Treći dan blokade

Blokada Marišćine: Poslijepodne dolaze predstavnici političkih stranaka

Andrej Petrak

Ističući da od svojih zahtjeva neće odustati, navode da su ih na nepopularne odluke prisilili „nerad, neodgovornost i bahatost vlasti“ te da su „mjere građanskog neposluha jedino što nam je preostalo da bi naš problem postao i njihov problem.“VIŠKOVO – Mještani Viškova, jutros njih do 50, danas treći dan za redom blokiraju ulaz kamiona s otpadom na odlagalište Marišćina tražeći da se prestane s dovozom otpada na tu lokaciju.


U priopćenju koje je Krizni Eko stožer Marišćina, Ogranak Eko Kvarnera Halubje jutros uputio svim građanima primorsko-goranske županije iskazano je žaljenje što je došlo do takve situacije.


Ističući da od svojih zahtjeva neće odustati, navode da su ih na nepopularne odluke prisilili „nerad, neodgovornost i bahatost vlasti“ te da su „mjere građanskog neposluha jedino što nam je preostalo da bi naš problem postao i njihov problem.“
Iza 11 sati na Marišćinu je stigao ekološki stručnjak Viktor Simončić, koji bi u ime župana Vujića trebao razgovarati s prosvjednicima. Oko 18 sati svoj su dolazak najavili predstavnici HDZ-a, Hrvatskih laburista, Liste za Rijeku i Akcije mladih, koji će održati zajedničku presicu. Čeka se i PGS.


Prosvjednici navode kako su još prvog dana blokade poslali zamolbu Crvenom križu i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje da osiguraju deke i šatore, no odgovor nisu dobili.


Iz kriznog stožera podsjetili su na jučerašnji sastanak predstavnika prosvjednika s načelnikom Viškova Goranom Petrcom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.Dogovoreno je da u Viškovu započne pilot projekt odvajanja otpada i da se napravi revizija ekološke studije projekta izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Nije prihvaćen zahtjev prosvjednika da se prestane s dovozom otpada na odlagališta Marišćina i Viševac, oba u općini Viškovo, i da se odgovorne kazneno prijavi.


Obersnel je jučer, odgovarajući na novinarsko pitanje o daljnjoj blokadi Marišćine, rekao da je to sada u nadležnosti udruge koja ju je organizirala te da će, s obzirom na to da za Marišćinu postoje dozvole, a da će se otpad za dan, dva nagomilati, slijediti intervencija sanitarne inspekcije, a zatim sudski nalog za oslobađanje prolaza.


Iz stožera danas podsjećaju da je prošlo deset godina od početka projekta centra Marišćina, koji još nije ostvaren, naglašavajući da je „jedino rješenje koje odgovorne institucije i političari vide manipulacija smećem tako da se nerazvrstano smeće iz kamiona istresa u rupe u zemlji u Viškovu, kao što se to radi u zadnjih pedeset godina.“Navode da se oni „pred mještanima Viškova usuđuju spominjati da bi nerazvrstano smeće u kantama moglo biti opasno, a da godinama istresaju smeće na Viševac u centru Viškova te mjesecima to smeće prebacuju s jednog kraja Viškova na drugi uvjeravajući mještane da to za njih nije opasno“.

U priopćenju iz kriznog stožera još ističu da se „mještanima prijeti sanitarnom inspekcijom  i maše sudskim nalozima kojima će se silom osloboditi put prema smetlištu i omogućiti istresanje smeća u rupe u tlu jer odgovorni  ne vide drugo rješenje“ te se pitaju „gdje je  sanitarna inspekcija bila u zadnja četiri mjeseca.“


Dugogodišnje odlagalište komunalnog otpada Viševac popunjeno je, pa se otpad tijekom ljeta, do rujna ove godine, ondje balirao, zatim odvozio i odlagao na Marišćini. Od  rujna se otpad, balirani i novi, odlaže u novoizgrađene kazete u tlu na Marišćini, do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.