NL Bura

Burić uvjeren da će osvojiti više preferencijalnih glasova od Obersnela: “On je Dead man walking”

Damir Cupać

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Ogledni primjer prevare birača je posljednja koalicija HNS-a i SDP-a u Rijeci, a u Saboru HNS koalira s HDZ-om. Što reći? Bura je do sada na sve izbore izlazila samostalno i tu praksu nastavljamo i na ovim parlamentarnim izborimaNezavisna lista Bura izlazi samostalno na predstojeće parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici. Predsjednik Bure Hrvoje Burić politički je zanat ispekao u HDZ-u, dva je puta ušao u drugi krug neposrednih izbora za gradonačelnika Rijeke i vjeruje da je to dostatan politički kapital da poremeti račune mnogima u raspodjeli mandata.


Kampanju zasniva na beskompromisnim napadima na riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i gradsku vlast.


Koalirali ste jedno vrijeme s Milanom Bandićem, podržavali ste Miroslava Škoru na predsjedničkim izborima, a na ove parlamentarne izbore izlazite samostalno. Zašto?


Borba protiv korupcije
– Nezavisna lista Bura nikada nije bila u koaliciji sa strankom Milana Bandića, postojala je politička suradnja Bure i Milana Bandića kao gradonačelnika grada Zagreba i ta je suradnja urodila plodom jer su svi osnovnoškolci u Hrvatskoj dobili besplatne udžbenike.


Sjećate se naših tiskovnih konferencija u Rijeci s Milanom Bandićem gdje smo apelirali na tu potrebu. Miroslava Škoru smo podržali na predsjedničkim izborima jer smo kao politička stranka smatrali da je politički odgovorno podržati jednog od kandidata.


Nezavisna lista Bura je do sada na sve izbore izlazila samostalno i tu praksu nastavljamo i na ovim parlamentarnim izborima jer je stav Bure da nema predizbornih koalicija za što ćemo se zalagati kroz izmjenu Izbornog zakona.


U pravilu su to uvijek prevare birača. Ogledni primjer je posljednja koalicija HNS-a i SDP-a u Rijeci, a u Saboru HNS koalira s HDZ-om. Što reći?


Za sada kampanju temeljite na napadima na Obersnela. Mislite li da je takav pristup dobar?


– Ne, to nije točno. Prije nekoliko dana u emisiji »Peti dan« jedan je nezavisni politički analitičar pohvalno komentirao naš program koji je pročitao na našoj web stranici. Rekao je da je suvisao i zanimljiv.


Dozvolite da vam ukratko predstavim naš program. Nezavisna lista Bura, svjesna potrebe za promjenom neoliberalne vrijednosne strukture profilira se kao politička stranka u čijem je fokusu borba za ljudsko dostojanstvo, opstojnost svekolikog života, suverenost države kao društvenog konstrukta, ubrzan i jednakomjeran gospodarski razvoj, poštovanje i inzistiranje na principima pravne jednakosti između građana te pravnih subjekata i državnih institucija.U skladu s navedenim, temeljne smjernice političkog djelovanja Nezavisne liste Bura na nacionalnoj razini mogu se sažeti u sljedećim točkama – potpuno novi ustroj javne uprave koji podrazumijeva značajno smanjenje broja gradova i općina, potpuno novi sustav izbornog procesa u kojem je sadržana izmjena Izbornog zakona i Zakona o referendumu, uvođenje elektroničkog i obaveznog glasovanja, 3 prefercijalna glasa, novi ustroj pravosudnog sustava te formiranje tijela čija će glavna zadaća biti borba protiv korupcije na svim razinama.


Nužno je donesti i Zakon o odgovornosti javnih djelatnika kao i Zakon o ispitivanju porijekla imovine. Uvođenje konkretnih pronatalitetnih mjera po uzoru na Mađarsku, Švedsku i Francusku te provođenje reforme socijalne politike u svrhu povećanja kvalitete života građana. Hitno ukidanje postojećeg ovršnog sustava i donošenje novog ovršnog zakona.


Posebno ćemo se založiti za zaštitu umirovljenika, za njihov dignitet i život bez siromaštva te dostupnu i kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Građanima Rijeke i Istre posvetili smo 6. točku programa kojom ćemo se posebno založiti da se postrojenje Ina rafinerije nafte ukloni iz centra Rijeke kako bi ta izuzetna lokacija mogla dobiti novi smisao.


Inzistirat ćemo i da se postrojenje termoelektrane Urinj prebaci na čisti energent, tj. plin, time bi građani Rijeke i šire mogli dobiti jeftiniji izvor energije.


Na čemu temeljite optimizam da ćete dobiti 1 ili 2 mandata u 8. izbornoj jedinici?


– NL Bura se u kratkom vremenu profilirala kao vrlo aktivna i atraktivna politička stranka. Pristupaju nam novi članovi i imamo veliku podršku među građanima s kojima smo u svakodnevnom kontaktu.


Najautentičnija smo regionalna stranka i birači mogu biti sigurni da će glasujući za nas, glasati za one koji će ih iskreno i pošteno zastupati u Hrvatskom saboru. Također držimo da građani Kvarnera I Istre nisu bedasti i da će prepoznati da velike stranke u pravilu od svega obećanog u svojim predizbornim programima gotovo ništa ne ispune.


Nebo i zemlja


U političkom centru velika je gužva, zašto bi birači trebali podržati Buru, a ne Most, DP, HDZ…


– Vrlo jednostavno. Stranke koje ste nabrojili Most, Domovinski pokret Miroslava Škore, HDZ funkcioniraju na isti način, a to je da njihovi izabrani predstavnici u Saboru konkretno iz naše izborne jedinice, sigurno će glasovati onako kako im predsjednici stranaka narede.S druge strane, Bura samostalno odlučuje kako će glasovati u Saboru i čvrsto braniti interese birača Istre i Kvarnera. A odluke o bitnim zakonskim prijedlozima raspravljat će Glavni odbor Bure. Razlika između poštovanja volje birača NL Bura i stranaka koje ste spomenuli je »nebo i zemlja«.


Imate li neke konkretne projekte kada je riječ o 8. izbornoj jedinici?


– Da, kroz jednu od točaka programa želimo skrenuti pozornost na napušteno zdanje Ine rafinerije nafte u centru Rijeke. Izuzetno ćemo se založiti da se to postrojenje makne kako bi ta iznimna lokacija koristila građanima Rijeke.


Naš je prijedlog da se na tom području napravi Tehnološko inovacijski centar sa stambenim jedinicama. Također, želimo da se postrojenje termoelektrane Urinj prebaci na plin koji je »čisti« energent, i da osim novih radnih mjesta tim potezom građani Kvarnera, a i šire dobiju jeftiniji izvor energije.


Budući da ste koncentrirani na Vojka Obersnela prilično, mislite li da ćete dobiti više preferencijalnih glasova od njega i što mislite o odluci SDP-a da ga stave na 13.mjesto?


– Za osobu koju spominjete, tj. aktualnoga gradonačelnika, reklo bi se »Dead man walking«. A drugo, ne komentiramo liste drugih stranaka.


Ako uđete u Sabor, koja će biti vaša politička platforma?


– NL Bura je demokratska stranka i kao uvijek sukladno statutu stranke sve odluke donosi Glavni odbor stranke. Ono što zasigurno mogu reći je da ćemo podržati one ideje koje su kompatibilne s programskim ciljevima Bure.