Malo mjesto, veliki rezultati

Bakar je unatoč koroni na 70 posto od lanjskog dolazaka turista

Sanja GašpertBAKAR – Turistička zajednica Bakra, unatoč poznatoj situaciji s epidemijom koronavirusa bilježi odlične turističke rezultate. Prema informacijama iz TZ-a, u srpnju ove godine na bakarskom području realizirano je čak 70 posto dolazaka i 74 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U srpnju je, kažu u TZ-u Bakar, ostvareno 774 dolazaka i 5.872 noćenja.


– Kumulativno smo najbolji u riječkom prstenu, naime, u prvih sedam mjeseci ove godine realizirali smo 1.185 dolazaka i 11.447 noćenja, što je u postocima 57 posto dolazaka i 79 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tome su zasigurno pridonijeli i novi privatni iznajmljivači, kojih je iz godine u godinu na našem području sve više. Naime, što se tiče ležajeva, 2012. godine nismo imali niti jedan registrirani apartman ili kuću za odmor, a ove godine imamo 121 iznajmljivača s više od 500 ležajeva, kaže direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić.


Ovogodišnjim odličnim turističkim rezultatima u Bakru zasigurno je pridonijela i tradicionalna ljetna manifestacija Margaretino leto, koja je održana tijekom srpnja, ove godine zbog epidemije koronavirusa u nešto izmijenjenom izdanju.
– Zeleno, intimno i sasvim drugačije ovogodišnje Margaretino leto uspješno je privedeno kraju. Sukladno trenutačnoj situaciji, Turistička zajednica grada Bakra je u suradnji s domaćim i vanjskim suradnicima, Gradom Bakrom i stalnim sponzorima realizirala novi, prilagođeni koncept popularne ljetne manifestacije koji je posjetiteljima donio neki novi doživljaj Bakra i, posebno, njegove okolice. Zbog nepostojanja uvjeta održavanja tradicionalnih ljetnih programa poput popularne Pomorske bitke, festivala Bakar i serenade (BIS) te Bakarskih susreta, TZ grada Bakra fokusirao se na programe na što većem prostoru s ograničenim brojem posjetitelja. Svojom su fleksibilnošću ti programi omogućavali nesmetanu promjenu termina te garantirali toliko važnu sigurnost posjetitelja. Dosadašnjih godina Margaretino leto se mahom odvijalo u samom Bakru, a ove godine zamijenili su ga raznovrsni sadržaji koji su se održavali širom bakarskog kraja. Okosnicu programa činile su četiri interpretacijske ture koje su naišle na sjajan odaziv posjetitelja tim više što je svaka od njih bila posebna i specifična priča – kaže Jelušić Marić.


Bakar je inače prava riznica kulturno-povijesnog bogatstva, pa tako turisti mogu doznati mnoge zanimljivosti, o plemenitaškim obiteljima Zrinski i Frankopan, carici i kraljici Mariji Tereziji koja je Bakar proglasila kraljevskim gradom, svjetski poznatom znanstveniku Andriji Mohorovičiću, bogatoj pomorskoj tradicjiji, mareografu, Bakarskom baškotu, Staroj bakarskoj vodici, od ove godine i Bakarskoj torti, nekadašnjem tunolovu, bakarskim prezidima i takalama, hreljinskoj gradini. Bakar ima Tursku kuću, jezero u Ponikvama koje nestaje i nastaje, Frankopanski kaštel, jaz u samom centru, konkatedralu sv. Andrije ap. s katakombama i napetim pričama o Mlečanima koji su ga godinama neuspješno pokušali osvojiti. Mnogo je razloga za posjet ovom drevnom gradiću koji se posljednjih godina turistički i gospodarski budi.