Odličan potez

Avion Rijeka – Beograd otvara Kvarneru još jednu odličnu stvar; spoj Krka s New Yorkom i Moskvom

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Riječ je o tzv. »connecting letovima« zbog kojih je odabrano da se Krk i Surčin povežu srijedom i subotom, kada je aerodrom »Nikola Tesla« povezan letovima s drugim europskim i svjetskim odredištimaRIJEKA – Nakon najavljenog povratka Ryanaira i Condora, u Zračnu luku Rijeka vraća se još jedan veoma značajan avioprijevoznik koji je prometovao prema Rijeci u predpandemijskom vremenu – Air Serbia, javili su iz Zračne luke Rijeka. Nakon ukidanja direktne linije za Beograd 2020. po izbijanju krize uzrokovane bolešću COVID-19, Air Serbia se vraća na Krk direktnom linijom Rijeka – Beograd. Prvi let se očekuje 15. lipnja, a letovi će se održavati do 17. rujna, i to dva puta tjedno, srijedom i subotom.


Prodaja počela


Karte su puštene u prodaju sredinom tjedna, a cijena karte je u jednom smjeru trenutno samo 374 kune, dok je povratna 676 kuna. Let traje sat i 20 minuta. Prema najavama, na ovoj će liniji prometovati zrakoplov tipa ATR72.


Air Serbia je, inače, pokrenula letove za Rijeku u lipnju 2019., a posljednji letovi obavljeni su u prosincu te godine, nakon čega su do daljnjega obustavljeni zbog pandemije koronavirusa. Te je godine ustvari direktna zračna linija Rijeke i Beograda uspostavljena nakon stanke od trideset godina, s time da je bila cjelogodišnja, dakle i zimi se avionom moglo za Beograd. Nakon što je linija zbog pandemije ukinuta, bilo je govora da će se trajno ukinuti, no, srećom, te su se najave pokazale krivima.
– Air Serbia nudi dobre veze iz Rijeke, preko Beograda, do Amsterdama, Beča, Züricha, Dusseldorfa, Milana, New Yorka, Osla, Pariza, Podgorice, Rima, Stockholma i Tivta, kao i do Rijeke, preko Beograda, iz Amsterdama, Berlina, Beča, Bruxellesa, Züricha, Frankfurta, Milana, Podgorice, Rima, Stuttgarta i Tivta, kažu u srpskom nacionalnom avioprijevozniku.
– Sretni smo što značajno unapređujemo i diverzificiramo našu mrežu pažljivim odabirom novih destinacija, u skladu sa željama putnika i strateškim planovima za buduće širenje, rekao je u priopćenju Boško Rupić, voditelj prodaje u Air Serbia.


​​Povezani letovi


​Direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov, komentirajući uvođenje nove linije, podsjetila je na važnost ovog tržišta za regiju, ali i ukazala kako je značaj ove linije i u tome što srpski partner ima čitav niz »connecting letova« čime se otvara i niz drugih tržišta.


– Nama je to i inače značajno tržište. Gosti iz Srbije tradicionalno vole Kvarner i jako su dobri potrošači. Oni kada dođu, onda i troše, s obzirom na to da k nama dolazi viša klasa. Vrlo često dolaze i za produžene vikende, tako da će im sigurno u tom smislu avionska veza iz Begrada prema Rijeci olakšati dolaske. Ono što je još jedna vrlo važna značajka ove linije jest to što ima jako puno »connecting letova«, bilo s Europom, bilo s daljim destinacijama kao što su New York ili Moskva.


Dakle, ova linija nam nije važna samo radi povezivanja s tržištem Srbije, već i lakše dostupnosti s niza drugih tržišta. Tako smo gledali da let Beograd – Rijeka bude postavljen u dane u tjednu kada su svi ti »connecting letovi« u Beogradu.


Tu smo dobili jako puno na dodatnom povezivanju aviolinijama s nizom zemalja, kazala je Peršić Živadinov, te dodala kako su partneri u Air Serbiji optimistični što se tiče nove linije, tim više što se, primjerice, lani linija iz Beograda za Pulu pokazala izuzetno traženom.


Dobrodošla vijest za turizam

​Direktna zračna linija s Beogradom svakako je dobrodošla vijest za kvarnerski turizam. Naime, gosti iz Srbije Kvarneru su bili vjerni i u pandemiji. Prema podacima Turističke zajednice Kvarnera, a koja redovito, pa tako i lani, održava prezentacije za ovo tržište, lani je na Kvarneru u komercijalnom smještaju bilo čak i više turističkih noćenja srpskih gostiju nego pretpandemijske 2019. godine. ​Konkretno, 2019. na Kvarner je stigla oko 21 tisuća gostiju iz Srbije, koji su ostvarili oko 111 tisuća noćenja, dok je lani stiglo oko 20 tisuća srpskih turista koji su ostvarili oko 114 tisuća noćenja. Ako se u obzir uzmu i oni u nekomercijalnom smještaju, dakle u vikendicama, onda se noćenja i udvostručuju. U 2019. je zajedno u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju ostvareno 206 tisuća, a lani 190 tisuća noćenja.