Čavle

Bartoja 2022.: Bogati program kulturnih, sportskih, glazbenih, vjerskih, kulinarskih i dječjih evenata

P. N.

Program ćemo započeti već ovaj petak, 19.8., kada nam u Čavle dolazi prava rock poslastica. Priredili smo koncert Opće Opasnosti i predgrupe Eureka banda 


Danas je na Čavlima najavljeno ovogodišnje izdanje „Bartoje 2022.“ koje će obilježiti pregršt jednodnevnih manifestacija u periodu od 19. do 28. kolovoza. 


Načelnica Općine Čavle, Ivana Cvitan – Polić izjavljuje kako s nestrpljenjem očekuje početak programa ovogodišnje Bartoje. Čeka nas bogati program kulturnih, sportskih, glazbenih, vjerskih, kulinarskih i dječjih evenata te vjeruje da će svatko pronaći nešto za sebe.  Obzirom da slavimo dan svoga zaštitnika, sv. Bartola podsjetila je na termine i ujedno pozvala na svete mise. 


Svete mise22.8. – 18:00 sati –  Sv. misa za okojne župljane (groblje Cernik) 


23.8. – 19:00 sati  – Sv. misa za bolesnike (Crkva sv. Bartola)


24.8. – 08:00 i 10:00 sati – Sv. misa (Crkva sv. Bartola) 


          – 19:00 sati – Svečana sv. misa (Crkva sv Bartola) 


          – 20:00 sati – Bartojenak (Crkva sv. Bartola)  


 

U ime organizatora programa „Bartoja 2022“,  Rea Čargonja, direktorica Turističke zajednice Općine Čavle predstavila je ovogodišnji program. 


Kraj kolovoza već tradicionalno je rezerviran za proslavu blagdana sv. Bartola. Program ćemo započeti već ovaj petak, 19.8., kada nam u Čavle dolazi prava rock poslastica. Priredili smo koncert Opće Opasnosti i predgrupe Eureka banda koji će nas od 21h na Trgu hrvatskih branitelja zabavljati sve do sitnih noćnih sati, a ulaz je besplatan, rekla je Čargonja. 


Sportski dio programa rezerviran je za vikend pa će nas 20.8., u organizaciji DSR Kvarner dočekati turniri u malom nogometom, košarci 3v3, odbojci na pijesku i boćanju u sklopu manifestacije Sportsko lice Platka koje počinje od ranih jutarnjih sati i svake godine okuplja sve veći broj sudionika. 


Istog dana, u organizaciji ŽBK „Čavle“ bit će održan ženski boćarski turnir od 16 sati u Boćarskom domu Hrastenica. 


Na puno načina vino nam može podariti uživanje, a na jednom mjestu isprobati poveći broj sorti iz cijele Hrvatske nemamo uvijek priliku. “Stoga vas, u suradnji sa Udrugom Palentar pozivamo na izložbu i degustaciju u nedjelju, 21.8. na Dan vina i pršuta od 17 sati u Kaštelu Grada Grobnika. Da bi doživljaj i uživanje bili potpuni pobrinuo se naš Kaštel koji svojim položajem i izgledom mami uzdahe mnogih koji ga dođu posjetiti, a za ovu prigodu i uživati u posebnoj ponudi”, poručuju organizatori.


Na sam dan sv. Bartola, srijedu 24.8. osim spomenutih vjerskih događanja upotpunit će se cjelodnevni program tradicionalnim sajmom, koncertom i inovativnim dječjim kutkom. U dječji kutak građani će moći  „pokucati“ od 17 sati na Trgu hrvatskih branitelja pa sve do noćnih sati gdje će ih čekati razne atrakcije za one najmlađe. Potom, u večernjem djelu programa, od 20:00 sati dočekat će ih Centar harmonike Sabbatini i osvojiti ih sa svojim najmlađim članovima, mladim nadama glazbene industrije. Uslijediti će dodjela Priznanja za najlipši privrat, balkon i najuspješnije sportaše u ovoj godini. Kao šećer na kraju, nastupa Klapa Intriga do dugo u noć. 


No ni to nije sve. I nakon dana sv. Bartola nastavit će se s aktivnostima i manifestacijama sve do kraja tjedna. 


U četvrtak, 25.8.2022. se kreće u 17:00 sati sa autobusne stanice u Gradu Grobniku (kod kapele sv. Trojice) Putovima Frankopana. Posjetit će se Vidikovac kod kapelice Sv. Križa sa prekrasnim pogledom na cijeli Kvarner i grobničke alpe, Interpretacijski centar u Kaštelu, župnu crkvu sv. Filipa i Jakova, a izlet će završiti  na degustaciji grobničkog kravljeg sira na imanju Frankulin uz poznate likere proizvođača Promex. 


Petak, 26.8. rezerviran je za kulturu te će u Domu kulture Čavle nastupiti Arijana Čulina sa svojom predstavom, monokomedijom „Disco baba“. Monologe kroz koje na njezin, poznat – komičan ali iskren način progovara o starenju, muškarcima, djeci, ženama koje svim sredstvima nastoje sačuvati mladost, susjedama, samopomoći, presijeca poznatim hitovima 80-ih koji su obilježili njezinu mladost. Ulaz je besplatan. 


U subotu, 27.8., BK „Sloga“ organizira muški boćarski turnir u BD Hrastenica, a potom posjetitelje od 17 sati čeka poznati dvoboj kuhača kada će se održati dvanaesti Bartojski kotlić u Buffetu Pomorac. Atmosfera na Bartojskom kotliću uvijek je vruća, što od sunca, što od želje za pobjedom. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, uvijek su dobro raspoloženi, nikad gladni i s nestrpljenjem očekuju iduću godinu i novu priliku da ukrste kuhače i pokažu svoje kulinarske vještine. Posjetitelji imaju priliku probati vrhunski spravljene kotliće i po želji otkrivati tajno kulinarsko oružje svake ekipe. Proglašenje pobjednika nikada ne prolazi bez žive muzike, mnoštva znatiželjnika i pregršt dobre zabave.


Bartoja se zatvara u sportskom duhu, u nedjelju, 28.8. na Platku sa manifestacijom Vertikalno lice Platka. DSR Kvarner vikend prije organizira prakticiranje  obilja timskih sportova, a vikend poslije rezervirali su za individualni sport pa će tako biti mnoštvo trail trkača i MTB biciklista koji će okružiti Platak sa svih strana. 


Budući da nam se s Bartojom pomalo bliži i kraj ljeta što znači povratak u svakodnevnicu nakon odmora, to nam daje dodatni povod za dobru zabavu i opuštanje prije jesenjih kiša, poručuju organizatori.