Jadranski trg odlučio

Capelli ipak nije bio prvi izbor za HDZ-ovog kandidata za župana: ‘Butković odbio, a ni Klarić nije bio najsretniji ponudom’

Damir Cupać

Županijski odbor HDZ-a PGŽ-a donio je jednoglasnu odluku da kandidat za župana Primorsko-goranske županije bude Gari Cappelli, saborski zastupnik i predsjednik odbora za vanjsku politiku i jedan od najuspješnijih ministara u prošlom sazivu VladeRIJEKA – Županijski odbor primorsko-goranskog HDZ-a izabrao je bivšega ministra i gradonačelnika Malog Lošinja Garija Cappellija kao kandidata za primorsko-goranskog župana. Na taj način, nakon što je Josip Ostrogović izabran kao kandidat riječkoga HDZ-a za gradonačelnika, Jadranski trg 1 odradio je pripreme za lokalne izbore jer su poznata oba kandidata za riječku i županijsku izvršnu vlast.


HDZ je po običaju kasnio kada je riječ o isticanju kandidatura, ali sada kada je taj posao odrađen, ostaje odrađivanje nimalo lake kampanje i sastavljanje lista za riječko Gradsko vijeće i za Skupštinu Primorsko-goranske županije.


Novi mostovi


– Županijski odbor HDZ-a PGŽ-a donio je jednoglasnu odluku da kandidat za župana Primorsko -goranske županije bude Gari Cappelli, trenutno saborski zastupnik i predsjednik odbora za vanjsku politiku. Jedan od najuspješnijih ministara u prošlom sazivu Vlade – ministar turizma, obnašao je i funkciju gradonačelnika Malog Lošinja u tri saziva. Također bio je saborski zastupnik i u razdoblju od 2007. do 2011. godine. U svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri obnašao je dužnost konzula u Trstu početkom 2000-ih, naveli su u primorsko-goranskom HDZ-u.
Gari Cappelli proteklih se tjedana uopće nije spominjao kao mogući kandidat za župana, a kao kandidati su se spominjali predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić, a prije nekoliko dana spominjalo se i ime Denisa Vukorepe.


U primorsko-goranskom HDZ-u svjesni su da bi najbolji protukandidat SDP-ovom Zlatku Komadini bio Butković, a takvoga mišljenja su bili i u središnjici, pa čak i predsjednik stranke Andrej Plenković. No, Butković je već preiskusan političar da bi uletio u izbornu utakmicu koju bi mogao izgubiti i nije pristajao na nagovore da se kandidira. Na Jadranskom trgu 1 tvrdili su da Butković i Plenković nisu baš u najboljim odnosima i da će se u slučaju Butkovićeve kandidature iščitati da je izgubio povjerenje premijera i predsjednika stranke. No, Cappellijeva kandidatura dokaz je da provalija između Butkovića i Plenkovića nije prevelika i da ima prostora za gradnju mostova.


Prevelik rizik


Ni Klarić nije bio najsretniji prijedlogom da bude kandidat za župana jer on suvereno godinama vlada Bakrom, a utrka s Komadinom bila bi prevelik politički rizik. Dok su se stvari lomile, u igru je opet ušao Vukorepa koji se spominjao i kao mogući kandidat za riječkoga gradonačelnika, ali stvari su se posložile relativno u redu za HDZ jer će u izbornu utrku Cappelli.


Do sada, osim SDP-a i HDZ-a, nitko nije istaknuo kandidata za župana, dok je kandidata za riječkoga gradonačelnika deset. To ne znači da se za Adamićevu 10 neće još netko natjecati, ali kandidata će sigurno biti značajno manje nego u utrci za Korzo 16.


To je i logično jer za uspjeh na županijskim izborima ključnu ulogu ima stranačka infrastruktura, a to znaju čak i politički egzibicionisti koji najavljuju kandidature za riječkoga gradonačelnika. Vrlo je izgledno da će Komadina i Cappelli voditi bitku, a Cappellijev uspjeh bio bi već ulazak u drugi krug izbora jer je do sada Komadina pobjeđivao u prvom krugu.


Cappeliju u prilog idu i njegove reference jer je obnašao izvršnu vlast u Malom Lošinju, ali i u Vladi kao ministar turizma. Tome treba dodati i niz projekata u Primorsko-goranskoj županiji koji se financiraju iz državne blagajne, a što će HDZ sigurno probati iskoristiti u kampanji. Odrade li HDZ i Cappelli kvalitetnu kampanju i motiviraju svoje birače na izlazak na izbore, prvi put bi se mogao početi znojiti i Komadina nakon što se suoči s drugim krugom izbora.