Foto natječaj

“Bura u ličkom polju” Davorina Jurkovića fotografija siječnja na natječaju PGŽ

Sanja Gašpert

Bura u ličkom polju / Foto Davorin Jurković

Bura u ličkom polju / Foto Davorin Jurković

Ista je fotografija pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka.“Bura u ličkom polju”, autora Davorina Jurkovića pobjednička je fotografija foto natječaja Primorsko-goranske županije za siječanj, a ista je fotografija pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka.


– U siječnju je trebalo interpretirati zimu i buru koje su baš ovih dana svuda oko nas. Svih prijavljenih četrnaest autora uglavnom je uhvatilo tu i takvu atmosferu hladnoće, bilo da su snimali snijeg u gorskom dijelu naše županije ili pak buru u priobalju.


Iako nam snijeg u stvarnom životu može zadati podosta problema, na fotografiji skoro stalno djeluje poetično i primamljivo.
U ovom setu fortografija pohvaljujem fotografiju “Bajkovita delnička zima” Svjetlane Tadić, “Tragovi u snijegu” Kristine Ivić, “Begovo Razdolje” Vedrana Kirasića, “Zimska večer” Darka Golika, a fotografija “Bura u ličkom polju” Davorina Jurkovića ne samo da zaslužuje pohvalu, već je nominiram na prvo mjesto za mjesec siječanj.


Na fotografiji se razaznaje seoski ambijent s nešto malo snijega koji je bura uskovitlala i time pojačala hladnoću. Svojevrsna zamagljenost od snijega u zraku čini atmosferu snimljene scene još hladnijom.


Ma koliko može biti ovakva hladnoća u stvarnosti neugodna, kod nas promatrača iz komfora toplog doma romantičarski djeluje.


Neovisno o tome koliko se na snimci osjeća hladnoća mi tu istu sliku s radošću i uživanjem promatramo, kaže Borislav Božić, prof. Dodaje kako je tema foto natječaja za veljaču “Karneval u mom kraju”.