Županijski vijećnik HDZ-a

Beaković zbog Marišćine kazneno prijavio 11 osoba: “Komadina provodi besramnu političku korupciju”

Biljana Savić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu Dinko Beaković podnio je protiv Zlatka Komadine, Vojka Obersnela, Jasne Kukuljan, Sanje Udović, Ljudevita Krpana, Miodraga Šarca, Sanjina Vrankovića, Darka Crnkovića, Eddyja Ropca, Thieryja Randisija i Alfreda DavanzaRIJEKA – Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštinini PGŽ-a Dinko Beaković podnio je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv župana Zlatka Komadine, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, direktorice Čistoće Jasne Kukuljan, načelnice Viškova Sanje Udović, voditelja projekta CGO Marišćina Ljudevita Krpana, predsjednika uprave Ekoplusa u ostavci Miodraga Šarca, predsjednika Nadzornog odbora Ekoplusa Sanjina Vrankovića, članova NO-a Darka Crnkovića, Eddya Ropca Thieryja Randisija i Alfreda Davanza.


Kao što je vidljivo, a i kako je Beaković kazao jučer na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim stranačkim i vijećničkim kolegom Damirom Dumančićem, kaznene prijave podnio je zbog inkriminiranih radnji i događaja koje su činile, kazao je, navedene osobe.


Povezani događaji, složen mozaik


– Svatko je zaslužan za ponešto, pa imamo Županijsku skupštinu PGŽ-a koja je nezakonito imenovala Šarca predsjednikom uprave, bez natječaja i suprotno aktima Ekoplusa. Nezakonite radnje su i pogodovanje osnivača, voditelja projekta CGO Marišćina i aneksom 1. ugovora o radu te pravima i obvezama predsjednika uprave od 15. studenoga 2019. godine kojim Ekoplus podmiruje sve nastale štete i nezakonitosti predsjednika uprave za upravljanje Ekoplusom. Kazneno sam ih prijavio jer je NO odobrio rad Ekoplusa, iako je stvaralo mjesečni gubitak od pola milijuna kuna. Nadzorni odbor Ekoplusa odobrio je sklapanje ugovora s Qfactom i sestrinskim tvrtkama za revizije, savjetovanja, izračune cijena, konzultantskih usluga i vještačenja, čime je omogućio imovinsku korist Miodragu Šarcu, naveo je Beaković »točke optužnice« i dodao da je Ekoplus proveo nezakonitu i netransparentnu provedbu javne nabave za usluge preuzimanja goriva iz otpada, jer je posao dobila tvrtka Sekundar koja nema dozvolu za ovakvo sakupljanje otpada.
– Mislim da zaokružujemo ovu priču oko Ekoplusa i nadam se da će institucije obaviti svoj posao, a sve dokaze sam im podastro. Šarac očigledno ne shvaća da, kad je preuzeo ulogu predsjednika uprave, da predstavlja jednu od najvećih institucija u PGŽ-u i da je sukladno tome podložan sudu javnosti. Iznijeli smo niz dokaza tijekom puno konferencija za novinare i svaki put sve što smo rekli potkrijepili smo dokumentima. Šarac kaže da se politika bavi njime, no on je, nažalost, političkim dekretom postavljen na tu funkciju, čak je mijenjan ugovor Ekopusa da bi ga mogli zaposliti. Postavljanjem njega za direktora politika se jako puno uplela u Ekoplus, kazao je Beaković i naglasio da na Marišćini ništa nije slučajno.


– Svi događaji povezani su jedan s drugim, mozaik je složen. Ermina Duraj izabrana je u Nadzorni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću, ja joj čestitam na tome. Vrlo lijepo, ali pozadina je nešto sasvim drugo – predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću je Mario Aunedi Medek, a ujedno je on i predsjednik, direktor i partner u agenciji Media Val koja je angažirana u Ekoplusu. Prijašnja agencija je dosad koštala oko 60 tisuća kuna godišnje, a ova između 250 i 300 tisuća kuna, dakle četiri puta više. Postavljam pitanje Ermini Duraj, inače glasnogovornici kabineta ureda župana, je li ona ta osoba koja je dovela Media Val u Ekoplus i moram joj čestitati da su vrlo uspješno blokirali sve informacije s Marišćine i prikrivali netransparentno zapošljavanje mimo svih zakonskih normi. Ako gledamo na taj način, svoju PR ulogu su jako dobro odradili, ali to je žalosno jer bi PR agencija trebala prema javnosti biti poštena i otvorena, ocijenio je Beaković.


Obrušio se i na Sanju Udović, odnedavno i saborsku zastupnicu SDP-a.


Spaljivanje bakljama

Stranački kolega i vijećnik u Županijskoj skupštini Damir Dumančić zaključio je da je Marišćina konstantno na rubu sive zone i da je nedvojbeno u sukobu interesa.
– Župan Komadina je novim cjenikom od 1. listopada praktički ovršio sve stanovnike PGŽ-a. Istodobno, poslovi poslovnih partnera koji rade s Ekoplusom na Marišćini cvjetaju, oni otvaraju svoje nove tržišne niše. Prošlo je već 150 dana, niti jedan gram otpada iz SRF goriva nije zbrinut, s tim da je i Ministarstvo s 5 milijuna kuna sufinanciralo taj projekt. Na Marišćini se spaljuje na baklju, a sve se to može realizirati putem plinogeneratora i proizvodnjom električne energije – kazao je Dumančić.

Slijepa kod zdravih očiju


– Ona je očito slijepa pored zdravih očiju. Rekla je da je digla ruku za poskupljenje jer je Šarac nabavio nove folije za sprečavanje neugodnih mirisa i rekla je da sustav izuzetno radi i da nikad nije bilo bolje, a ta je izjava sramotna je sustav nikad nije gore radio, problemi nisu nikad bili veći, ni prikrivanja problema nikad nisu bila veća. Udović je članica Skupštine Ekoplusa i kao saborska zastupnica daje takvu izjavu javnosti. To je sramotno i skandalozno, ali Sanja Udović ovime očito vraća dug županu Komadini i ekipi koja ju je stavila na listu za Sabor, izjavio je Beaković.


Podsjetio je da je Šarac prije nekoliko dana, nakon što su mu ponovo povjerili mandat od četiri godine, dao ostavku.


– Po njegovom očitovanju na koje ga je uputila PR agencija, ostavku je dao zbog pritiska politike, a ne zbog svinjarija koje svi zajedno rade. Opet je bez natječaja izabran novi predsjednik uprave Luka Traven, koji je bio kandidat na prvom natječaju za predsjednika uprave i bez objašnjenja su imenovali Šarca. Traven nije prošao, a župan je to obrazložio time da je dr. Traven znanstvenik, a ne inženjer i da ne može voditi ovaj sustav. I gle čuda – sad kad je Šarac dao ostavku, Traven odjednom postaje idealno rješenje. Tko je tu lud, tko zbunjen, a tko normalan? Mislim da su ove svinjarije koje rade i njima izmakle kontroli i da više nitko nema kontrolu nad tim sustavom koji sada juri prema gubicima od dvadesetak milijuna kuna, kazao je Beaković i naglasio da kaznenu prijavu nije podnio da bi nekome naštetio, dapače, kaže da je sve njih u etapama upozoravao i ukazivao im na to da čine nepravilnosti i rade mimo zakona, no da su oni tvrdili da je ovo što im govorim laž.


– Nadam se da će institucije odraditi svoije, sve dokumente sam im dao. Ekoplus i Marišćina su besramna politička korupcija koju provodi župan, to je mali Janaf, zaključio je Beaković.