EPK - Lungomare Art

Baltazar na Grčevu dobio svoje kupalište

Robert Šimonović

: Klinci su bili oduševljeni nastupom Marinade / Snimio Vedran KARUZA

: Klinci su bili oduševljeni nastupom Marinade / Snimio Vedran KARUZA

Riječ je o ceremoniji u kojoj je predstavljena umjetnička instalacija studentica Akademije primjenjene umjetnosti u Rijeci u sklopu programa EPK, odnosno programa »Lungomare Art«RIJEKA – Plaža Grčevo službeno je proglašena gradskim kupalištem Balthazargrada! Riječ je o ceremoniji u kojoj je predstavljena umjetnička instalacija studentica Akademije primjenjene umjetnosti u Rijeci u sklopu programa EPK, odnosno programa »Lungomare Art«.

Foto galerija: Plaža Grčevo proglašena gradskim kupalištem Balthazargrada Foto: Vedran KaruzaSve se odvilo pod budnim okom kustosa Michala Kolčeka, a osim ove instalacije u planu je postavljanje sveukupno deset instalacija duž obale Primorsko-goranske županije.


Balthazargradsko kupalište otvoreno je u suradnji s programom »Dječja kuća«, a u sklopu festivala »Tobogan« koji je još uvijek aktualan u Rijeci. Ceremonija je započela nastupom benda Marinada, čime su najviše bili oduševljeni najmlađi posjetitelji, budući da su izveli glazbu prema svojoj autorskoj slikovnici »Barbajol«.


Igor Eškinja i Michal Kolček sa studenticama Antonelom Brenko, Klarom Dujmović, Geom Rajić i Katarinom Kožul / Snimio Vedran KARUZA

Igor Eškinja i Michal Kolček sa studenticama Antonelom Brenko, Klarom Dujmović, Geom Rajić i Katarinom Kožul / Snimio Vedran KARUZA
U službenom protokolarnom programu otvaranja, prisutnima su se obratili Irena Kregar Šegota, direktorica i predstavnica Rijeke 2020, gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije – Sonja Šišić, Leticija Linardić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kao i Katarina Kožul, studentica Akademije i predstavnica autorskog tima instalacije, tj. »Lungomare Art« programa.


Studentice Antonela Brenko, Klara Dujmović, Gea Rajić i već spomenuta Katarina Kožul, umjetnički program su osmislile pod mentorskom palicom izvanrednog profesora Igora Eškinje, a sve u sklopu kolegija Prostorne prakse, osnovanog i kreiranog samo za ovu priliku i financijski potpomognutog od strane EPK projekta. Svi prisutni uputili su zahvale svakom sudioniku programa i pokazali zadovoljstvo realiziranim projektom.


– Autor lika i djela legendarnog profesora Balthazara i Balthazargrada, nekada davno pronašao je izvor svoje kreacije upravo u Rijeci i upravo zbog toga je tema ove umjetničke instalacije, tko drugi, nego omiljeni profesor, rekao je gradonačelnik Obersnel i nadodao kako u planu postoji još projekata inspiriranih upravo Balthazarom. Nakon obraćanja okupljenih, klinci i klinceze okupali su se na novom gradskom kupalištu Balthazargrada, a slavlje se nastavilo nastupom benda »Marinada«.