ZAPUŠTENO ZDANJE

Desetljeće nakon pokretanja stečaja stigao novi vlasnik: Dom željezničara u Rijeci kupio Gavrilović, pretvorit će ga u hotel

Alenka Juričić Bukarica

Marko Gracin

Marko Gracin

U ovom trenutku radimo na prikupljanju dokumentacije i analiziranju mogućnosti uređenja, kazala nam je Sanela Ćorković, direktorica tvrtke Dinova-Diona koja je u ožujku preuzela Dom željezničara, a koja je u većinskom vlasništvu tvrtke GavrilovićRIJEKA – Napušteno i zapušteno zdanje nekadašnjeg Doma željezničara, Riječanima znano po marketu Graciani koji je svojevremeno radio u prizemlju, konačno je dobilo novog vlasnika i trebalo bi ugledati bolje dane što znači i konačno uređenje.


Naime, novi je vlasnik tvrtka Dinova-Diona, odnosno tvrtka Gavrilović u čijem je Dinova-Diona većinskom vlasništvu. No krenimo redom.


Višegodišnja »trakavica«


Dom željezničara u Krešimirovoj je bio u vlasništvu tvrtke Pan trading nad kojom je rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci od 6. svibnja 2009. pokrenut stečajni postupak.
Kod otvaranja stečaja u vlasništvu dužnika su bile tri nekretnine – stan u Zagrebu procijenjen na oko 677 tisuća kuna, proizvodna hala u Delnicama i Dom Željezničara, a tražbine je u roku prijavilo 135 vjerovnika. Pritom su samo priznate tražbine vjerovnika prvog višeg isplatnog reda i bruto plaće za radnike iznosile oko pet milijuna kuna.


Što se tiče same nekretnine u Krešimirovoj, riječ je o zgradi površine od blizu 3 tisuće »kvadrata« te oko 1.600 metara kvadratnih okućnice i dvorišta koja je i sama bila predmet višegodišnje »trakavice«. Naime, prema izvještaju stečajne upraviteljice Pan trading je u siječnju 2009. godine, mjesec dana prije prijedloga za otvaranje stečaja prodao 98,5 posto ukupne vrijednosti nekretnina.


No, uz to što su ugovorene niske cijene, novac navodno nije niti uplaćen. Stoga je na sudovima, uz ostalo, pokrenuto pobijanje ovakve prodaje.


Dom Željezničara u Krešimirovoj Foto Marko Gracin


Inače, dužnik je na početku stečaja raspolagao imovinom ukupne procijenjene vrijednosti od oko 3,3 milijuna kuna, ali opterećene razlučnim pravima. S druge strane, njegove su obveze prema stečajnim vjerovnicima procijenje na više od 40 milijuna kuna. Tako je, dakle, i predmet pobijanja pravne radnje bio kupoprodajni ugovor zaključen između Pan Tradinga i Ring Pool Internationala iz 2009. kojim je zgrada Doma željezničara te iste godine prodana.


I to za 2,9 milijuna eura, dok je u stečajnom postupku procijenjena na preko 12,5 milijuna eura. Pa je oko kupoprodaje podignuta i kaznena prijava. Isto tako, dok je Pan Trading prodavao Dom Željezničara, pokrenuta su i tri ovršna postupka koje su pokrenuli Hrvatska poštanska banka, Konzum i Dinova – Diona. Bila je zatražena odgoda, odnosno prekid ovrhe do pravomoćnog okončanja postupka pobijanja, no Pan Trading u tom postupku nije uspio.


Ovršni postupak


Ovršni postupak je nastavljen s time da su ovršni postupci za prodaju sva tri ovrhovoditelja, dakle HPB-a, Konzuma i Dione spojeni u jedan. Nakon toga je trakavica nastavljena te je Pan Trading ustao tužbom radi proglašenja ovrhe nedopuštenom.


No u konačnici je u travnju 2011. donesena presuda kojom je kupoprodaja između Pan Tradinga i Ring Pool Internationala bez učinka prema stečajnoj masi. Što je potvrdio i Visoki trgovački sud u Zagrebu te je zgrada Doma željezničara vraćena u stečajnu masu.


Nekretnine u Zagrebu, Delnicama, Mrkoplju…

Repovi stečaja Pan Tradinga vuku se i dalje. Mnogo je toga bilo i jest u stečajnoj masi, pa se tako dade iščitati kako je tvrtka imala stan u Zagrebu, tu je bila i hala u Delnicama, a spominju se i potraživanja vezana za poslovne prostore u Mrkoplju i Vratima. Zanimljiv detalj iz stečaja je i da su svojevremeno prodavani i stari strojevi koji su ušli u stečajnu masu, pa su konačno nekim čudom prodana dva stroja, međutim za toliko novaca da je bilo nedovoljno i za pokriće troškova oglasa u oglasnicima. Ostalu »mašineriju« je još prije deset godina zbrinuo Metis.

Ovršni postupak radi ispražnjenja i predaje u posjed je na Općinskom sudu u Rijeci započet 2015., a ovrha je provedena dvije godine kasnije, da bi, nakon sklapanja izvansudskih nagodbi s razlučnim vjerovnicima, rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci iz 2019. određena prodaja ove nekretnine. Prvo nadmetanje u elektroničkoj dražbi je započelo 7. kolovoza 2019.


Na ovoj dražbi je nekretninu kupio razlučni vjerovnik Dinova-Diona. U posjed novom vlasniku zgrada Doma Željezničara konačno je predana u ožujku ove godine.


Konačno čisto


Nakon čitavog desetljeća od pokretanja stečaja nad Pan tradingom, sada je situacija oko Doma željezničara konačno čista. Prema nekim informacijama, u perspektivi bi ovo mogao postati još jedan gradski hotel. Obitelji Gavrilović to ne bi bio prvi izlet u turističke vode, s obzirom na to da su 2008. kupili hotel na Rabu.


No za sada za to ipak nema potvrde i još se razmatra što s ovom nekretninom. Tako nam je Sanela Ćorković, direktorica tvrtke Dinova-Diona u odgovoru navela kako za sada ipak nije definirana njena namjena.


– Točno je da je zgradu bivšeg Doma željezničara u Krešimirovoj 3a nedavno preuzela tvrtka Dinova-Diona, i točna je informacija kako se planira uređenje i stavljanje u funkciju. U ovom trenutku radimo na prikupljanju dokumentacije i analiziranju mogućnosti uređenja, kazala je Ćorković. No u konačnici, hoće li namjena biti turistička, trgovačka ili nešto treće, nije ni bitno, važno je da se ova zapuštena nekretnina u centru grada konačno uredi i privede svrsi.