Tiskovna s Filipovićem i Komadinom

Butković u Rijeci: Nastojat ćemo unaprijediti sustav odvodnje te pomoći vatrogascima i civilnoj zaštiti u nabavi opreme

Jakov Kršovnik

Država tu ipak treba napraviti iskorak i pomoći službama u Rijeci u nabavci nove opreme - Oleg Butković /Snimila Ana KRIŽANEC

Država tu ipak treba napraviti iskorak i pomoći službama u Rijeci u nabavci nove opreme - Oleg Butković /Snimila Ana KRIŽANEC

Palo je oko 300 litara kiše na kvadratni metar, to su količine koje bi teško ikoji grad u Hrvatskoj mogao podnijeti u tako kratkom vremenu, rekao je Butković

RIJEKA – Kako je premijer i najavio na današnjoj sjednici Vlade, poslijepodne je u Rijeku stigao i potpredsjednik Vlade Oleg Butković. Nakon večernjeg sastanka izašao je pred novinare zajedno s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. Butković je istaknuo da su razgovarali o aktualnim cestovnim i drugim infrastrukturnim projektima koji se trenutno provode u Rijeci, a kako bi se unaprijedio postojeći sustav oborinske odvodnje i kanalizacije. Kazao je i kako ga je poslao predsjednik Vlade da vidi može li država što pomoći u Rijeci.
– Palo je oko 300 litara kiše na kvadratni metar, to su količine koje bi teško ikoji grad u Hrvatskoj mogao podnijeti u tako kratkom vremenu. Vodit ćemo računa o tome da se kod obnove postojećih cesta u Rijeci sustav odvodnje i kanalizacije unaprijedi i poboljša. Proteklih dana veliki teret podnijeli su vatrogasci i civilna zaštita, te iako je oprema koju koriste dobra, država tu ipak treba napraviti iskorak i pomoći službama u Rijeci u nabavci nove opreme. Svemu što im treba, od vatrogasnih vozila pa do sve opreme koja je vatrogascima potrebna u ovakvim kriznim situacijama. Za to postoje i sredstva u EU fondovima, rekao je Butković. Dodao je kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja pomoći školama i vrtićima kojima je to potrebno.
 Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako se praktički radilo o elementarnoj nepogodi, no koju se ne može službeno proglasiti jer šteta nije veća od 20 posto vrijednosti gradskog proračuna.
– No, pokušat ćemo u narednim danima, kada sumiramo i zbrojimo sve štete, vidjeti koliko i lokalna i regionalna i državna vlast mogu izaći građanima u susret. Vatrogasci su imali preko 150 intervencija, bila je to poplava epskih razmjera, količina oborina koja se ne ponavlja tako često. Tristo litara kiše po metru kvadratnom u dva sata uzrokovalo je ogromne poplave najviše u centru grada, praktički od Mlake, do samoga centra, Žabice, Fiumare pa do ostalih dijelova grada, a sve se zbog konfiguracije terena slijevalo prema centru. Obišli smo grad ujutro i situacija se stabilizirala, najbitnije je da je nastava u školama tekla redovito, djeca su išla u vrtić, što znači da je grad funkcionirao, iako je naravno bilo određenih problema, kazao je Filipović i zahvalio svim vatrogascima i pripadnicima interventnih služni iza kojih je besana noć, kao i Riječankama i Riječanima na odgovornim ponašanju.
Župan Zlatko Komadina kazao je kako je u 17 srednjih škola prodrla voda, no nastava se održavala, jedino Građevinska škola nije imala nastavu.
– Očekujemo da će sutra škole funkcionirati. Jedino se jedna učionica u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji ne može koristiti, no dogovorit ćemo se s Talijanskom školom, koja je u blizini, da se ondje održi nastava. U Rijeci se dogodilo isto što i u Gorskom kotaru na Kupi, nadam se da će noć biti bolja, nego što je bila prethodna, kazao je Komadina.
Snimila je Ana Križanec