37. izdanje

Brojimo sitno do Riječkog karnevala: Evo što se sve sprema ove godine

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NLRIJEKA Riječki karneval ili riječko “peto godišnje doba” i ove godine počet će na dan Svetog Antona ili Antonju, 17. siječnja, a trajat će do Pepelnice, 26. veljače, kada će Pust “platiti” za sve loše u protekloj godini.


Riječki karneval, 37. po redu, već tradicionalno počinje na Antonju, kada mesopustari u zapadnom dijelu riječkog zaleđa pušu u antonjski rog, a maškare preuzimaju vlast.


Prema tradiciji, u Hrvatskom primorju, posebice na istočnom dijelu, maškare počinju “vladati” prve subote nakon blagdana Sveta tri kralja, dok će u Rijeci i u većem dijelu naselja u zapadnome dijelu riječkog prstena mesopusna ludovanja početi na Antonju.
Kako je najavljeno, prvog dana Riječkog karnevala, uz slogan “Budi što želiš!”, kao uvodna manifestacija u sve maškarane ludosti, bit će održana svečana primopredaja ključeva grada maškarama te izbor kraljice Riječkog karnevala.


U programu karnevala potom će uslijediti brojne maškarane zabave i razne manifestacije pod maskama, kao što su Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, boardanje pod maskama u središtu grada, Humanitarni maškarani bal, Dani smijeha u karnevalu i druga događanja.


Vesela Dječja maškarana povorka najavljena je za 8. veljače, a veliko finale Riječkog karnevala – Međunarodna karnevalska povorka, u kojoj se očekuju domaće i inozemne tradicijske i urbane karnevalske grupe s tisućama maškara i brojnim alegorijskim kolima bit će 23. veljače.