Nova teorija o legendarnom talijanskom policajcu koji je umro u logoru Dachau

Centar Primo Levi dovodi u pitanje zasluge riječkog “Schindlera” Giovannija Palatuccija: Surađivao je s nacistima?

HinaZAGREB Talijanski policajac Giovanni Palatucci, kojeg se često naziva i talijanskim “Schindlerom” jer je poznat kao spasitelj oko 5.000 Židova iz Rijeke između 1940. i 1944., zapravo je bio suradnik nacista, pokazuju zaključci jedne skupine istražitelja koje u srijedu prenosi New York Times.


Giovanni Palatucci, koji je umro u koncentracijskom logoru Dachau u veljači 1945. u dobi od 36 godina, dobio je titulu Pravednika među narodima od Memorijalnog centra Yad Vashem u Jeruzalemu, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je mučenikom, što je korak prema beatifikaciji.


Međutim, u američkom Memorijalnom muzeju holokausta u Washingtonu priča o njegovim junačkim podvizima je uklonjena s internetske stranice i s jedne izložbe, nakon što su autori dobili dokaze koji kažu da on nije bio heroj nego suradnik nacista, uključen u deportaciju Židova u Auschwitz.
U pismu koje je Centar Primo Levi posao 7. lipnja direktoru američkog muzeja kaže se da je skupina od desetak istraživača, koja je pregledala oko 700 dokumenata, zaključila da je šest godina Palatucci bio “dobrovoljni izvršitelj rasnih zakona i suradnik nacista”.


U pismu se kaže da talijanske i njemačke evidencije nisu pružile dokaze da je pomagao Židovima u Rijeci gdje je navodno bio šef policije, a da su se prve vijesti o njegovom spašavanju Židova pojavile tek 1952.


Istraživači su također pronašli dokumente koji pokazuju da je Palatucci pomagao Nijemcima u identificiranju Židova, pojašnjava New York Times.


Izvršna direktorica Centra Primo Levi Natalia Indrimi kaže u pismu da Palatucci nije uništio dokumente o Židovima iz Rijeke kako bi ih spasio od deportacije već da ih povijesničari mogu vidjeti u Državnom arhivu u Rijeci. Ono što oni pokazuju, kaže Indrimi, jest da je Rijeka do 1943. imala samo 500 Židova, a da ih je većina ili oko 80 posto završilo u Auschwitzu, što je viši postotak nego u bilo kojem drugom gradu u Italiji.


Istraživanje je pokazalo i da Palatucci nije bio policijski šef u Rijeci, nego pomoćnik povjerenika za provođenje rasnih zakona. Dodatno, njegova deportacija u Dachau nije imala veze sa spašavanjem Židova nego s njemačkim optužbama za izdaju.


Indrimi kaže da je mit o Palatucciju počeo 1952. kada je njegov ujak, biskup Giuseppe Maria Palatucci, iskoristio priču da bi uvjerio talijansku vladu da dade mirovinu Giovannijevim roditeljima. Priča se, po njoj, sve više napuhavala jer je dobro došla da se ojača reputacija pape Pija XII, koga su židovske skupine opisivale kao osobu koja je bila indiferentna prema genocidu.


A po toj priči, Palatucci je dotičnom ujaku poslao stotine Židova u Campagnu, gdje je ujak bio biskup. Međutim, Indrimi kaže da je samo 40 Židova tamo poslano, i to ne na zahtjev Palatuccija.


Memorijalni centar Yad Vashem u Jeruzalemu priopćio je, nakon što je dobio izvješće, da je “započeo proces detaljne analize svih dokumenata” vezanih uz Palatuccija.


Centar Primo Levi je organizacija sa sjedištem u New Yorku inspirirana humanističkim nasljeđem židovskog pisca i kemičara Prima Levija, koji je preživio Auschwitz i značajno pridonio poslijeratnoj raspravi o važnosti prisjećanja na povijest. Organizacija prikuplja informacije o talijanskoj židovskoj kulturi i povijesti.