Dani Trsata

Ceremonija u klaustru Trsatskog svetišta. Prisegnuo kapetan Mateo Jokić

Jakov Kršovnik

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Mi, knez Frankopan dajemo obavezu trsatskom kapetanu da radi za dobro svog puka i trsatske gospoštije, pročitao je Ivan Matković u svojstvu kneza Frankopana obaveze na koje je prisegnuo kapetanRIJEKA – Taktovi Gradske glazbe Trsat označili su početak programa i otvorenje 32. Dana Trsata u klaustru Trsatskog svetišta. Jer, zbog jakog vjetra nije održan tradicionalni mimohod od Dvorane mladosti do Trsatskog svetišta i Trsatske gradine. Fra Krunoslav Kocijan blagoslovio je okupljene te zazvao Božji blagoslov na manifestaciju te da svi koji dođu na Dane Trsata imaju i duhovnu korist te ponesu lijepe uspomene na ove dane.


Četiri predavanja


Potom je u svojstvu kneza Frankopana Ivan Matković pročitao obaveze na koje je prisegnuo novi-stari kapetan Trsata Mateo Jokić na godinu dana.


– Mi knez Frankopan dajemo obavezu trsatskom kapetanu da radi za dobro svog puka i trsatske gospoštije. Da gospodari, brine o Trsatu gradu i služi staroj gospoštini na čast, zadužio je knez Frankopan trsatskog kapetana, što je on potvrdio prisegom. U ulozi kneza Frankopana prvi put se našao Ivan Matković.
– Drago mi je što se nastavlja manifestacija Dani Trsata, žao mi je što ove godine nije bilo mimohoda, ali i ovako je dobro. U lijepom smo prostoru klaustra trsatskog samostana, a još bi bolje bilo da nam je i vrijeme bolje, reako nam je Ivan Matković. trsatski kapetan četvrtu godinu za redom je Mateo Jokić.


– Velika je čast i počast biti Trsatskim kapetanom, držat ću se svega na što me knez obavezao, rezolutan je Mateo Jokić.


Predsjednica Kluba prijatelja grada Trsata Ružica Ažman zahvalila je svima što su došli i poželjela da Dani Trsata prođu kako je planirano te zahvalila svima koji sudjeluju u organizaciji: Klubu prijatelja Grada Trsata, Mjesnom odboru Trsat, Hrvatskoj čitaonici Trsat, Gradskoj glazbi Trsat, Klubu umirovljenika Trsat, UABA-i Trsat, Boćarskom klubu Trsat, Trsatskom svetištu i trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka.


– Svi su tu prisutni, naše plemstvo, naši pučani, hvala svima od srca što ste ovdje. Hvala svima koji su uključeni u organizaciju i vidimo se već u četvrtak u prostorijama Hrvatske čitaonice na Trsatu, u 17.30 gdje će biti stručni skup »Trsat – čuvar Frankopanske baštine« na kojemu će biti četiri predavanja o trsatskoj povijesti, grbu, crkvici svetog Luke, rekla je Ažman.


Bitka za kaštel


U subotu je centralno događanje. Program počinje u 15 sati pucnjem iz topa sa sjeverne kule Trsatske gradine, a u 15.30 sati je svečani mimohod svih sudionika preko cijelog Trsata.


– Imat ćemo i streličarski turnir, megdan vitezova mačevalaca, a Plesna skupina Kontea izvodit će srednjovjekovne plesove. Dolaze nam i žongleri, djeca će moći jahati konje, bit će za svakog ponešto. U 18.30 sati je centralni događaj, bitka za kaštel, u kojoj se rekonstruira bitka iz 15. stoljeća, u kojoj se bori protiv Mađara i nakon pobjede spušta Frankopanska zastava niz Trsatsku gradinu. U 20 sati u Hrvatskoj čitaonici Trsat nastupit će mješoviti zbor Castrum, a u Nugentovom parku vitezovi će nakon borbe imati srednjovjekovnu gozbu, najavila je Ažman.