Muzejska zbirka Kastavštine

Bogati kastavski muzej dobiva moderno ruho, traju radovi na rekonstrukciji

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Za stalni su postav odabrani predmeti koji će najbolje predstaviti teme i događaje vezane uz Kastav, a oni će izloženi biti u suvremeno dizajniranim vitrinama, s osvjetljenjem i popraćeni tekstovima koji posjetitelju daju informaciju o eksponatimaKASTAV – Zbog obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine, koju financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, PGŽ i Grad Kastav, Zbirka je za posjetitelje zatvorena. No, nakon rekonstrukcije zasjat će u novom svjetlu, bit će moderna, a o tome kako će izgledati razgovarali smo s ravnateljicom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikolinom Radić Štivić.


Raznolikost građe


– Muzejska zbirka Kastavštine otvorila je svoja vrata za javnost davne 1981. godine uz obilježavanje dana Grada Kastva, dakle prije punih četrdeset godina. Ideja o osnivanju muzeja posvećenog književniku Vladimiru Nazoru, koji je neko vrijeme radio u Kastavskoj učiteljskoj školi, javila se već šezdesetih godina prošlog stoljeća. No, tada već započinje i prikupljanje građe za budući muzej, ali raznolikost prikupljene građe prelazi zadani okvir, te se suradnjom s djelatnicima Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka počinje raditi na osnivanju Muzejske zbirke Kastavštine.


Nove muzeološke prakse i nov način promišljanja o muzejima s vremenom su nametnuli potrebu za novim muzejskim postavom te se unazad četiri godine radi na osmišljavanju muzeološke koncepcije čiji su autori Marko Badurina, Vana Gović, Tamara Mataija i Jasna Ujčić Grudenić. Istovremeno, dizajner Sanjin Kunić sa suradnicima izrađuje izvedbeno rješenje koje donosi viziju suvremenog postava, ističe raznolikost i vrijednost muzejskih predmeta koje Zbirka baštini i njihovo suvremeno prezentiranje, a uključuje i multimedijske sadržaje – objasnila je razloge projekta obnove Zbirke ravnateljica Radić Štivić.
Za stalni su postav odabrani predmeti koji će najbolje predstaviti teme i događaje vezane uz Kastavštinu poput nastanka grada, školstva, bratovština i događanja iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Izloženi će biti u suvremeno dizajniranim vitrinama, s osvjetljenjem i popraćeni tekstovima koji posjetitelju daju informaciju o eksponatima. Tu su fibule i pektorali iz brončanog i željeznog doba, carske diplome koje su gradu Kastvu jamčile slobodu i priznavanje Kastavskog zakona, zvono s glagoljskim natpisom, predmeti vezani uz školstvo Kastavštine (Pučka, Učiteljska, Obrtna/delavska škola), mnogobrojna društva poput Istarske vile, spomen na Prvu hrvatsku čitaonicu, Prvi tabor Hrvata Istre i kvarnerskih otoka. Temu dvaju svjetskih ratova predstavljaju dva odijela iz nacističkih koncentracijskih logora – Ivana Trinajstića i Vjekoslava Raspora – te kartografski prikaz promjene vlasti i granica u Kastavštini, nastavlja ravnateljica.


Radovi na preuređenju / Foto Marko Gracin


Dinamiziranje postava


Uključivanje multimedijskog sadržaja dinamizirat će postav. Pisma Ivana Trinajstića predstavit će svjedočanstva iz Dachaua, isječci iz filma Ferali svjedočit će o životu Kastavaca u međuratnom razdoblju, a mnogobrojne fotografije i portreti poznatih Kastavaca bit će prikazani na platnu uz ikonu koja će se moći očitati korištenjem tableta i tako saznati više o određenoj temi. Recenzenti muzeološke koncepcije i izvedbenog projekta bili su muzeolozi dr. sc. Žarka Vujić i dr. sc. Darko Babić, a konačnu verifikaciju projekt je dobio od Hrvatskog muzejskog vijeća pri Ministarstvu kulture i medija nakon predstavljanja u lipnju 2020.


– Provedbom ovog projekta i otvaranjem novog stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine kao dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, stvorit ćemo mjesto na kojem će se vrijedna zbirka, koja svjedoči o bogatoj povijesti i vrijednoj baštini Kastva i PGŽ-a, primjereno prezentirati našim posjetiteljima i gostima koji rado posjećuju Kastav, zaključila je Radić Štivić.


Projekt je financiran u sklopu Javnih potreba Ministarstva kulture i medija RH za 2021. godinu u iznosu od 300 tisuća kuna uz potporu PGŽ-a u iznosu od 300 tisuća kuna. Ostatak od 600 tisuća kuna preuzeo je Grad Kastav, čime se zatvara financiranje projekta od 1,2 milijuna kuna.