MORSKI PRASAC

Branko Sterpin i The Sterptet oduševili Riječane na otvaranju Štikle

P. N.

Atmosfera je bila odlična i mi smo zadovoljni – skromno je ustvrdio Branko Sterpin, prvi čovjek sjajnog jazz kvinteta iz Pule, kojemu nimalo neobično nije bilo zasvirati tik uz more na Morskom prascuRIJEKA – Koncertom pulskog kvinteta The Sterptet održanom u odličnoj atmosferi na Morskom prascu otvoreno je deveto izdanje Štikle, ljetnog festivala jazz i jazz eksperimentalne i improvizirane glazbe.


Mnoštvo zaljubljenika u ovu vrstu glazbe uživalo je u maestralnoj izvedbi bandleadera Branka Sterpina, višestruko nagrađivanog hrvatskog trubača, i njegovih kolega, bubnjara Sebastiana Stella, basista Nenada Mirta, saksofoniste Luke Vrbaneca te pijanista Carlosa Fagina.


Budući da The Sterptet čine svi odreda akademski obrazovani glazbenici, koji su u svojim dugogodišnjim karijerama prikupili mnogobrojne nastupe na svim kontinentima, nije ni čudo da je riječka publika nekoliko puta ovacijama pozdravljala njihovu virtuoznost i uživala u nadahnutoj svirci, odnosno vrhunskom glazbenom doživljaju na otvaranju Štikle.
– Atmosfera je bila odlična i mi smo zadovoljni – skromno je ustvrdio Branko Sterpin, prvi čovjek sjajnog jazz kvinteta iz Pule, kojemu nimalo neobično nije bilo zasvirati tik uz more na Morskom prascu.


– Naučeni smo na ljetne svirke budući da smo Puležani, ali ambijent je zaista poseban i posebno je lijep osjećaj. Nisam bio baš najbolje upućen kakvo je ovo mjesto, ali znali smo da idemo na gostovanje i da ćemo pokušati naš nastup odraditi što bolje – nastavio je Sterpin, koji se sa svojim kolegama riječkoj publici predstavio izvodeći čitav niz brodvejskih standarda, ponešto bluesa i klasičnih standarda iz hard bopa, kojemu, kako je to pojasnio Branko Sterpin, band želi ići.


A zadovoljan je bio i Zoran Majstorović, umjetnički direktor Štikle, koji je poput svih gledatelja uživao u izvedbama The Sterpteta.


– Znam sve dečke i znam da je to TOP svirka i za moj ukus jedan od najboljih jazz bendova ovdje na ovom našem području i baš mi je drago da su upravo oni otvorili Štiklu – rekao je Zoran Majstorović, koji je zajedno s Damirom Čargonjom Čarlijem 2012. godine pokrenuo Štiklu, festival koje se nastavlja već 23. srpnja.


– Sljedeći je nastup slovensko-talijanskog banda Obala kvarteta, a riječ je o glazbenicima mlađe i srednje generacije koji njeguju izričaj sličan ovome kojega njeguje The Sterptet, ali možda malo više prema funk zvuku. Fantastični su glazbenici, kvartet čine trubač, kontrabasist, klavirist i bubnjar i mislim da će zadržati ovu letvicu visoke umjetničke razine, koju su postavili The Sterptet u četvrtak – zaključio je Majstorović.


Produkciju festivala potpisuje tvrtka Novi turizam d.o.o., a podržava ga Odjel za kulturu grada Rijeke, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Novi turizam d.o.o.. Medijski pokrovitelji su Torpedo.media i PodUčkon.net.


Koncert je bio organiziran uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a, a što se odnose na sprječavanje širenja virusa Covid-19.