Tobogan

‘Balthazarov uragan’ dječjom radošću oživio Molo longo

Robert Šimonović

Novo dječje igralište nalazi se pored istoimenog broda bogate povijesti / Snimio Sergej DRECHSLER

Novo dječje igralište nalazi se pored istoimenog broda bogate povijesti / Snimio Sergej DRECHSLER

Za kreativno umjetničku realizaciju, odnosno izgled samog igrališta, najzaslužniji je kreativni studio "Benussi & the Fish", uz podršku EPK programa "Dječja kuća" i "Slatko i slano". Lokacija dječjeg igrališta pomno je odabrana s ciljem skretanja pažnje na jedinstveni pogled koji se s lukobrana pruža na RijekuRIJEKA U djecu treba ulagati jer djeca su budućnost! Možda mali pomak koji se dogodio sinoć na Molo longu ne predstavlja mnogo k ostvarenju tog cilja, ali svakako čini razliku. Razliku koju čini barem jedan korak naprijed. Jučer u ranovečernjim satima, otvoreno je novo dječje igralište “Balthazarov uragan”.


Balthazarov, zato jer je upravo u gradu na Rječini Zlatko Grgić pronašao inspiraciju za famozni Balthazargrad čuvenog profesora s crno zelenim šeširom, a uragan, zbog toga što se dječje igralište nalazi pored istoimenog broda bogate povijesti.


Balthazar je ovog ljeta očito hit, a tome svjedoči i nedavno otvaranje Balthazargradskog kupališta na pećinskoj plaži Grčevo.
Novi projekt “Balthazarov uragan”, nastao je u sklopu projekta EPK, odnosno programa dječjeg festivala “Tobogan”, čije se završno izdanje u vidu “Tower Cirkusa Toboganius” odvijalo istovremeno s otvaranjem dječjeg igrališta, nešto dalje, ispod dizalica na Molo longu.


Ceremoniji otvorenja nazočila je direktorica Rijeke 2020, Irena Kregar Šegota, gradonačelnik Vojko Obersnel, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija, pročelnica županijskog Odsjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Sonja Šišić, umjetnica Dorja Benussi i predsjednik Poslovnog kluba PartneRI, Jakov Karmelić.


Mnoštvo najmlađih Riječana pratilo je sinočnje otvaranje "Balthazarova uragana" / Foto Sergej DRECHSLER

Mnoštvo najmlađih Riječana pratilo je sinočnje otvaranje “Balthazarova uragana” / Foto Sergej DRECHSLER


Okupljeni su zahvalili svima koji su omogućili realizaciju projekta, a nisu svi bili zadovoljni projektom. Među okupljenima se pronašao i jedan prosvjednik na što je gradonačelnik reagirao citirajući riječi Winstona Churchilla:


– Demokracija je loš oblik vladavine, ali za bolji ne znamo, rekao je.


Nakon svečanog otvorenja “Balthazarova uragana”, okupljeni su se zabavili uz nastup DJ Sun Matta, najmlađi posjetitelji vježbali su vezati brodske čvorove uz poduke stručnjaka s Pomorskog fakulteta, a naše sugrađanke i sugrađani koji su ranije nabavili svoje ulaznice, uputili su se od lukobrana brodićem prema Kantridi te potom na istok do Brajdice, i nazad do lukobrana, kako bi uživali u “Antiturističkoj turi” razgledavanja lučkog akvatorija grada.


Balthazarov uragan / Foto Sergej DRECHSLER

Balthazarov uragan / Foto Sergej DRECHSLER


Autor projekta “Antiturističke ture” je Žak Valenta, a turu je odradio u pratnji Elene Brumini.


Za kreativno – umjetničku realizaciju, odnosno izgled samog igrališta, najzaslužniji je kreativni studio “Benussi & the Fish”, uz podršku EPK programa “Dječja kuća” i “Slatko i slano”.


Lokacija samog dječjeg igrališta pomno je odabrana s ciljem skretanja pažnje na jedinstveni pogled koji se s lukobrana pruža na Rijeku.


U organizaciji programa, osim RIJEKE 2020, sudjelovao je i “DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, a osmišljavanje i realizaciju “Balthazarova uragana” financijski je omogućio Poslovni klub PartneRI, uz partnere iz Lučke uprave Rijeka, Pomorskog fakulteta (prof. dr. sc. Roberta Mohovića), Ultra linka d.o.o., Zagreb filma i Caparola d.o.o.