Radni sastanak

Austrijski veleposlanik posjetio Rijeku, založio se za jačanje suradnje s Linzom. Evo što povezuje naša dva grada

Sanja Gašpert

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Dok je prije više desetljeća Rijeku i Linz povezala prvenstveno proizvodnja čelika u Linzu i brodogradnja u Rijeci, danas postoji mogućnost proširenja suradnje i na drugim područjimaZamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski održali su radni sastanak s veleposlanikom Republike Hrvatske u Austriji, Nj.E. Danielom Glunčićem.


Na radnom sastanku bilo je riječi o unapređenju suradnje i razmjene iskustava na području gospodarstva, energetike i komunalnih djelatnosti, suradnje na sveučilišnom planu, kao i mogućnostima jače suradnje s gradom Linzom.


Zaželjevši veleposlaniku Glunčiću dobrodošlicu u Rijeku, zamjenica gradonačelnika Krpan istaknula je kako se u Rijeci odvija veliki investicijski ciklus, s brojnim javnim i privatnim ulaganjima, prvenstveno u lučku i prometnu infrastrukturu, koja će promijeniti lice grada.
Zamjenik gradonačelnika Palčevski istaknuo je kako je Grad Rijeka zainteresiran za razmjenu iskustava posebice na području strateškog planiranja grada, energetike te komunalnih djelatnosti, od prometa i parkiranja do održavanja čistoće grada i gospodarenja otpadom.


Grad Rijeka njeguje prijateljsku i stručnu suradnja s nekoliko austrijskih gradova, poput Beča i Graza.


Tema sastanka bila je i konkretizacija suradnje s gradom Linzom, gradom s oko 200 tisuća stanovnika, riječnom lukom s razvijenom industrijom.


Dok je prije više desetljeća Rijeku i Linz povezala prvenstveno proizvodnja čelika u Linzu i brodogradnja u Rijeci, danas postoji mogućnost proširenja suradnje i na drugim područjima.


Pored zamjenika gradonačelnika na sastanku su bili prisutni i viša savjetnica gradonačelnika za razvoj i gospodarstvo Nataša Zrilić te viša savjetnica gradonačelnika za energetiku Tajana Jukić Neznanović, koje su prezentirale mogućnosti investiranja na području Rijeke te energetske projekte koji se provode ili planiraju u Rijeci, poput obnove toplinarstva te ugradnje solarnih panela na javnim objektima.