Obaraju se rekordi

Bolesnu vrtićku djecu i onu u izolaciji Ministarstvo ne broji. Samo u Rijeci ih je trenutno 640

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kao i škole, i vrtići obaraju rekorde u broju djelatnika i polaznika koji svakodnevno ispadaju iz sustava zbog zaraze i samoizolacijaRIJEKA – U hrvatskim školama jučer zbog pozitivnog COVID-testa ili epidemiološke mjere samoizolacije nije bilo 22.295 učenika, a na radnom mjestu iz istih razloga nije bilo i 2.337 školskih djelatnika.


Međutim, iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno sustavno prebrojava i evidentira virusom zaražene učenike i djelatnike škola, to ne radi i u prvom segmentu svog resora, a riječ je o predškolskim ustanovama.


Kao i škole, i vrtići obaraju rekorde u broju djelatnika i polaznika koji svakodnevno ispadaju iz sustava, što zbog pozitivnih testova, što zbog masovnih samoizolacija, ali u Ministarstvu kažu da je stvaranje uvjeta za rad, a to znači i zapošljavanje, u nadležnosti osnivača dječjih vrtića, a organizacija rada dječjeg vrtića u nadležnosti je ravnatelja.


Obaveze osnivača
S obzirom na to da je zbog enormnog broja učenika u samoizolaciji odlučeno da će se ta epidemiološka mjera zamijeniti redovnim tjednim testiranjem učenika brzim antigenskim testovima, pitali smo Ministarstvo razmišlja li se o primjeni brzih testova i u predškolskim ustanovama, ali iz birokratskog odgovora teško je razlučiti postoje li ikakvi planovi za novi pristup po pitanju samoizolacija u vrtićima.


– U dokumentu pod nazivom Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 Pedagoška/školska godina 2021./2022. jasno su propisani načini i mogućnosti rada u dječjim vrtićima za vrijeme epidemije, a posebno su propisane i obaveze osnivača vezano uz mogućnost rada dječjih vrtića u vrijeme epidemije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na zapošljavanja ni organizaciju rada u dječjim vrtićima, ali vodi računa o zdravlju i sigurnosti djece i zaposlenika, što je vidljivo i iz prethodno navedenoga dokumenta, kao i


Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Slijedom navedenoga, važno je da zaposlenici predškolskih ustanova vezano uz rad i organizaciju rada dogovaraju s osnivačima. Trenutačno radimo na modelu ukidanja samoizolacija za učenike putem testiranja učenika. Nakon što ta mjera bude uvedena, uzevši u obzir sve njene efekte, razmotrit ćemo daljnje aktivnosti, poručili su iz Ministarstva.


Samoizolacije bez smisla


Za razliku o Ministarstva koje se prebrojavanjem pozitivnih i izoliranih predškolaca ne bavi, u Gradu Rijeci svakodnevno evidentiraju oboljele i izolirane najmlađe sugrađane kojih je samo jučer bilo 640 u tri riječke predškolske ustanove. Najveći broj djece, njih 513, nije u vrtiću upravo zbog propisane epidemiološke mjere samoizolacije, a riječ je o 42 odgojno-obrazovne skupine. Najveći broj tih skupina, njih 30, je u najvećoj ustanovi, Dječjem vrtiću Rijeka, čija ravnateljica Davorka Guštin kaže da su okolnosti rada sve teže te da postojeće mjere samoizolacije sve više gube smisao.


– Trenutačno je kod kuće 400 djece od 2.040 polaznika koliko ih imamo. To je jedan cijeli centar predškolskog odgoja. Voditelji centara dnevno rade na izmjenama organizacije rada. Radi se i vikendima, jer se situacija stalno mijenja. Teško je posebno u skupinama koje su u nekoliko navrata već bile u samoizolaciji. Bilo bi dobro da se krene u smjeru obustavljanja ovakve mjere, ali za tako nešto opća uputa treba doći s državne razine, zaključuje Guštin.


Jučer je 265 škola provodilo C model nastave


S više od 22 tisuće učenika koji su jučer izostali iz škole, oboren je rekord broja učenika koji zbog COVID-19 nisu na nastavi. Trenutačno je pozitivno 13.912 učenika i 2.064 nastavnika, a ukupno 8.383 učenika su u samoizolaciji. Uvođenjem tjednog antigenskog testiranja takvih učenika više neće biti, što je jučer potvrdio i ministar Radovan Fuchs.


– Učenici koji su pozitivni ostat će kod kuće, a svi ostali su u školi. Mi smo zemlja s najmanje sati i dana provedenih u online nastavi, a više od 10.000 učenika je trenutačno u samoizolacijama. Mislimo da je ovo dobra mjera pomoću koje bi se praktički ukinule samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja širenja zaraze, nego ukidanja samoizolacije u školama, rekao je ministar.


Jučer je ukupno 265 škola provodilo C model nastave, a u Primorsko-goranskoj županiji, koja ima 1.692 pozitivna učenika i 391 u samoizolaciji, online nastavu imaju osnovne škole Pehlin, Podmurice, Srdoči i »Sveti Matej« Viškovo.