Prva tranša

Besplatno za rizične: Cijepljenje protiv gripe u PGŽ-u kreće u ponedjeljak

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U cijepljenju ćemo participirati i mi kao Nastavni zavod za javno zdravstvo za bolesnike koji nisu s područja županije, dok će se ostali cijepiti kod obiteljskih liječnika, kazao je dr. Dobrica RončevićBesplatno cijepljenje protiv gripe za rizične skupine u Primorsko-goranskoj županiji počinje u ponedjeljak, a jučer je prema ordinacijama primarne zdravstvene zaštite iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo krenula prva tranša od 19.750 doza cjepiva od sveukupno 40 tisuća naručenih doza cjepiva


. Građanima koji imaju pravo na besplatno cijepljenje na raspolaganju je četverovalentno cjepivo protiv gripe VaxigripTetra koje štiti od dva tipa virusa gripe A i dva tipa virusa B.


– U cijepljenju ćemo participirati i mi kao Nastavni zavod za javno zdravstvo, i to epidemiološka služba i služba školske medicine.
Naš doprinos ćemo ograničiti na kategoriju bolesnika koji nisu s područja Primorsko-goranske županije, dok će se ostali cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika ili eventualno na radilištima koja će sama organizirati cijepljenje, kazao je jučer glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.


Zbog sprječavanja širenja koronovirusa, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo na Mlaki, točnije u šatoru ispred samog ulaza, građani će se moći cijepiti u razdoblju od 13 do 15 sati. Osim već spomenutih 40 tisuća doza cjepiva protiv gripe čija bi druga tranša trebala stići do početka studenog, Rončević očekuje dodatne doze cjepiva protiv gripe koje bi trebale stići početkom prosinca.


– Liječnici primarne zaštite također će se prilagoditi uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i to na način da će narudžbe za cijepljenje primati telefonski ili će svoje pacijente cijepiti u određeno vrijeme, nadodao je Rončević.


Svi ostali koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, prema njegovim riječima, mogu se cijepiti tako da od obiteljskog liječnika dobiju privatni recept, kupe cjepivo i vodeći računa o tzv. hladnom lancu, odnosno o pohranjivanju cjepiva na temperaturi od četiri do osam stupnjeva, cijepe se kod svog izabranog liječnika koji je i propisao recept za cjepivo protiv gripe.


– Ako preostane cjepiva od količina koje su sada isključivo namijenjene besplatnom cijepljenju pacijenata s indikacijama, građani će se moći cijepiti i tim dozama cjepiva, uz naplatu po vlastitiom zahtjevu, istaknuo je Rončević.


Sezona gripe, kako je dodao, unatrag nekoliko godina počinjala je kasnije od uobičajenog razdoblja, no ove se godine pojava prvih slučajeva može očekivati već koncem studenog, zbog čega je važno cijepiti se na vrijeme budući da postizanje imuniteta nakon cijepljenja traje između dva i četiri tjedna.


– I školska medicina sudjeluje u cijepljenju pa ćemo pokrivati dio kroničnih bolesnika koji su u našoj nadležnosti, rekla je dr. Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske medicine koji ove godine također sudjeluje u kampanji cijepljenja protiv gripe.


Prošle je godine u PGŽ-u evidentirano ukupno 2.290 slučajeva gripe, a u Hrvatskoj 59.714 i 26 smrti od posljedica ove bolesti.


Pravo na besplatno cjepivo imaju:


– osobe s navršenih 65 godina i starije


– korisnici domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika


– odrasli i djeca s kroničnim oboljenjima srca i pluća, a posebice djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i urođenim (kongenitalnim) manama


– odrasli i djeca s bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava


– djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu


– obitelji člana koji se ubraja u rizične skupine, ali se zbog kontraindikacija ne može cijepiti


– zdravstveni radnici


– trudnice