Kanoćal

Ćaća

Damir Cupać

Foto Davor Pongračić / CROPIX

Foto Davor Pongračić / CROPIX

Da se razumijemo, ne mislim ja da je Sanader najgori čovjek na svijetu, napravio je on puno dobra. Mislim da je dobio što je zaslužio, ali opet mi je nekako žao čovjeka kojemu su devet godina svi jeli iz ruke i svi su se pravili da na toj ruci ne vide satove vrijedne tisuće euraPokojni Krste obožavao je igrati šah. Dok smo mi udarali po briškuli i trešeti, Krste je nosio onaj drveni šah i čekao žrtvu koju će oderati na zidiću ispred ulaza Braće Bačić 24. Karte smo mogli igrati do iznemoglosti, a Krste nas je gledao pogledom punog žaljenja. Mi, drski mulci, smo njega i tu malobrojnu ekipu šahista gledali kao da su luđaci.


Pa tko uopće igra šah pored briškule i trešete, e nekada i kifamena. Sredinom 1990-ih godina već smo bili malo odrasliji. Nitko ne zna kako i kada točno, ali Krste je došao sa svojim drvenim šahom Subozan Made in Yugoslavija ispred ulaza Braće Bačić 20 gdje smo milošću gradskih vlasti imali stol i klupice u dvorištu.


Sjećam se da je bilo ljeto i vruće, karte nam se nisu igrale. Krste je pitao je li tko za partiju šaha i Miro je prvi sjeo i rekao: Ajmo. Krste ga je ubio. Kako je tko sjeo za stol, Krste nas je čistio kao od šale. Bio je to malo žešći neugodnjak.
Iskreno, mi nismo imali pojma o šahu, igrali smo stilom – tko koga zajebe – jer nikakvu strategiju otvaranja nismo imali, a tješili smo se da igramo na instinkt i prirodnu pamet. Prevedeno, dalje od jednog pogleda nismo vidjeli.


Cijelo to ljeto Krste nas je razvaljivao sredinom 90-ih prošloga stoljeća. Jednoga dana dok smo se izmjenjivali na šahovskom megdanu netko je poveo priču o politici. Završila je Oluja. Slobodnije se razgovaralo o svemu što nije bilo dobro.


Netko je tako počeo priču o pretvorbi i privatizaciji i dovoljno je glasno rekao da je HDZ zločinačka stranka koja je opljačkala Hrvatsku. Krste je bio na potezu. Stao je. Kako to mislite da je HDZ zločinačka stranka, pitao je potpuno crven u licu.


Povela se rasprava, Krste je nastavio igrati, ali je počeo griješiti i izgubio je partiju. Mi smo odmah uboli što je Krstina slaba točka. Nastavili smo s provokacijama oko HDZ-a, a Krste je potpuno bijesan viknuo: »Više ja volim HDZ nego se kruva najesti«!


Odmah da se zna, Krste je bio pošten čovjek, nikome nije bio dužan, nikoga nikada nije napadao i vrijeđao, ali mi smo otkrili njegovu bolnu točku i svako toliko smo pričali o HDZ-u kada smo htjeli dobiti Krstu u šahu.


Prošloga tjedna, 13. studenoga 2020. godine, na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media. »Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević krivi su u slučaju Fimi media.


HDZ je proglašen odgovornim. Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a i Vlade u namjeri stjecanja koristi povezao je u zajedničko djelovanje Mladena Barišića i Branku Pavošević, a preko Barišića i pokojnu Nevenku Jurak, radi pribavljanja nelegalnih sredstava radi financiranja HDZ-a«, izvijestili su mediji.


U nepravomoćnoj presudi dalje se navodi da je Sanader koristeći autoritet premijera osobno angažirao Mladena Barišića da odgovorne osobe u tvrtkama državnih i javnih institucija angažiraju tvrtku Fimi media.


»Nakon što su to učinili, pokojna Nevenka Jurak, u skladu s planiranim, dio sredstava zadržala je za sebe, dijelom je ispunjavala financijske obveze petooptužene Hrvatske demokratske zajednice, dok je dio predavala drugooptuženiku Mladenu Barišiću.


On je dio novca predao Ivi Sanaderu. Sanader je to zadržao za sebe. Dio je korišten za financiranje HDZ-a. Zbog toga se dio novca predavao Branki Pavošević. Ona je po Sanaderovu nalogu, sredstvima koje nije evidentirala u poslovnim knjigama, isplaćivala fizičke osobe, obrazlaže se kronologija političkog beščašća.


Sutkinja Irena Kvaternik obrazložila je da je Ivo Sanader svojim ponašanjem grubo i bezobzirno zloupotrebljavao svoju moć, ostvarivao je prihode koji višestruko premašuju prosječne, no unatoč tome imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara i to je činio na štetu hrvatskih građana, pa i onih koji su ga izabrali.


Da se razumijemo, ne mislim ja da je Sanader najgori čovjek na svijetu, napravio je on puno dobra. Mislim da je dobio što je zaslužio, ali opet mi je nekako žao čovjeka kojemu su devet godina svi jeli iz ruke i svi su se pravili da na toj ruci ne vide satove vrijedne tisuće eura.


A nisu ih vidjeli jer u većini čuči jedan mali Ćaća i čeka svoju priliku. I baš me zanima što bi pokojni Krste rekao kada bi ga počeli na partiji šaha zezati s nepravomoćnom presudom Ćaći. Krste bi nas poslao kvragu i rekao ponosno da više voli HDZ nego se najesti kruva.