"Povratak korijenima"

Bakarska škola ugostila Erasmus partnere iz četiri zemlje

Ingrid Šestan KučićBAKAR – Bakarska je škola tjedan dana bila domaćin partnerskim školama Erasmus+ projekta »Povratak korijenima«, a riječ je o Instituto Comprensivo Amodio Ricciardi, Neue Musikmittelschule Grosspetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt i OŠ Ivana Milutinovića.


U tim školama učenici kao autohtona hrvatska manjinska zajednica dio nastave slušaju na hrvatskom jeziku, a projektni tim OŠ Bakar, koji čine učiteljice Ksenija Litović, Helena Borčić i Alma Hess te ravnatelj Tomislav Uzelac-Šćiran, projektom je želio podržati i osnažiti hrvatsku zajednicu u očuvanju hrvatskog jezika, osobito hrvatskih dijalekata, kod molišćanskih, gradišćanskih i vojvođanskih Hrvata. Tijekom boravka gostiju u Bakru održane su glazbene, likovne i literarne radionice, organiziran je izlet na Krk, a gosti su upoznali kulturne znamenitosti Bakra i Rijeke.


Program je završen zajedničkom sadnjom masline prijateljstva i polaganjem vremenske kapsule u školski vrt. Cijeli projekt je podijeljen u više tematskih poglavlja pa se projekt u listopadu nastavlja u Srbiji te u ožujku iduće godine u Italiji i u svibnju u Austriji.
OŠ Bakar trenutno je aktivna u tri Erasmus projekta koje su djelatnici sami osmislili, a školi je ove godine odobrena i Erasmus akreditacija koja će učenicima i nastavnom osoblju omogućiti stjecanje novih znanja i iskustava u europskim državama do 2027. godine.