Primjer dobre prakse

Češki učenici terensku nastavu odradili čisteći pećinske plaže

Filip Brnelić

Češki gosti tijekom boravka u Rijeci nisu skidali osmijeh s lica/ Snimio Mateo LEVAK

Češki gosti tijekom boravka u Rijeci nisu skidali osmijeh s lica/ Snimio Mateo LEVAK

Mi se kroz projekt Erazmus+, u sklopu kojeg se i održava ovaj izlet, bavimo ekologijom i čistoćom okoliša, a priroda, mora i oceani su teme o kojima smo ove školske godine intenzivno učili, pojasnila je direktorica projekta Jana HrázskáRIJEKA Ovih dana u Rijeci boravi nesvakidašnja skupina gostiju. Radi se o 41 osnovnoškolcu i šest učiteljica i učitelja iz češkog grada Chrudima koji su Grad Koji Teče odabrali kao svoju destinaciju za ljetovanje i terensku nastavu. Učenici škole Na rovině čije se obrazovanje temelji na Montessori pedagogiji putovali su jednom od prvih ovosezonskih željezničkih linija koje voze na relaciji Češka – Hrvatska, a njihov trodnevni boravak u Rijeci iskoristili su za obilazak grada, kupanje, druženje, praktičnu nastavu i – čišćenje riječkih plaža. Nakon 18-satnog putovanja vlakom, češka je delegacija stigla do toliko željenog mora, ali nama nije skrivala razočaranje higijenskim uvjetima pećinskih kupališta.


– Mi se kroz projekt Erazmus+, u sklopu kojeg se i održava ovaj izlet, bavimo ekologijom i čistoćom okoliša, a priroda, mora i oceani su teme o kojima smo ove školske godine intenzivno učili, stoga smo u praktičnom dijelu nastave malo očistili vaše plaže, kaže nam nasmijana direktorica projekta Jana Hrázská.


Rad i principe Montessori filozofije obrazovanja približio nam je Viktor Frank, učenik 9. razreda osnovne škole iz Chrudima.


U zdravom tijelu zdrav duh – aktivnosti u hostelu Dharma / Snimio Mateo LEVAK

U zdravom tijelu zdrav duh – aktivnosti u hostelu Dharma / Snimio Mateo LEVAK
– Kod nas djeca različite dobi zajedno uče u razredu, mi učimo jedni od drugih, dok su učitelji tu uglavnom da nas nadziru. Učenje za najmlađe se održava pomoću didaktičkih i taktilnih modela, tako da se usvajanje znanja prvo odvija kroz materijalne stvari, a tek zatim putem apstraktnijih koncepata, objašnjava Viktor, spominjući kako se školski predmeti podučavaju na integrirani način, bez njihovog striktnog odvajanja. Na pitanje o dojmovima koje je stekao o Kvarneru, Viktor ističe, s obzirom na to da se želi baviti graditeljstvom, da mu je za oko zapela interesantna arhitektura i različiti stilovi koji su vidljivi u Rijeci.


– U centru grada mnogo je zgrada talijanskog stila, stambene zgrade slične su kao i u Češkoj, građene brutalističkim ili utilitarističkim stilom, no ovdje je sve puno više brdovito uz mnogo stepeništa, primijetio je mladi riječki turist, kojega smo, zajedno s ostatkom srdačne češke grupe, prepustili aktivnostima unutar hostela Dharma te im zaželjeli ugodan ostatak boravka u Rijeci.