Prvi dan

Brucoši Medicinskog fakulteta odslušali svečano uvodno predavanje u riječkom kazalištu

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Studenti su preuzeli vlastite studentske ugovore, studentske iskaznice i poklon pakete s vizirima, čime su službeno postali dio Medicinskog fakulteta i riječkog SveučilištaPrvi dan svog akademskog obrazovanja brucoši studija medicine i studija sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci započeli su svečanim uvodnim predavanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.


Pozdravni govor i srdačnu dobrodošlicu brucošima je poželio sada već bivši dekan Tomislav Rukavina i u kratkim crtama prezentirao Medicinski fakultet u Rijeci, drugi najveći i najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj.


Studentima je pružio uvid u sveučilišne programe koji će se izvoditi ove akademske godine, kao i mogućnost doktorske škole različitih studijskih programa te specijalističke poslijediplomske programe, odnosno obrazovne mogućnosti koje im se pružaju u budućnosti, te kao specifičnost Medicinskog fakulteta u Rijeci istaknuo je jaku povezanost s nastavnim bazama u cijeloj županiji i snažnu suradnju u kliničkom obrazovanju s nizom nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih ustanova.


Inauguracija novog dekana
Nakon dobrodošlice studentima, održala se i inauguracija novog Dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Gorana Hausera. Tom prilikom Tomislav Rukavina osvrnuo se na svoj mandat i poželivši sreću nasljedniku, predao je simboličnu medalju dekanske dužnosti.


– Ono što od srca želim svom nasljedniku jest da obnašanje dužnosti dekana bude zadatak kojemu će se posvetiti. Ne sumnjam da će sve funkcije uspješno izvršavati i nastaviti s radom za dobrobit naše institucije koja je najstarija i najveća sastavnica Sveučilišta u Rijeci, kazao je Tomislav Rukavina i pritom se zahvalio se svim članovima uprave, nastavnicima, djelatnicima, suradnicima i studentima u kojima je tijekom obnašanja dužnosti imao potporu.


Na odlasku kao dekan podsjetio je na nekoliko uspješnih projekata koje je za svoga mandata ostvario i kojima se ponosi, posebice organizaciju studijskoga programa medicine na engleskom jeziku, kao jedno od najvećih dostignuća za prepoznatljivost Sveučilišta i Medicinskoga fakulteta u Rijeci na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a istaknuo je i posljednji projekt koji je trenutno u fazi realizacije i kojemu se iznimno veseli.– Ove godine napravili smo jedan vrlo važan iskorak, a to je da smo u suradnji s našom najvećom nastavnom bazom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, osigurali pristup brojnim elektroničkim izdanjima iz četiri velike svjetske baze.


Time smo omogućili da svi naši studenti i nastavnici imaju besplatne udžbenike, što nas stavlja na vrlo visoko mjesto po knjižničkoj građi u Republici Hrvatskoj, ali i puno šire, rekao je Rukavina.


Donacija zaštitnih vizira


Po primitku simbola dekanske dužnosti, Goran Hauser studentima je zaželio dobrodošlicu te izrazio sreću radi svečanog načina obilježavanja početka njihove, ali i njegove nove karijere.


– Ispred mene je veliki izazov i nadam se da ću uspješno nastaviti putem kojim su dosadašnje generacije prošle, rekao je Hauser kojemu je organizacija i realizacija adekvatne i kvalitetne nastave u trenutnoj epidemiološkoj situaciji bio prvi izazov koji je uspješno prevladao.


– Ono što obećajem učiniti za svoga mandata, budući da smo ostali bez staža, jest unaprijediti kliničku nastavu na Medicinskom fakultetu s namjerom da isporučujemo liječnike medicine koji su suvereni i spremni suočiti se sa svime što ih čeka nakon što dobiju diplomu našega fakulteta, objasnio je Rukavina.Ova je svečanost bila i prilika da novi Dekan Fakulteta svečano preuzme donaciju tisuću zaštitnih vizira koje je Hrvatska liječnička komora namijenila studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Donaciju je od strane HLK-a predao Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore koja je svim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj donirala zaštitne vizire za studente kako bi im olakšala edukaciju u trenutnoj situaciji, a riječki studenti medicine imali su čast prvi zaprimiti vizire.


Prvoga dana svog akademskog obrazovanja novi studenti imali su prilike pogledati promotivni video Medicinskog fakulteta i upoznati se sa svim važnim informacijama potrebnim u prvim danima studiranja.


Profesor Amir Muzur dočarao im je bogatu povijest medicine u Rijeci, od prve duševne bolnice 1823. godine do današnjih dana, ali i istaknute ličnosti koje su obilježile riječku medicinsku tradiciju.


Nadležan tim Odjeka školske i sveučilišne medicine, doktorica Nataša Dragaš-Zubalj i medicinska sestra Bruna Sokolić novim studentima pružile su korisne informacije vezane uz studentsku zdravstvenu zaštitu, a Jasminka Juretić, viša stručna savjetnica Psihološkog savjetovališta Sveučilišnog savjetovališnog centra govorila je o djelatnosti centra i uslugama koje pružaju.


Za kraj, brucošima su svoje iskustvo i preostale tehničke informacije prenijeli predstavnici studenata Medicinskog fakulteta, Magda Gajski i Tin Vučković, a studenti su u konačnici preuzeli vlastite studentske ugovore, studentske iskaznice i poklon pakete s vizirima, čime su službeno postali dio Medicinskog fakulteta i riječkog Sveučilišta.