Blagdani u Rijeci

Badnje jutro na Korzu u mirisu friganih srdelica, bakalara i kuhanog vina

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Na Gastrofešti je podijeljeno oko 4 tisuća porcija friganih srdelica, 3 tisuće porcija bakalara na gulaš, 3 i pol tisuće čaša crnoga vina te oko 60 kilograma fritula



RIJEKA –  Badnje jutro na Korzu – prepuno svega, miješaju se mirisi friganih srdelica, bakalara na gulaš i kuhanog vina, nekima paše, nekima smrdi…, miješaju se melodije glasne glazbe iz kafića, mooving, prepuni kafići, pogotovo terase, zahvaljujući 10 stupnjeva, božićna drvca kupljena u zadnji čas, a još brže nošena kroz Korzo do automobila zapinju o neoprezne prolaznike…puno je sve i ponno je svega – šarenih vrećica, poklona, hrane, ljudi…  Nepregledne kolone građana čak na tri mjesta – u redu za frigane srdelice, bakalar na gulaš i bakalar na bijelo. Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci riječkim ugostiteljima i sponzorima, organizirali su tradicionalnu Gastrofeštu na Badnjak i počastili građane.


Na Gastrofešti je podijeljeno oko 4 tisuća porcija friganih srdelica, 3 tisuće porcija bakalara na gulaš, 3 i pol tisuće čaša crnoga vina te oko 60 kilograma fritula. 


U pripremu bakalara ove se godine prvi put uključio Studentski centar Rijeka kao glavni nositelj, a u pripremi su sudjelovali i Jadran hoteli d.d., konoba Blato 1902 d.d., restoran Zlatna Školjka, restoran Trsatica, restoran Morčić te Brasserie AS, dok su fritule pripremili Jadran hoteli d.d., restoran  Gardens, konoba Blato 1902 d.d, restoran Morčić i Ugostiteljstvo 3. maj i pekara Kroasana. Sardelice je osigurala tvrtka Ugor d.o.o., a uslugu pripreme i friganja pružili su 3. maj ugostiteljstvo d.o.o. i MP Stina d.o.o. 




Gastrofešti su se pridružili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, rektor Sveučilišta Pero Lučin i direktor TZ Petar Škarpa.


Sponzori ovogodišnje manifestacije su Plodine d.d., Brodokomerc Nova d.o.o., Mlinar d.d., Iločki podrumi, Vinarija Pavlomir i vinarija  Antun Katunar. Za pripremu bakalara sponzori su donirali 250 kilograma bakalara – što suhog što smrznutog, 150 litara maslinovog ulja, a Grad Rijeka je osigurao 400 kilograma krumpira, 45 kilograma kapule, 10 kilograma češnjaka, 130 litara vina bijelog i crnog i tehničku logistiku i organizaciju cijele manifestacije


Osim frigane ribe i bakalara na gulaš, na Korzu ispred, Radio Rijeke, podijeljeno je i 3 tisuće kanape sendviča od bakalara na bijelo i 3 tisuće čaša žlahtine Gospoja Toljanić, a ovu donaciju i pripremu su omogućili HRT – Radio Rijeka, Poljoprivredna zadruga Gospoja Toljanić te Općina Čavle.