Buka nije u modi

BUKA SVUDA OKO NAS: U Rijeci će biti održan stručni skup o utjecaju buke na zdravlje

Ljiljana Hlača

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Indirektno buka utječe na vegetativni živčani sustav, na sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem (hipofiza, štitnjača, nadbubrežna žlijezda), remeti i san. Utječe na psihomotoriku - razdražljivost, dekoncentraciju te pad radnog učinka. Riječ je o objektivnom problemu što može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost, psihološku napetost i zdravstvene tegobe osobi koja joj je izložena, približili su organizatori negativni utjecaj buke na ljudski organizam.RIJEKA – »Buka svuda oko nas« naziv je tribine koja će se održati slijedećeg petka 20. rujna s početkom u 11 sati u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije i Udruge Želim Miran Život iz Zagreba. Tribina će se održati u velikoj dvorani Nastavnog zavoda (Krešimirova 52A), ulaz je slobodan, ali zbog ograničnog broja mjesta u dvorani potrebna je potrebna najava na email; [email protected]


Najavljujući ovu tribinu ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije prof. dr. sc. Vladimir Mićović, mr.sc. Albert Cattunar i Dobrica Rončević dr.med su otkrili da će se na ovom stručnom skupu buka obraditi s aspekta izvora te kako ona utječe na zdravlje. S aspekta izvora tako će biti riječi o buci koju uzrokuje promet, gospodarstvo (pilane, radionice) uslužni sektor a bit će riječi i o susjedskoj buci.


– Indirektno buka utječe na vegetativni živčani sustav, na sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem (hipofiza, štitnjača, nadbubrežna žlijezda), remeti i san. Utječe na psihomotoriku – razdražljivost, dekoncentraciju te pad radnog učinka. Riječ je o objektivnom problemu što može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost, psihološku napetost i zdravstvene tegobe osobi koja joj je izložena, približili su organizatori negativni utjecaj buke na ljudski organizam.
Na skupu će govoriti – Dražen Trnski predsjednik udruge Želim Miran Život, Slaven Skender viši sanitarni inspektor iz Državnog inspektorata i Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske županije.


LJ. HLAČA