Čvrste veze

Čelnici Rijeke i PGŽ-a ugostili austrijskog veleposlanika

Sanja Gašpert

​Sudionici su se složili da je budući kontakt iz područja drvno-prerađivačke industrije i zdravstvenog turizma, uz organizaciju radnih sastanaka, izvrstan korak prema dodatnom jačanju međusobnih vezaRIJEKA – Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su u sjedištu PGŽ-a zajednički prijem za austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj, Nj.E. Josefa Markusa Wuketicha. Veleposlanika Wuketicha, u čijoj su pratnji na prijemu sudjelovali Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i Georg Gavrilović ml., počasni konzul u Rijeci, primili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, koji su istaknuli tradicionalno dobre odnose Austrije i Hrvatske koji se očituju kroz značajnu robno-gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke. ​Župan Komadina govorio je o velikim ulaganjima države u lučku i prometnu infrastrukturu u gradu i županiji te izrazio nadu da će se, nakon rješavanja teretnog, pažnja posvetiti i putničkom prometu, naglasivši važnost jačanja aktivnosti vezanih uz razvoj željezničkog koridora 5A prema Beču.


Zahvalivši domaćinima na prijemu, veleposlanik Wuketich osvrnuo se na činjenicu da je Republika Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo, a gotovo 800 austrijskih tvrtki zapošljava oko 35.000 ljudi u Republici Hrvatskoj. Govoreći o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju u kulturi, izdvojivši nekoliko programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a pogotovo izložbu »Nepoznati Klimt«.


​- Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, a Gradišćanski Hrvati su most između naših zemalja, zaključio je veleposlanik Wuketich.
Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan kazala je kako je suradnja s Austrijom značajna u različitim segmentima.


– Primjerice, što se gospodarstva tiče, u Hrvatskoj posluje čak 750 austrijskih tvrtki od kojih neke posluju i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i svojim poslovanjem daju značajan doprinos podizanju našeg standarda. Njihovo poslovanje općenito je važno za ekonomiju hrvatskog gospodarstva, i mi u Gradu Rijeci smo svakako zainteresirani za daljnje jačanje gospodarskih veza. Važna nam je i kulturna poveznica, Grad Rijeka već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, a dugi niz godina po pitanju kulturne razmjene njegujemo odnose s Bečom, Linzom, Klagenfurtom i Grazom i vjerujem da će se to nastaviti i u budućnosti, kazala je Krpan.


​Više o gospodarskom razvitku rekla je pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić.


– S obzirom na to da u Rijeci imamo dugu tradiciju brodogradnje kao i jaku luku, naglasak je na plavoj ekonomiji, ali i na pratećim inženjerskim djelatnostima koje spadaju u ekonomiju visokog prinosa. Imamo jako razvijen zdravstveni turizam i dentalnu industriju, a s obzirom na Porto Baroš nadamo se da ćemo u budućnosti još više razvijati i nautički turizam. Također, imamo i rastući IT sektor. Trudimo se stare industrijske prostore prenamijeniti i pretvoriti ih u inkubatore za razvoj modernih tehnologija i razvijati taj rastući sektor i dalje, rekla je Sertić.


​Sudionici su se složili da je budući kontakt iz područja drvno-prerađivačke industrije i zdravstvenog turizma, uz organizaciju radnih sastanaka, izvrstan korak prema dodatnom jačanju međusobnih veza.