Edukacija

Čak 600 riječkih učenika u jednom danu prošlo edukaciju na temu zaštite i spašavanja

Bruna Matičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Brojnim aktivnostima, prezentacijama, radionicama, edukacijama i igrama koje su održane u prostorima škole i na Trgu Ivana Klobučarića, učenici su upoznati s brojem 112 i načinom na koji se koristi te ulogom hitnih službi – hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja, civilne zaštite i ostalihRIJEKA – U povodu obilježavanja Dan europskog broja za hitne službe 112, Područni ured Civilne zaštite Rijeka, u suradnji s kolegama iz žurnih službi, u Osnovnoj školi Nikola Tesla organizirao je “Dječju olimpijadu” na temu zaštite i spašavanja.


Brojnim aktivnostima, prezentacijama, radionicama, edukacijama i igrama koje su održane u prostorima škole i na Trgu Ivana Klobučarića, učenici su upoznati s brojem 112 i načinom na koji se koristi te ulogom hitnih službi – hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja, civilne zaštite i ostalih.


Edukacijom i igrama bilo je obuhvaćeno 27 razreda i okvirno 600 učenika škole, a cilj aktivnosti je da se djecu educira o mogućim ugrozama i usvajanju korisnih vještina u slučaju katastrofa i velikih nesreća, ali i da se kod mladih razvije želja kako bi se kao volonteri jednog dana uključili u sustav civilne zaštite, kazao je Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.
U edukaciji i aktivnostima sudjelovali su predstavnici svih operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije, odnosno Područni ured civilne zaštite Rijeka, Policijska uprava primorsko-goranska, Društvo crvenog križa PGŽ-a, Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a, Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite RH – Služba Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka i Savez izviđača Rijeke.


Učenici OŠ Nikola Tesla bili su oduševljeni pripremljenim edukacijama i aktivnostima.


– Danas smo upoznali sve žurne službe. Svladali smo orijentaciju u prirodi i planinama te znakove izviđača za komunikaciju na velikoj udaljenosti. Natjecali smo se u kvizu, odradili različite poligone i puno naučili. Bilo mi je jako lijepo, sretan sam što je danas baš taj 112 dan, kazao nam je učenik Jurica Seršić.


Učenica Katja Brusić također dijeli oduševljenje.– Učili smo kako se orijentirati u prostoru, kako pomoći ranjenom čovjeku, radili smo razne vježbe i naučili puno toga, a najvažnije da moramo zvati 112 ako smo ugroženi!


Obilježavanju dana 112 pridružio se i Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i čelna osoba Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH.– Ova manifestacija je zaista lijepa i korisna. Kroz edukaciju se djeci ukazuje na postojanje broja 112, ali i na brojne rizike i katastrofe, što su oni, kako se do njih dolazi i koje službe sudjeluju u takvim aktivnostima. U sklopu obilježavanja dana broja 112 i Međunarodnog dana Civilne zaštite, koji je 1. ožujka, diljem Hrvatske svaki se dan održavaju slične aktivnosti.


Želja nam je građanima prenijeti znanje, ideje i informacije o broju 112 i radu žurnih službi u velikim nesrećama i katastrofama. A gdje bolje početi nego od najmlađih, oni su najbolji “alat” za prenošenje informacija, kazao je Damir Trut.