U subotu

Boltov Safety Days: Edukacija o sigurnoj vožnji romobila po Rijeci

Bruna Matičić

Snimio VEDRAN KARUZA

Snimio VEDRAN KARUZA

Cilj Safety Daysa je ukazati građanima na načine korištenja električnim romobilima, sigurnu vožnju, poštovanje prometnih propisa te ispravne načine parkiranja, a usput će građani biti u prilici isprobati romobile i uvjeriti se u njihove benefite, istaknuli su organizatori ove edukacijeRIJEKA  U siječnju ove godine Rijeka je postala prvi hrvatski grad koji je uveo uslugu najma Bolt električnih romobila, prijevoznog sredstva koje su Riječani, sudeći po količini korištenja, vrlo dobro prihvatili.


Otkada su stigli, Boltove električne romobile moguće je vidjeti na prometnicama i nogostupima svakog riječkog kvarta, a iz te tvrtke navode da su u prva tri mjeseca zabilježili više od 7.000 jedinstvenih korisnika unutar kojih su građani Rijeke u više od 50.000 vožnji prešli više od 82.000 kilometara.


– Osim brze vožnje, neke od najčešćih pogrešaka koje korisnici električnih romobila čine jesu blokiranje prolaza ili izlaza za nuždu te ostavljanje romobila na privatnom posjedu ili autobusnom stajalištu.
Kako bi ukazali vozačima na njihove propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja kojima se savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini, navode iz Bolta.


Upravo stoga, ususret turističkoj sezoni te potaknuti velikim zanimanjem za ovu vrstu prijevoza, Bolt, Grad Rijeka i Hrvatska udruga vozača električnih romobila (HUVER) ove će subote, 26. lipnja, s početkom u 10 sati ispred Doma mladih Rijeka organizirati Safety days, edukacije posvećene sigurnom korištenju električnih romobila.


– Cilj Safety Daysa je ukazati građanima na načine korištenja električnim romobilima, sigurnu vožnju, poštovanje prometnih propisa te ispravne načine parkiranja, a usput će građani biti u prilici isprobati romobile i uvjeriti se u njihove benefite, istaknuli su organizatori ove edukacije.


Posjetiteljima će se tako prezentirati kako korištenjem romobilima smanjiti gradske gužve i čuvati okoliš, a istovremeno se sigurnom vožnjom brinuti i o drugim sudionicima prometa. Također za vrijeme trajanja Safety Daysa jedna minuta vožnje iznosit će 50 lipa, a sudjelovanjem u edukacijskom poligonu deset posjetitelja bit će u prilici osvojiti kupone za vožnju u vrijednosti od 50 kuna, istaknuli su organizatori.