Tradicija na Krčkom mostu

BAKLJADA ZA PAMĆENJE Besprijekornom koreografijom svjetla spojeni otok Krk i obala

P. N.

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

U slavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja i ove godine KN Armada te pridruženi Plavo bijeli otok i Vavek vjerna Kirija koji također okupljaju najvjernije navijače HNK Rijeka organizirali su, možemo istaknuti - već tradicionalnu bakljadu na Krčkom mostuKRALJEVICA  Treću godinu za redom, točno u 21 sat svima koji su se našli u bližoj ili nešto široj okolici Krčkog mosta zastao je dah: besprijekornom koreografijom, svjetlima 222 baklje koje su upalili članovi KN Armada spojeni su otok Krk i obala.


Iskazano je na taj način između ostalog i zajedništvo koje je bilo jedna od ključnih sastavnica pobjede u Domovinskom ratu, ali i počast svim poginulima kojih je s područja Primorsko-goranske županije upravo onoliko koliko je bilo i svijetla baklji – 222.


U slavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja i ove godine KN Armada te pridruženi Plavo bijeli otok i Vavek vjerna Kirija koji također okupljaju najvjernije navijače HNK Rijeka organizirali su, možemo istaknuti – već tradicionalnu bakljadu na Krčkom mostu.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ

– Za razliku od prijašnjih godina, ove smo uveli neke od promjena. Ponajprije, promijenili smo datum održavanja jer iako je blagdan posvećen slobodi Domovine 5. kolovoza, velik broj branitelja nije mogao doći do područja oko mosta jer su tog dana organizirane brojne mise, obilasci grobova poginulih kao i prigodna sportska, kulturna i zabavna druženja.


Odlučili smo stoga našu bakljadu, našu zahvalnost hrvatskim braniteljima pomaknuti dan ranije kako bi baš svi koji to žele mogli nazočiti našem spektaklu, istaknuo nam je Dejan Božić, predsjednik KN Armada.


Foto Janez Novak


Foto Janez NovakKako bi se pak dodatno omogućilo zadovoljstvo gledanja bakljade s mora, u suradnji s Marinero toursom iz Crikvenice, velik je broj ljudi odabralo kraću plovidbu brodovima Princ Kornata i Sfera kako bi najprije do mosta, a potom i do rive u Kraljevici morem stigli na bakljadu i feštu nakon nje.


Isplovljavalo se iz Šila i Crikvenice, dok je za posjetitelje, najviše pripadnike Armade koji nisu bili među njih 222 na mostu, plovidba bila organizirana iz Kraljevice. Organizatori i uzvanici isplivali su pak brodom Kraljica mora.


Ove godine grad domaćin bio je Grad Kraljevica, na čijoj je rivi nakon bakljade bio organiziran koncert Jasmina Stavrosa te grupe Fiesta koja je izvela i velik broj pjesama posvećenih HNK Rijeci, klubu koji je pak nakon svega organizirao veliki pobjednički vatromet.


Foto Silvia Bonetić


Foto Silvia Bonetić– Kao gradonačelnik Kraljevice ponosan sam što baš mi organizatori ove velebne proslave, što baš kod nas počinje proslava najvećeg hrvatskog blagdana, istaknuo nam je gradonačelnik Kraljevice.


– Ovogodišnja događanja, a tu posebno mislim na plovidbu brodovima, su zapravo uvod u ono što nas očekuje 2020. godine, godine kad se posebno svečano priprema proslava 25. obljetnice “Oluje”.


Foto Silvia Bonetić


Foto Silvia BonetićU dogovoru s čelnim ljudima Udruge specijalne policije Ajkula, zamišljeno je da se morem spoji velik dio Kvarnera, da isplovi velik broj barki i dugih plovila u sklopu čega bi bila i bakljada, istaknuo nam je posebno ponosan ovogodišnjom bakljadom Božić.


Čitavom spektaklu prisustvovalo je na tisuće građana, a vatreni luk na krčkom mostu moglo je vidjeti po prilike stotinu tisuća ljudi, i to u živo dok je putem najrazličitijih medija ovogodišnji poduhvat Armade i njezine zahvalnosti svima koji su doprinijeli slobodi Hrvatske vidjelo je na – milijune gledatelja.


Foto Silvia Bonetić


Foto Silvia BonetićFoto Silvia Bonetić


Foto Silvia BonetićFoto Dino Linić


Foto Dino LinićFoto Žaklina Savretić


Foto Žaklina SavretićBakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura Grginčić


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura GrginčićBakljada na Krčkom mostu / Snimila Nina STIPČIĆ


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Nina STIPČIĆBakljada na Krčkom mostu / Snimila Nina STIPČIĆ


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Nina STIPČIĆBakljada na Krčkom mostu - pogled iz uvale Črišnjeva / Snimila Martina VRANIĆ


Bakljada na Krčkom mostu – pogled iz uvale Črišnjeva / Snimila Martina VRANIĆ


Pripreme za bakljadu na Krčkom mostu / Snimila Kornelia ŠOKOTA


Pripreme za bakljadu na Krčkom mostu / Snimila Kornelia ŠOKOTAPripreme za bakljadu na Krčkom mostu / Snimila Kornelia ŠOKOTA


Pripreme za bakljadu na Krčkom mostu / Snimila Kornelia ŠOKOTABakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆ


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆBakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆ


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆBakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆ


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Antonia BARIĆBakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura Grginčić


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura GrginčićBakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura Grginčić


Bakljada na Krčkom mostu / Snimila Laura Grginčić