
povezane vijesti
U sklopu obilježavanja Dana Grada Kastva, u kastavskoj peknjici održana je još jedna uspješna radionica na kojoj su brojni posjetitelji mogli naučiti kako se prave bosanske pite i slastice, što je bila prilika za promociju raznolikosti bosanske kulinarske tradicije, prepoznate i vrlo cijenjene među građanima Kastva.
Članice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva, predvođene Nafom Delimehić, s velikim su entuzijazmom pripremale ukusne bureke, sirnice, zeljanice, pite od tikvica, baklave, hurmašice i niz drugih slastica.
Tijekom radionice, sudionicama su detaljno objašnjavale kako se priprema tijesto i razvijaju pite na tradicionalni način, prenoseći znanje i ljubav prema ovom dijelu bosanske kuhinje.
Nafa Delimehić izrazila je zahvalnost Gradu Kastvu na podršci u organizaciji radionice, kao i Primorsko-goranskoj županiji iz koje je došla ideja za organizacijom ovakvog druženja.
Istaknula je važnost suradnje naglašavajući kako ih Grad Kastav prati u svim aktivnostima koje organiziraju tijekom cijele godine, a pomoć uvijek imaju i iz Primorsko-goranske županije.
“Drago nam je da na ovaj način možemo dati svoj doprinos obilježavanju Dana Grada Kastva koji se ove godine poklopio s proslavom Kurban bajrama”, rekla je Delimehić, koja je najavila nastavak ovakvih oblika kulinarskih druženja s kolegicama iz vijeća, Sevdom Rožajac, Tahirom Mušanović, Nurom Bubahmetović i Hikmetom Tirić.
Radionici su prisustvovale i predstavnica Županijskog vijeća makedonske nacionalne manjine, Lidija Božić te Ivona Dunoski Mitev, predsjednica MKD Ilinden.
Radionicu su posjetile i pročelnice Neva Andolov Lipovac iz Grada Kastva i Ermina Duraj iz Primorsko-goranske županije, koje su pohvalile inicijativu žena iz Vijeća.
“S obzirom na veliki interes građana, sljedeće godine radionicu selimo u veći prostor”, najavila je kastavska pročelnica Andolov Lipovac, dok je pročelnica Duraj najavila da će Primorsko-goranska županija također pomoći u organizaciji i promociji ovog kulinarskog događaja.