Zahtjevna situacija

PGŽ traži drugačiju usporedbu podataka: “Imamo najviše novih slučajeva, ali i duplo više cijepljenih”

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Jedan od zaključaka županijskog stožera ići će kao prijedlog prema Nacionalnom stožeru da se definira skupina pokazatelja kojim bi mogli meritorno uspoređivati epidemiološku situaciju unutar Hrvatske među županijamaRIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji jučer su potvrđena 323 nova slučaja zaraze koronavirusom na ukupno 974 obrađena testa. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka od posljedica virusa preminulo je šestero pacijenata, dok se u bolnici jučer liječilo njih 197, od čega uz pomoć respiratora njih deset. Broj aktivnih slučajeva s jučerašnjim danom popeo se na 3.229, a zbog velikih dnevnih brojki, kao i ukupnog broja aktivnih slučajeva, PGŽ nastavlja sa strogim mjerama koje su službeno na snazi do 26. travnja.


– Situacija je vrlo zahtjevna i ovaj će tjedan dati odgovore na pitanje što i kako dalje. Današnja brojka govori o tome da još uvijek imamo zahtjevnu situaciju. Kada promatramo ovaj tjedan, u ovih pet dana imamo prosječno 277 novooboljelih dnevno, a udio pozitivnih unutar laboratorijski obrađenih je 26,54 posto, što govori u prilog tome da bismo se mogli spustiti blizu 22 i 23 posto udjela koje smo imali u proteklom tjednu, koji je označio određeni pad nakon teška dva tjedna krajem ožujka i početkom travnja.


Sve kontingente cjepiva koje smo imali uspješno smo aplicirali bez problema i nuspojava, a ja bih se usudio reći i bez nezadovoljstva građana. Mislim da su svi ljudi koji su dobili svoje mjesto bili zadovoljni, a dosad smo cijepili 41.894 građana prvom dozom, dok je drugu dozu primilo njih 8.395, što iznosi oko 15 posto stanovništva cijepljenog prvom dozom. Tu smo zaista uspješniji od državnog prosjeka koji iznosi 7,8 posto, izjavio je jučer nakon sjednice Stožera civilne zaštite PGŽ-a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimir Mićović.
Unatoč dobrim rezultatima kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, PGŽ i dalje ima najveću incidenciju zaraze koronavirusom na 100 tisuća stanovnika koja je dvostruko veća od nacionalnog prosjeka, a prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, ona je jučer iznosila visokih 1.377 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.


Županijski Stožer je pak donio zaključak koji će proslijediti središnjici, a kojim bi trebali biti definirani jasni kriteriji za donošenje epidemioloških mjera i usporedbu epidemiološke situacije među županijama.


– Jedan od zaključaka županijskog stožera ići će kao prijedlog prema Nacionalnom stožeru da se definira skupina pokazatelja kojim bi mogli meritorno uspoređivati epidemiološku situaciju unutar Hrvatske među županijama. Ponajprije, to bi bio broj novooboljelih, zatim broj testiranih, udio pozitivnih u ukupno laboratorijski obrađenim uzorcima, sedmodnevna kumulativna incidencija na 100 tisuća stanovnika, postotak hospitaliziranih u odnosu na broj aktivnih slučajeva, broj osoba na intenzivnom liječenju i stopa umrlih.


Jedino s tom grupom pokazatelja koje koristi i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti moći ćemo donositi meritorne prosudbe o epidemiološkoj situaciji koje su vjerujem u interesu svih nas kako bismo mogli imati i najbolju podlogu za donošenje protuepidemijskih mjera, objasnila je jučer pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


PGŽ će danas među prvima cijepiti nastavnike u osnovnim i srednjim školama, a trebali bi se cijepiti i odgajatelji u dječjim vrtićima.


Sveukupno, u ovoj prioritetnoj skupini trebalo bi biti danas cijepljeno oko 200 prosvjetnih djelatnika.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u PGŽ-u Edita Stilin najavila je da će se nastava po C modelu za sve učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija nastaviti i sljedeći tjedan, da je potvrdu tog prijedloga dao i Grad Opatija, a da Grad Rijeka, u osnovnim školama kojima je osnivač, nastavu po A modelu organizira za učenike prva četiri razreda osnovnih škola.


– U ovom tjednu imamo evidentiranih 135 pozitivnih učenika i 14 nastavnika, što je za 100 učenika manje nego prije donošenja mjera. O mjerama ćemo ponovo raspravljati krajem sljedećeg tjedna, a sigurno ćemo u škole vratiti maturante kojima nastava završava 25. svibnja te je njihov povratak u škole apsolutno siguran. Inače, od početka nastavne godine maturanti su bili odsutni svega 15 od ukupno 175 nastavnih dana, koliko ima nastavna godina, istaknula je Stilin.


Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je poručio da građani mogu biti sigurni da će u državu doći dovoljno cjepiva za sve one koji se žele cijepiti, dok je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio da bi Hrvatska do početka srpnja mogla imati 55 posto cijepljene populacije s obzirom na doze koje su u dolasku. Za to je dovoljno cijepiti tisuću građana po županiji dnevno, s time da neke županije, kako je istaknuo, mogu cijepiti puno više, a to su u prvom redu Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija te Grad Zagreb.


– Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Pokušajmo zajedno napraviti da ne dolazi do porasta broja zaraženih i hospitaliziranih, poručio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, najavivši ujedno svoj današnji posjet KBC-u Rijeka kako bi dao podršku svim zdravstvenim radnicima koji rade u bolnici koja se trenutno u Hrvatskoj nalazi na najvećem udaru epidemije COVID-19.