Novo normalno

Baka Kata (97) najstarija je prodavačica na riječkoj tržnici i nema problem s nošenjem maske: ‘Bar mi je toplije oko usta’

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uvjerljivo najstarija prodavačica na riječkoj tržnici, 97-godišnja baka Kata objašnjava da joj je oko ustiju toplije, ne stvara joj nikakav problem staviti masku i prodavati cvijeće nekoliko sati koliko gotovo svakodnevno provede ispred prvog paviljona na glavnoj riječkoj tržniciRIJEKA – Triba se čuvat’, draga moja, nego što nego nosim masku, viče nam baka Kata, 97-godišnja, uvjerljivo najstarija prodavačica na riječkoj tržnici. Objašnjava da joj je oko ustiju toplije, nema, veli, problema staviti masku i prodavati cvijeće nekoliko sati koliko gotovo svakodnevno provede ispred prvog paviljona na riječkoj tržnici.


Da se gotovo svi, bez iznimki pridržavaju epidemioloških mjera, uvjerili smo se prošetavši tržnicom.


– Naravno da nosim masku, odnosno kombiniram je s vizirom jer mi ne magle naočale, kaže nam prodavačica Jasminka u mliječnom paviljonu.
Do nje prodavačica Katica na štandu Zdenke također ne skida masku.


– Ako nekog od kupca i zateknem da nema masku, upozorim ga i odmah je podigne, nema ljutnje, objašnjava nam sugovornica.


Foto galerija: Prošetali smo riječkom tržnicom. Doista, svi su pod maskama Foto: Marko Gracin


Sličnu situaciju zatičemo u srednjem paviljonu, uglavnom mesari i prodavači, drže se epidemioloških pravila.


– Molim vas, držite razmak, obraća se jedan kupac malo nervoznije gospođi koja stoji iza njega i čeka red. Jer, po njegovim procjenama učinilo mu se da mu se previše približila pa se gospođa odmakla na metar udaljenosti i strpljivo nastavila čekati red.


I prodavač Zvonimir Pavelić, koji prodaje piletinu, na katu srednjeg paviljona dočekuje nas s maskom na licu premda nema kupaca. Kaže da je teže raditi pod maskom, ali je svjestan da samo odgovornim ponašanjem možemo izbjeći mogućnost zaraze.


Ništa manje odgovorni nisu ni prodavači na otvorenom. Prodavačica Alenka pod maskom razgovara s kupcima i prodaje blitvu, salatu, mrkvu, peršin i celer.


– Čini mi se da nitko od kupaca nije prišao bez maske, toliko smo se već navikli živjeti pod maskama da smo počeli raspoznavati mušterije i s »dodatkom«, kaže nam Alenka.


Slična situacija i na ribarnici, samo što su prodavačice i fizički odvojene prozirnom folijom pa je mogućnost bliskog kontakta minimalna. Da im je teško, teško je raditi, no i svjesnost o mogućnosti zaraze je prisutna, stoga se pridržavaju pravila. Potvrđuju da »šetaju« tržnicom inspektori Civilne zaštite i uglavnom nema većih ispada.


Bolje je i sigurnije


Identičnu situaciju zatičemo i na tržnici Zamet. Mesnica Boškarin ima odvojen prostor za kupce, s vidljivim dezinficijensom na samom ulazu.


– Teško je, ali moramo živjeti s maskama, ipak je bolje i sigurnije, dobacuje na mesar.


Do njega prodavač u Fast foodu Baltazar također s maskom čeka mušterije, baš kao i u pekari, sirani i maloj ribarnici.