Dan laboratorijske medicine

Bez njih liječnici ne donose odluke: Riječki bolnički laboratorij obavi 3 milijuna pregleda godišnje

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerRIJEKA – Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježili su Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog bolničkog centra Rijeka u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, prigodnim predavanjima i danom otvorenih vrata.


U laboratoriju na sušačkom lokalitetu KBC-a učenici završnih razreda riječkih gimnazija mogli su se upoznati s radom i specifičnostima laboratorija. Domaćini su učenicima bili specijalisti medicinske biokemije i laboratorijske medicine Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku koji su im u realnim uvjetima demonstrirali procese i približili pojmove medicinske biokemije i laboratorijske medicine.


– Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprečavanje razvoja bolesti i praćenje uspješnosti terapije. Smatra se kako je više od 70 posto svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.
Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i još mnoge druge pretrage, kazala je Vesna Šupak Smolčić iz Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku.


Ovaj zavod dnevno analizira oko 800 uzoraka krvi i drugih tjelesnih tekućina, dok se na godišnjoj razini ta brojka penje na tri milijuna analiza. Radom laboratorija upravljaju magistri medicinske biokemije, visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji nakon završenog petogodišnjeg studija medicinske biokemije nastavljaju svoje školovanje kroz specijalističko usavršavanje.


Specijalisti medicinske biokemije nositelji su timova i voditelji odjela u medicinsko-biokemijskim laboratorijima, gdje uz njih u timu rade laboratorijski tehničari i prvostupnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike.