Sankcionirana plovila

“Blokirana” jahta Royal Romance napustila riječku luku, evo gdje odlazi

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

"Royal Romance" svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetuMegajahta Royal Romance, koja je zbog povezanosti s ruskim oligarsima nedavno blokirana, napustila je riječku luku.


Iako detalji za sada nisu službeno poznati, Novi list neslužbeno doznaje kako je jahta dobila dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru gdje odlazi u dok.


Royal Romance dugo je vezana u riječkoj luci. Vlasnik ovog 92 metra dugog, ultraluksuznog plovila, formalno je, do ožujka prošle godine, bio ukrajinski političar i milijarder Viktor Medvedčuk, bliski Putinov prijatelj i vođa proruske opozicije u Ukrajini, koji je, prema pisanju stranih medija, najizgledniji kandidat za predsjednika marionetske vlade Ukrajine, uspije li Putin skršiti otpor Ukrajinaca. Medvedčuk je trenutno u bijegu od ukrajinskih vlasti.
»Royal Romance« svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njezinog održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 milijuna dolara, što samo po sebi govori o financijskoj moći njezinog vlasnika.