Općinsko vijeće

Čavle povećalo novčane naknade za novorođenu djecu, evo koliko sad iznose

Sanja Gašpert

Ilustracija / Foto Sanjin Strukić/PIXSELL

Ilustracija / Foto Sanjin Strukić/PIXSELL

Novčana pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete povećana je s 300 na 350 eura, dok je za 3. i svako iduće dijete ona određena u iznosu od 750, umjesto dosadašnjih 700 euraOpćinsko vijeće Čavle jednoglasno je podržalo izmjene odluke o pravu na novčanu naknadu za novorođenu djecu, kojom se ta naknada povećava, a s obzirom na rast svih životnih troškova. Tako je prvim izmjenama ove odluke jednokratna novčana pomoć za prvo i drugo novorođeno dijete povećana s 300 na 350 eura, dok je za 3. i svako iduće dijete ona određena u iznosu od 750, umjesto dosadašnjih 700 eura.


Također se definirani iznos poklon bona za pravo na besplatnu prehranu do navršenih dvanaest mjeseci života s pedeset povećava na sedamdeset eura. Prema riječima načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić, u proračunu za 2024. godinu već su planirana sredstva povećanja ovih novčanih naknada.


Uređenje prometa


Čavjanski su vijećnici, također, usvojili i odluku o uređenju prometa na području općine Čavle, kojom se, kako piše u odluci, određuju ceste s prednošću prolaska, dvosmjerni, odnosno jednosmjerni promet, sustav tehničkog uređenja prometa i upravljanje prometom putem elektroničkih sustava i video nadzora, ograničenja brzine kretanja vozila, promet pješaka, vozača bicikla, vozača osobnih prijevoznih sredstava, vozača mopeda, turističkog vlaka i zaprežnih kola, jahača te gonjenje i vođenje stoke.
Također, ovom se odlukom, istaknuto je, određuju parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja, zone smirenog prometa, blokiranje autobusa, teretnih automobila, priključnih vozila i radnih strojeva na mjestima koja nisu namijenjena za parkiranje tih vrsta vozila i način deblokade tih vozila, postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima, pješačke zone, sigurni pravci za kretanje školske djece, posebne tehničke mjere za sigurnost pješaka i vozača bicikla u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, igrališta, kino dvorana i slično, uklanjanje dotrajalih, oštećenih i napuštenih vozila, a odluka sadrži i druge prometne informacije.


Povećanje paušalnog poreza


Načelnica Ivana Cvitan Polić rekla je kako bi ova odluka trebala dorpinjeti i uređenju prometa posebno na nerazvrstanim cestama i pristupima naseljima, kojima u posljednje vrijeme, zbog velikog broja tvrtki na čavjanskom području, često prometuju teški kamioni i šleperi, koji uništavaju prometnice, stvaraju prometnu gužvu i utječu na sigurnost sudionika u prometu.


Usvojena je i nova odluka o visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinci na čavjanskom području, kojom se predlaže uvođenje paušalnog poreza u jednakom iznosu za sva naselja u visini od pedeset eura.


“Obzirom da su i komunalna naknada i komunalni doprinos u Općini Čavle utvrđeni jednako za sva naselja, intencija je da se i iznos paušalnog poreza uvede u jednakom iznosu. Također, i s obzirom da je zabilježen trend pozitivnog rasta broja smještajnih kapaciteta, kao i noćenja na području Općine Čavle te da raste broj turističkih manifestacija koje se održavaju kroz cijelu godinu, čime se povećavaju i ulaganja u turističku i komunalnu infrastrukturu”, istaknuto je u obrazloženju odluke.


Inače, prijašnji iznosi paušalnog poreza iznosili su 19,91 do 33,84 eura, ovisno o naselju u kojem se obavlja djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu.


Općina prodaje poslovne udjele u Energu


Čavjanski su vijećnici jednoglasno usvojili odluku o prodaji poslovnih udjela Općine Čavle u trgovačkom društvu Energo d.o.o.. Prema riječima čavjanske načelnice Ivane Cvitan Polić, poslovni udio Općine Čavle u TD Energo je toliko mali, točnije iznosi 660 eura (pet tisuća kuna), da Općina nema nikakva upravljačka prava, a u dogovoru s okolnim jedinicama lokalne samouprave – Općinom Kostrena i Gradom Kraljevica, koji također imaju isti iznos udjela, došlo je do dogovora da se udjeli prodaju.


Pojašnjenje je dao i direktor Energa Marko Križanec, koji je potvrdio kako je iz prikaza vlasničke strukture u TD Energo vidljivo da općine Čavle i Kostrena te Grad Kraljevica imaju vrlo male udjele.


“Zbog navedenog, ti mali poslovni udjeli njihovim imateljima ne daju stvarna upravljačka prava, a s druge strane povećavaju administraciju i radnje potrebne za formalno ispunjenje uvjeta za upravljanje i poslovanje TD Energo”, rekao je Križanec.