Dinamiziranje

Najavljen bogat riječki program u Mjesecu hrvatske knjige

Davor Mandić

Diana Hajdo, Niko Cvjetković, Tanja Badanjak i Kristian Benić / Foto Sergej Drechsler

Diana Hajdo, Niko Cvjetković, Tanja Badanjak i Kristian Benić / Foto Sergej Drechsler

Voditeljica programa GKR-a Tanja Badanjak posebno je istaknula ciklus »Autor u gostima«, u sklopu kojeg će se publici predstaviti Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Ivana Šojat, Miljenko Jergović i Drago GlamuzinaGradska knjižnica Rijeka najavila je svoj program u sklopu nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021., koji će, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, i opet biti iznimno bogat.


Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a o programu su u Palači Modello govorili: ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković, suradnik za marketing i projekte GKR-a Kristian Benić, voditeljica programa GKR-a Tanja Badanjak i predstavnica sponzora, Ine, Diana Hajdo.


O programu manifestacije koju je Benić okarakterizirao kao jesensko dinamiziranje programske aktivnosti GKR-a najviše je govorila Tanja Badanjak.
Prvo je istaknula ciklus »Autor u gostima«, u sklopu kojeg će se publici predstaviti Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Ivana Šojat, Miljenko Jergović i Drago Glamuzina, a koji sponzorira Ina.


Nastavlja se i »Knjiga na nezgodnim mjestima«, u kojoj će gostovati Kristian Novak u garaži na Škurinjama, a tu su još i programi »OK knjižnica, OK zajednica«, »Zavičajna srijeda«, inkluzivni program »Knjiga svima!«, koji uključuje predstavljanja slikovnica prilagođenih gluhima, susrete s autorima, projekcije u Dječjoj kući i Art-kvartu »Benčić«.


U sklopu Rezidencijalnog programa »Kamov« publici će se predstaviti rezidenti Lora Tomaš i Sven Popović. U Znanstvenoj fantastici mjeseca bit će Sonja Smolec.


Slikovnicu »Grickonja užasa« predstavit će autori Zoran Krušvar (tekst) i Ivana Babić (vizualizacija), a govorit će se i o glagoljici u manifestaciji »Benja 2.0: Tjedan glagoljice«, koja će se održati od 25. do 30. listopada.


Govorit će se i »po domaću«, i to o »Mićen prince«, zatim o ulozi slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra, o SF-u, fantasyju i hororima, riječkoj historiografiji, teorijama zavjere…


U skopu Mjeseca hrvatske knjige u GKR-u bit će upriličena i svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais« Dori Šustić i Evelini Rudan 15. studenoga u Gradskoj vijećnici u 11 sati.


Kako je istaknula Badanjak, sva događanja bit će organizirana prema aktualnim epidemiološkim mjerama, što znači da će broj publike biti ograničen te se ona obavezno mora prijaviti na email: [email protected].


Ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković iznimno je zadovoljan ovogodišnjim programom.


– Svake godine kad vidim program kažem da će biti teško ponoviti tako nešto, ali stvarno mislim da je ove godine program posebno osmišljen.


Neke stvari su tempirane baš za Mjesec hrvatske knjige, a neke stvari su se pokazale jako dobre pa ih nastavljamo – rekao je Cvjetković, posebno podržavši Badanjak u njenoj vjeri da će sljedeći Mjesec hrvatske knjige biti organiziran iz novog prostora GKR-a u »Benčiću«.