Lijepe vijsti

Bračni par inovatora iz Viškova dobio nova odličja za suvenir “3 design Šanella”

Jakov Kršovnik

Bračni par Šakić s INOVE 2021. donosi zlato za interaktivne drvene VR4D suvenire i srebro za edukativnu drvenu slagalicu »Glagoljično kolo«. S 19. izložbe »Arca 21« stiže srebro za VR4D suvenireVIŠKOVO – Nakon što smo nedavno pisali o suvenirima Zlatka i Nele Šakić iz obrta »3design Šanell«, koji se prodaju u Vukovaru, bračni par Šakić ovoga puta javio nam se s dobrim vijestima iz Zagreba.


Virtualna stvarnost


Na dva međunarodna sajma inovacija koji su se održali ovoga mjeseca u Zagrebu osvojili su tri medalje – na sajmu INOVA 2021, 45. hrvatskom salonu inovacija, osvojili su zlatnu medalju za interaktivne drvene VR4D suvenire, a srebro za edukativni suvenir – drvena slagalica »Glagoljično kolo«. Na 19. međunarodnoj izložbi inovacija »Arca 21« osvojili su srebrnu medalju za VR4D suvenire. Zlatko Šakić, naravno, zadovoljan je nagradama.


– Riječ je o sajmovima na koje dolaze inovatori iz raznih zemalja Europe i svijeta tako da smo bili u stvarno jakoj konkurenciji. Ovo je treća godina zaredom da sudjelujemo na Arci i INOVA-i, ali po prvi puta s dvije inovacije, kaže Šakić te nam opisuje inovacije kojima su se predstavili.
– Naša drvena slagalica »Glagoljično kolo« inspirirana je kamenom rozetom iz grada Vrbnika. Rozeta je podijeljena na 8 dijelova i po jednoj teoriji po njoj se mogu složiti sva glagoljična slova. Mi smo po toj teoriji napravili slagalicu, prema zapisima jednog bugarskog znanstvenika, i uspjeli smo složiti sva slova glagoljice, kaže Zlatko Šakić. Drvena slagalica sastoji se od dvadesetak dijelova i zamišljena je kao edukativni suvenir. Druga inovacija su također drveni suveniri, ali kombinirani s virtualnom stvarnosti. Šakić kaže da im je plan napraviti seriju takvih suvenira za turistička mjesta i gradove, a na sajmovima su se predstavili s drvenim pločicama na kojima su izrezbareni poznati motivi Nacionalnog parka Paklenice.


Može i na frižider


– Pločice imaju magnete te se mogu kao klasični mali suveniri staviti na frižider. No, povezali smo ih s virtualnom stvarnosti, pa kada skinete aplikaciju za pametne telefone, uperite kameru u pločicu te dobijete 3D prikaz objekta koji se nalazi na pločici, opisao nam je Zlatko Šakić te najavio daljnji rad jer, kaže, na zidu ima još mjesta za nove medalje.