Nezgodni navodi

Gdje je nestalo 168 tisuća kuna? Pojavile se teške optužbe na račun čelnika Matice umirovljenika Rijeka, on odgovorio

Damir Cupać

Iz riječke Matice umirovljenika umirovljenicima stigla umirujuća poruka / Foto S. DRECHSLER

Iz riječke Matice umirovljenika umirovljenicima stigla umirujuća poruka / Foto S. DRECHSLER

Tvrdim da se više od desetak godina sredstva Fonda koriste namjenski i vode na posebnom žiroračunu, kaže predsjednik Matice Emil Baumgartner i dodaje da korisnici na isplatu ne čekaju dulje od mjesec dana, te da Matica trenutno nema na čekanju niti jedan zahtjev za isplatu posmrtnineRIJEKA – Naša redakcija primila je pismo u kojem se navodi da je iz Fonda solidarnosti Matice umirovljenika »nestalo« oko 170.000 kuna te se u njemu za loše financijsko poslovanje optužuje predsjednika ove udruge Emila Baumgartnera. Navedeno je da je on samog sebe proglasio predsjednikom kluba Centar koji je najveći u Matici umirovljenika. Baumgartner kategorički odbija kao neosnovane sve navode iz pisma.


Prazna kasa


»Fond solidarnosti Matice umirovljenika Rijeka potpuno je prazan, što znači da je nestalo 168.000 kuna. To je novac koji članovi Fonda, svatko po 150 kuna godišnje, uplaćuju za troškove vlastitog pogreba. Kada umru, njihovim se nasljednicima isplaćuje 1.500 kuna bez obzira na to koliko su godina uplaćivali. Dakle, netko je bezobzirno stavio ruku na najtužniji novac na svijetu. To traje godinama, a novac se iz Fonda uzimao i uzima za potrebe poslovanja Matice kao posudba koja nikada nije vraćena. O tome nitko od članova Matice nije ništa znao. Članovi Izvršnog odbora saznali su za pljačku Fonda na sjednici održanoj krajem lipnja, ali nitko nije reagirao ni jednom riječju«, navedeno je u pismu.


Iako je riječ o anonimnom dopisu, provjerili smo jesu li navodi točni budući da ga je sastavio netko tko je i te kako dobro upućen u rad Matice umirovljenika.
– Moram istaknuti da se nalazimo u vrlo nepravednom položaju, budući da je prijava o nepravilnostima u radu Fonda u medije stigla anonimno, a za nas je vrlo jasno tko je izvor informacija, no s obzirom na anonimnu prijavu nismo u mogućnosti to javno iznijeti i razjasniti da se radi o narušenim međuljudskim odnosima i nezadovoljstvu suradnice od koje je nedavno zatraženo da podnese ostavku na svoju dužnost. Shvativši da će teško obraniti svoj nerad i nesnalaženje u radu pred tijelima Matice, posegnula je za ovakvim prljavim načinom borbe za svoj opstanak. Ovo pitanje ukazuje na tezu da je u nekom nedefiniranom trenutku na računu Fonda solidarnosti bilo 168.000 kn, a danas ih nema. Odgovor je da to nije točna informacija, što je razvidno iz računa blagajne i izvoda žiroračuna. Iznos koji se spominje iznesen je otvoreno na Izvršnom odboru Matice i odnosi se na buduća nedospjela potraživanja Fonda solidarnosti do kojeg smo došli pomnoživši broj članova u 2020. godini i premiju koja iznosi 1.500 kuna. Spomenuti iznos se isplaćuje po smrti člana isključivo uz smrtni list, osobi navedenoj po njegovoj želji. Projekcija je upravo izračunavana kako bi analizirali rad Fonda u idućem razdoblju od 5, 10 ili 15 godina, budući da ne znamo u kojem trenu će netko preminuti. Na taj način pokušamo prevenirati nemogućnost pravovremene isplate posmrtnina – pojašnjava predsjednik Matice umirovljenika Rijeka Emil Baumgartner.


Emil Baumgartner / Foto Marko Gracin

Emil Baumgartner / Foto Marko Gracin


 


Povremene posudbe


Fond solidarnosti utemeljile su još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Matica umirovljenika i Zajednica umirovljenika PGŽ-a te je tada premašivao broj od 1.000 članova.– Prema dokumentaciji od 2000. godine naovamo, Fond već tada nije uspijevao sam sebe servisirati te se za ispunjavanje preuzetih obveza povremeno moralo posuđivati sredstva s računa redovne djelatnosti, odnosno članarine. Naime, u startu je koncept Fonda, solidarnost jedni za druge, očito bio pogrešan jer se po Pravilniku Fonda pun iznos premije mogao ostvariti već nakon godine dana i jedne uplaćene članarine koja je iznosila 150 kuna što je vrlo brzo generiralo puno veći iznos potreban iza isplate od ukupnog prihoda Fonda. U prijevodu to znači da je osoba trebala uplaćivati članarinu deset godina kako bi u Fond uplatila iznos koji će biti isplaćen na njezino ime, a po Pravilniku je to bilo moguće već nakon prve uplate. Analizirajući dokumentaciju nailazim na podatak da su još 1999. godine ukupno uplaćene članarine Fonda iznosile 239.842 kune, dok je iznos isplaćenih posmrtnina bio 274.875 kuna. Dakle, problematika Fonda seže dvadeset godina unazad i nije ju bilo moguće riješiti jednim potezom – naglašava Baumgartner.


On podsjeća da kao predsjednik u radu Matice sudjeluje tek od početka 2018. godine te da je s obzirom na postojeće suradnike i uopće živuće osobe iz tog doba vrlo nezahvalno komentirati i iznositi neke konstatacije.


– Sa sigurnošću tvrdim da se više od desetak godina sredstva Fonda koriste namjenski i vode na posebnom žiroračunu. Ne bježimo od podatka da je u nekim trenucima Fond posuđivao računu redovne djelatnosti i obratno, ali uz adekvatnu dokumentaciju i obvezu vraćanja sredstava. Korisnici ne čekaju više na isplatu dulje od mjesec dana i za nas je to bio primarni zadatak koji uspješno izvršavamo. Fond danas broji oko 100 članova, a saldo računa u ovom trenutku iznosi 1.271 kunu, članarine stižu tijekom cijele godine, a na čekanju nemamo niti jedan zahtjev za isplatu posmrtnine. Sve to skupa je rezultat promišljanja i odgovornog rada i sadašnjeg i bivšeg saziva Matice, kad je 2013. godine donesena odluka o prekidu primanja novih članova u Fond, iako nam je to otežalo situaciju jer nije bilo novog priljeva članarina, a sve kako se ne bi stvarala nova zaduženja, navodi Baumgartner.


Grad Rijeka: Udruge imaju vlastita upravljačka tijela


Budući da Matica umirovljenika Rijeka provodi niz projekata koje sufinancira Grad Rijeka, zanimalo nas je što o svemu kažu na Korzu 16.
– Grad Rijeka nema saznanja o navedenom djelu i na žalost, ako je to istina, Grad ne može ništa učiniti. Naime, Matica umirovljenika je udruga koja, sukladno Zakonu o udrugama ima vlastita upravljačka tijela. Grad Rijeka putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb sufinancira i/ili financira projekte Matice koji su odabrani putem Javnog poziva, kao što su Klubovi za starije osobe i Ručkovi za umirovljenike i pri tome ima nadzor nad sredstvima za navedene namjene, navode u Gradu Rijeci.

 


Organizacija i rad


Kada je riječ o navodima da se sam proglasio predsjednikom kluba Centar Matice umirovljenika, Baumgartner naglašava da je iz te optužbe razvidno da osoba, iako na visokoj poziciji u Matici, ne barata uopće organizacijskom strukturom Matice i na koji način ona funkcionira.
– Matica broji 10 klubova umirovljenika koji funkcioniraju kao dnevni boravak – kafić, domaćica – i 19 podružnica koje su vezane uz riječke tvrtke ili kvartove. Svaki od njih ima svoje rukovodstvo – predsjednik i /ili tajnik, blagajnik itd., osim Kluba Centar koji je smješten u sjedištu Matice i koji je tako funkcionirao od svog osnutka na način da je rukovodstvo Matice ujedno rukovodstvo Kluba Centar.Takvu odluku nisam donio ja, već moji prethodnici puno godina prije, a insinuacije da bez dogovora sa suradnicima i odluka Izvršnog odbora samostalno trošim novac su potpuno neutemeljene. Činjenica je da je Klub Centar najbrojniji i čini polovicu našeg članstva, međutim ja po statutarnim ovlastima u jednakoj mjeri nadzirem i ovlašten sam koristiti sredstva članarina kao i svih ostalih prihoda Matice kao što su ugovori s lokalnom samoupravom, ministarstvima, donatorima i slično, koji čine oko 90 posto prihoda, a sama članarina čini oko 10 posto ukupnih prihoda Matice. Mogu zaključiti da je ovakva tvrdnja zaista neutemeljena, što je moguće provjeriti iz dokumentacije Matice. Sve ovo još jednom pokazuje iz kojeg je razloga osoba zamoljena da se povuče, što njezin ego nije mogao podnijeti i sad smo tu gdje jesmo – izjavio je Baumgartner.


On je na kraju našeg razgovora inzistirao da želi poslati umirujuću poruku svim sadašnjim članovima Fonda solidarnosti Matice umirovljenika kako njihova prava nisu dovedena u pitanje i svaki član će biti obeštećen sukladno Pravilniku Fonda.


– Napominjem da ozbiljno razmišljam o podizanju tužbe protiv »nepoznatog«, tj. nepotpisanog dostavljača navedenih insinuacija, zaključio je Baumgartner.