'Fiume crno-crveno Rijeka'

Bez polemičkih tonova na okruglom stolu u povodu kontroverznog dokumentarca o Rijeci

Davor Mandić

Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER

Brojni upadi posjetitelja, od napornih poluanonimnih do onih bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela i sociologa Izvora Rukavine pokazali su da je tema pogođena, a iz publike je došao i najbolji trenutak večeri, komentar Ljubinke Toševe-Karpowicz o povijesnoj istiniRIJEKA  Vjerojatno najposjećeniji okrugli stol u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka – večerašnji panel naslovljen “Sat za povijest: Rijeka, povijesni identiteti i jedan crveno-crni dox” – najvećim je dijelom oprimjerio podržavajući diskurs pozvanih sugovornika. Taj je diskurs bez zadrške bio kritičan prema nedavno prikazanom dokumentarnom serijalu “Fiume crno-crveno Rijeka”, u režiji Vanje Vinkovića i produkciji Hrvatske radiotelevizije. Nedostatku polemičnosti kumovao je izbor gostiju, pa su se tako na lokaciji ispred Dječje kuće okupljenom mnoštvu obraćali povjesničari Tea Perinčić i Marko Medved te kulturolog Aljoša Pužar.

Foto galerija: Panel-rasprava u Benčiću o doksu "Fiume crno-crveno Rijeka" Foto: Sergej DrechslerVoditelj panelne diskusije bio je Kristian Benić, koji je uvodno pojasnio da je dokumentarac bio povod za ovu konkretnu rapravu, no serijal “Sat povijesti” osmišljen je prije njegove pojave, u čemu se može tražiti i politika oko odabira gostiju. Ipak, koliko god panel bio legitiman osvrt na dokumentarni serijal koji je, prema kritičarima, svojom površnošću, revizioinizmom, neznantsvenošću i inim negativnostima prouzročio buru ljutitih reakcija, ponajprije Riječana, za samu bi priču bilo bolje da je bila polemičnija, pa da je tezama Perinčić, Medveda i Pužara o neznanstvenom pristupu i promašenim tezama pridružena kritika “druge strane”. No to nije bila takva panelna rasprava.


U ovoj se govorilo o pojmu istine i njenim interpretacijama, o kulturi amatera i pravu na mišljenje, no i odgovornosti javne televizije prema sadržaju koji nudi gledateljima, o revizionizmu, staljinizmu, pravom i “krivom”, socijalizmu, kapitalizmu i neoliberalizmu.
Brojni upadi posjetitelja, od napornih poluanonimnih do onih bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela i sociologa Izvora Rukavine pokazali su da je tema pogođena, a iz publike je došao i najbolji trenutak večeri, komentar Ljubinke Toševe-Karpowicz o povijesnoj istini.


– Povijesna činjenica je činjenica koju mi kao gotove ličnosti pretvaramo u povijesnu činjenicu. Dakle mi neku činjenicu, koristeći se dokumentima koje smo sami izabrali, pretvaramo u povijesnu činjenicu. Zato što smo već gotove ličnosti kada se bavimo poviješću. Ne postoji objektivna istina, nego istina s bolje, više ili manje prikupljenim dokumentima. Čim više sakupite dokaza za vašu hipotezu, bolji ste povjesničar. Ako pak to ne napravite, onda ste propagandist – rekla je Toševa-Karpowicz i od brojne publike zaradila aplauz večeri.