Gradsko vijeće

Gradonačelnik Čandrlić prelomio: Sva djeca u Kraljevici imat će mjesto u vrtiću

Jakov Kršovnik

Dalibor Čandrlić / Foto Marko Gracin

Dalibor Čandrlić / Foto Marko Gracin

Upisat će se svih 22 djece koji su ostali bez vrtićkog smještajaSva djeca u Kraljevici, koja su bila prijavljena za upis u vrtić, trebala bi od 1. rujna i krenuti u vrtić, jer su na 2. sjednici Gradskog vijeća Kraljevice jednoglasnom odlukom, s 9 glasova prisutnih vijećnika, odobreni potrebna Odluka i Zaključci kojima bi dvije najstarije vrtićke grupe u vrtić trebale ići na lokaciju Centra tehničke kulture.


Naravno, još predstoji potpisati i odgovarajući aneks Ugovora kojim će se to i formalno omogućiti, no na pitanje nezavisnog vijećnika Dina Jagića, znači li to da će se upisati svih 22 djece, koji su ostali bez vrtićkog smještaja, gradonačelnik Čandrlić (HDZ) je potvrdio da hoće.


Ranko Frka (PGS) pitao je što će biti s DVD-om, ako se na lokaciji Centra tehničke kulture planiraju vrtićki kapaciteti.
– DVD je važniji od svega, jer smo u postupku zapošljavanja ljudi u dvorcu Frankopan te moramo napraviti da dvorac postane samoodrživ. A to ne može postati ako u susjedstvu ima devastirane garaže DVD-a.


DVD treba maknuti i napraviti parkirna mjesta za turiste. Što se tiče toga gdje se planira premjestiti DVD, postoji još 900 kvadrata prostora na lokaciji Centra tehničke kulture i to je najidealnija lokacija.


Ulaz u vrtić je na zasebnoj parceli koja je odijeljenja od toga, tako da neće biti problema, rekao je Čandrlić.


UPU Barbina draga


I sve druge točke dnevnog reda prihvaćene su jednoglasno. Tijekom Tako je prihvaćena Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja dijela građevinskog područja naselja Šmrika (NA9) – Barbina draga (dio UPU-a 23).


Tatjana Rakovac iz Urbanističkog studija Rijeka d.o.o. predstavila je elaborat, koji je i izradila spomenuta tvrtka. Na prostoru od 2.6 hektara bit će dozvoljena radnja stambenih građevina, uz iznimnu gospodarsku namjenu za poslovne sadržaje koji ne narušavaju uvjete stanovanja.


Na području obuhvata Plana ne planira se gradnja građevina društvenih i gospodarskih djelatnosti. Glasanjem vijećnika, u stručno povjerenstvo za koncesiju za obavljanje uslužne komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Grada Kraljevice imenovani su Dražen Strčić, Antonio Linić i Tamara Juretić Zubović.


Financiranje stranaka


Prihvaćen je i prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i nezavisnih članova zastupljenih u Gradskom vijeću.


Tako će HDZ za 2021. godinu dobiti oko 15.180 kuna, GLAS oko 1360 kuna, SDP oko 2500 kuna, PGS oko 1230 kuna, HNS oko 1166, HSU oko 1900 kuna, i članu izabranom s liste grupe birača Dino Jagić – oko 1230 kuna, koji je zatražio da se sredstva namijenjena za njega doniraju u socijalne svrhe.


Sredstva se dodjeljuju tromjesečno na račun stranaka, a za promjene se glasalo zbog novog rasporeda stranaka u Gradskom vijeću, nakon lokalnih izbora. Kako je Erste Carc Club izašao iz projekta Gradske kartice, vijećnici su glasali i prihvatili prijedlog Odluke o davanju prethodne suglasnosti na izmjene općih uvjeta komunalnih usluga komunalnog linijskog prijevoza putnika.


Prodaje se gradsko zemljište


Prisutni gradski vijećnici potvrdili su i Odluku o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Kraljevice. Provest će se javni natječaj za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada po početnoj cijeni od 270 tisuća kuna ukupne površine 563 kvadratnih metara, pet čestica u Kraljevici, u predjelu Pod Banj, na raskrižju ulica Milutina Cihlara i Podbanj.


Prihvaćena je i Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja UPU 23 Šmrika, kao i prijedlog Odluke o prodaji stana u vlasništvu Grada Kraljevice. Izmjenom zakona o lokalnoj samoupravi i ukidanjem funkcije dogradonačelnika u manjim gradovima, kao zamjenica gradonačelnika Čandrlića, ako on bude onemogućen u obnavljaju dužnosti, imenovana je predsjednica Gradskog vijeća Paula Vučković (HDZ), dogradonačelnica u prošlom mandatu.


Na početku održana je i prisega gradonačelnika Čandrlića.


Ne ruše se mulići u Črišnjevi


Na aktualnom satu nezavisni vijećnik Dino Jagić pitao je gradonačelnika hoće li se zatrpati mulići na lijevoj strani lučice Črišnjeva, hoće li se raditi novi vezovi te može li se dobiti na uvid prijedlog uređenja lučice. Čandrlić je odgovorio da potez uređenja komunalnih vezova ne znači i rušenje mulića.


– Ovo mi je prvi glas o tome, nisam to primijetio u projektu, ali provjerit ćemo, rekao je gradonačelnik. Jagić se požalio i na loše održavanje lučice i pozvao na dogovor s lučkom upravom.


– Slažem se s vama da ta slika nije lijepa ni prigodna, ali nekada morate shvatiti da nije sve u mojoj moći. Nastojim ovim i onim pritiscima nešto postići, sjesti s ljudima, da se to riješi, rekao je Čandrlić.


Dino Jagić upitao je i zašto se događanja u Kraljevici ne najavljuju na internetskim stranicama Grada i TZ-a Kraljevice.


– Koliko ja znam, sve je ažurno. Ne vjerujem da nije bilo najava, ali ići ćemo prema TZ-u i reći da se ažurira. Također, što se tiče događanja, mene stalno zovu pjevači na telefon i svi bi pjevali, ali to se mora organizirati u veljači i ožujku, a ove godine nismo znali kakva će biti situacija na ljeto.


Nema nam smisla organizirati i platiti nekome 50-70 tisuća kuna da pjeva za 50 ljudi, rekao je Čandrlić. Damir Dumančić (HDZ) pitao je kako se odvijaju aktivnosti oko hotela u susjedstvu dvorca Frankopan.


– U stalnoj sam komunikaciji s investitorima, imamo po dva sastanka u mjesecu i cijela je ta priča konzervatorski usklađena. Oni žele napraviti hotel s pet zvjezdica za zahtjevnije goste i priča ide u dobrom smjeru.


Investitori su vrlo moćni u financijskom dijelu i mislim da ta priča ima logiku jer su Kraljevica i ovaj bazen blizu Europi, Beču, Pragu, Bavarskoj, rekao je gradonačelnik.