Porto Etno

BOŽO VREĆO U HKD-u Princ sevdaha oduševio riječku publiku

Robert Šimonović

Božo Vrećo / Snimio Vedran KARUZA

Božo Vrećo / Snimio Vedran KARUZA

Božo Vrećo izveo je pretežito autorske sevdalinke s albuma "Pandora" i "Melek" u novom i drugačijem, jazz, soul, blues ruhu, za koje je zaslužan izvrstan prateći Porto Etno orkestar, pod vodstvom riječkog multiinstrumentalista, kompozitora i aranžera Zorana MajstorovićaRIJEKA  Princ sevdaha ili umjetnik anđeoskog glasa koji liječi duše i otvara srca, kako ga opisuje New York Times, nastupio je pred riječkim auditorijem u rasprodanoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.


Sudeći po reakcijama publike, Božo Vrećo u potpunosti je ispunio očekivanja posjetitelja i opravdao epitete i superlative kojima ga se opisuje.


Večer je otvorio pjesmom “Krila” i već od prvih taktova kupio publiku. Uslijedila je pjesma “Meni nisi bila vrijedna”, a posebno emotivne i intimne bile su izvedbe pjesama “Volio me kao oči” i “Žute dunje” uz pratnju Zorana Majstorovića na akustičnoj gitari.

Foto galerija: Božo Vrećo na manifestaciji Porto Etno Foto: Vedran Karuza

Pjesme “Ko li noćas miluje ti kosu” i “Pandora” raspjevale su vidno oduševljenu publiku. Jedinstvenog i osebujnog stila, zavidnih plesnih vještina te nevjerojatnih vokalnih sposobnosti i raspona glasa od tenora do muškog soprana kakvog se ne bi posramili niti nekadašnji kastrati, izveo je pretežito autorske sevdalinke s albuma “Pandora” i “Melek” u novom i drugačijem, jazz, soul, blues ruhu, za koje je zaslužan izvrstan prateći Porto Etno orkestar, pod vodstvom riječkog multiinstrumentalista, kompozitora i aranžera Zorana Majstorovića.


Gastronomski dio


Koncert je održan u sklopu druge večeri Porto Etno festivala svjetske glazbe i gastronomije, a koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Po završetku koncerta posjetitelji koji su kupili ulaznice za popratni program Etno zalogajčići, nastavili su druženje u dvorani HKD-a do terase hotela Neboder u kojoj su mogli uživati u gastronomskim delicijama iz Slovačke, Italije, Makedonije te Trinidada i Tobaga.


Osoblje kuhinje hotela Neboder, u suradnji i po recepturi predstavnika nacionalnih riječkih manjinskih zajednica, priredilo je valjuške s makom (Slovačka), mini pizze (Italija), maliđano (Makedonija) i prženi bake i buljol (Trinidad i Tobago), a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se momci iz etno folk sastava Veja iz Pazina.


Sastav Veja priredio je zanimljiv nastup u kojem su se uspješno poigravali s istarskom tradicionalnom muzikom, izvodeći je u novim i modernim aranžmanima i koristeći se pritom raznim instrumentima iz cijelog svijeta.


Folklorni nastupi


Porto Etno festival završava u subotu, a program će biti održan u HKD na Sušaku (a ne na trgu ispred Građevinske škole kako je ranije najavljivano), gdje će u 17 sati započeti folklorni nastupi predstavnika manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci: Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca »Rušnjak« PGŽ, Matica slovačka Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Češka beseda Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Društvo Rusina i Ukrajinaca »Kaljina«, Zajednica Srba Rijeka, Kulturno umjetničko društvo »Sevdah« Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka i Opatija i Makedonsko kulturno društvo »Ilinden«.


Od 19 sati u atriju HKD-a publiku će zabavljati DJ-duo Hormonika Balkanika. Od 17 do 22 sata moguće je posjetiti i izložbu manjinskih zajednica u galeriji Kortil, kao i izložbu ansambla Lado u atriju HKD-a. Ulaz na subotnji program za sve posjetitelje bit će slobodan.