KO ČEKA...

Borba je trajala punih dvadeset godina: Stanovnici Ulice Tonžino na Srdočima konačno dobili asfalt

Bruna Matičić

Foto: MO SRDOČI

Foto: MO SRDOČI

Projekt, procijenjen na 1.870.000 kuna, sufinancirao je MO Srdoči, koji je s godinama osigurao 1.335.000 kuna iz sredstava komunalnih prioriteta, dok je 500.000 kuna financirano iz gradskog proračunaRIJEKA – Nakon više od dvadeset godina stanovnici Ulice Tonžino na Srdočima dočekali su asfaltiranje ceste te su završetak radova slavodobitno i obilježili.


Bez prašine i blata


Naime, unatoč plaćanju komunalija građani ove ulice dvadesetak godina nosili su se s neadekvatnom komunalnom infrastrukturom te su živjeli u prašini, blatu, a automobile vozili makadamskim putem do svojih domova. Molbe da se cesta uredi godinama su slali Mjesnom odboru Srdoči, a konkretni koraci prema uređenju započeli su 2014. godine, kada je Vijeće MO-a Srdoči ozbiljno shvatilo problem i pristupilo njegovu rješavanju. Nakon ustrajnog angažmana da se cesta u dužini od 400 metara rekonstruira i asfaltira te se nađe rješenje pogodno za građane, postignut je dogovor s Odjelom za komunalni sustav o zajedničkoj realizaciji ovog projekta.


Projekt Rekonstrukcije bijele ceste Tonžino, čija je vrijednost procijenjena na 1.870.000 kuna, sufinancirao je MO Srdoči, koji je s godinama osigurao 1.335.000 kuna iz sredstava komunalnih prioriteta, dok je preostalih 500.000 kuna financirano iz gradskog proračuna. Asfaltiranje ceste započelo je u lipnju 2021. godine i završeno je sredinom studenoga, na opće zadovoljstvo građana koji napokon imaju pristup svojim domovima bez prašine i blata. Budući da su dugo čekali na ovu cestu, stanovnici su po završetku asfaltiranja odlučili proslaviti završetak svojih problema, a pridružile su im se osobe koje su svojim angažmanom pridonijele da se projekt »bijele ceste Tonžino« završi, i to članovi Vijeća MO-a Srdoči, predstavnici Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, predstavnici Rijekaprometa i izvođača radova.

Naime, za realizaciju ovoga projekta ključan je bio angažman Vijeća MO-a Srdoči, odnosno njegova nekadašnja predsjednica Filipa Capan i sadašnji predsjednik Marino Srdoč Prpić, kao i svi njegovi članovi koji su posljednjih osam godina složno i fokusirano inzistirali na asfaltiranju ceste i dogovorili etapno financiranje kroz komunalne prioritete.


Povijesni događaj


– Ponosan sam što je MO Srdoči, jedan od rijetkih koji je svojim dugogodišnjim trudom i zalaganjem uspio realizirati ovakav izuzetno zahtjevan projekt. Ovo je samo jedan u nizu velikih projekata u našem naselju. Naši sugrađani prepoznaju naš trud i zbog njih ćemo se truditi i dalje, poručio je Marino Srdoč Prpić, dok je Filipa Capan ovaj projekt i trenutak radova nazvala povijesnim događajem.


– Nakon dugog niza godina, građani »Bijele ceste Tonžino« imaju civilizirane pristupe svojim domovima te su taj dan obilježili i proslavili sa svima koji su dali svoj veliki doprinos da se ovaj projekt završi, rekla je i zaključila kako je ovo pokazatelj da se molbe i želje građana čuju te, u konačnici, imaju potencijal dobiti sretan epilog.