Poziv istarskom stožeru

ZA SPAS TURIZMA U PGŽ I ISTRI Boras Mandić traži mapiranje područja i uvođenje mjera na regionalnim razinama

P. N.

Marko Boras Mandić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Marko Boras Mandić / Foto Damir ŠKOMRLJ

Predlažemo da se zajednički uputi inicijativa Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladi Republike Hrvatske o potrebi žurnog mapiranja područja unutar Republike Hrvatske sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te upoznavanju sa istim (kontinuirano) zemalja članica Europske unije i trećih zemalja kako bi se u konačnici donosile pojedinačne i odvojene mjere za pojedina područja unutar RH”, piše Boras MandićaUnatoč znatnom porastu broja zaraženih koronavirusom u Hravtskoj, Primorsko-goranska i Istarska županija su tek neznatno pogođene zarazom. Stoga je Stožer civilne zaštite PGŽ  pozvao Istarsku županiju da zajedno zatraže od Nacionalnog stožera uvođenje mjera na regionalnim razinama, a ne na nacionalnoj kao što je sada slučaj.


‘Eto Slovenci nas stavljaju na “žutu listu”. Što smo tražili to smo dobili. Otvarali smo granice prema Bosni i Srbiji, a nismo zatvarali noćne klubove i sada smo ozbiljno ugrozili sve gospodarske napore da se u znatnoj mjeri spasi turistička sezona i sve one gospodarske aktivnosti koje su naslonjene na turizam. Danas sam razgovarao s kolegama iz Istre i predložio da zajedno tražimo i prema Vladi RH i prema susjednim državama da se izvrši mapiranje hrvatskih regija prema ugrozi na koronavirus. Drugim riječima tražimo da Kvarner i Istra budu drugačije tretirane obzirom da nam rezultati u borbi s Covidom-19 daju osnova za to. Tražit ćemo, kao što smo mi svojevremeno drugačije tretirali talijanske, slovenske i njemačke regije, da se taj isti princip primjeni kod dolaska gostiju na Kavrner i Istru  ili odlasku naših građana iz ovih regija u druge zemlje. Tražimo od Vlade RH da HITNO djeluje u tom pravcu i da zaštiti interese svojih građana na način da se jasno iskomunicira da su Kvarner i Istra  sigurne i odgovorne regije, kako za turiste tako i za svoje građane’, napisao je jučer Marko Boras Mandić na svom Facebook profilu.


 
Tim povodom načelnik Stožera PGŽ, Marko Boras Mandić, uputio je otvoreni poziv svom istarskom kolegi Dini Kozlevcu, piše portal Fiuman.


“Područja Primorsko – goranske županije i Istarske županije nisu visokorizične regije u pogledu dnevnih slučajeva, odnosno ukupnog broja zaraženih osoba virusom COVID-19 na području Republike Hrvatske te je neophodno provesti mapiranje područja (unutar područja pojedinih županija, odnosno regija). Naime, turistička djelatnost je od velikog značaja u bruto domaćem proizvodu Republike Hrvatske i od iznimnog je značaja da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se ova djelatnost mogla zaštititi, vodeći pritom računa o zdravlju i sigurnosti hrvatskih građana i njihovih gostiju. Trenutnim pogoršanjem epidemiološke situacije na pojedinim područjima Republike Hrvatske (odnosi se na područja koja su u kontinentalnom dijelu) dovelo je do tretiranja od pojedinih zemalja (pogotovo iz susjedstva) Republike Hrvatske kao rizične zemlje u pogledu slobodnog kretanja ljudi. Samim time dovodi se u opasnost da se ograniči/onemogući dolazak turista u Republiku Hrvatsku, kao i odlazak građana Republike Hrvatske u te države.


Kako bi se to izbjeglo neophodno je žurno podzeti aktivnosti upoznavanja nadležnih u svim članicama Europske unije te trećih zemalja o potrebi regionalnog praćenja i sagledavanja epidemiološke situacije na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno poduzimanju selektivnih mjera. Podsjećamo, da su smjernice Europske komisije da se ostvari nesmetana komunikacija unutar područja koja imaju sličnu i stabilnu epidemiološku situaciju, a primjeri poduzimanja različitih sigurnosno zdravstvenih mjera očituju se najbolje na početku pandemije na primjerima Italije, Slovenije, Njemačke i Kine gdje nisu vrijedile jedinstvene mjere za sva područja tijekom pandemije uzrokovane virusom COVID-19.


Slijedom navedenog, predlažemo da se zajednički uputi inicijativa (Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije i Stožera civilne zaštite Istarske županije) Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Vladi Republike Hrvatske o potrebi žurnog mapiranja područja unutar Republike Hrvatske sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji te upoznavanju sa istim (kontinuirano) zemalja članica Europske unije i trećih zemalja kako bi se u konačnici donosile pojedinačne i odvojene mjere za pojedina područja unutar Republike Hrvatske”, stoji u dopisu Borasa Mandića.