Put Beiruta

ATRAC angažiran u misiji otklanjanja onečišćenja u Libanonu

Bruna Matičić

Vedran Martinić i Anja Pilepić otputovali u Beirut

Vedran Martinić i Anja Pilepić otputovali u Beirut

Ovo je prva daleka misija za Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, jer su dosad uglavnom djelovali na području JadranaJadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora ATRAC mobiliziran je i naredna dva tjedna sudjeluje u otklanjanju onečišćenja i posljedica po okoliš u Libanonu, obavijestio nas je Vedran Martinić, ravnatelj ove ustanove čije je sjedište u Rijeci.


Inače, riječ je o instituciji koju je Primorsko-goranska županija, a čija je ključna uloga educiranje osoba uključenih u nacionalni i područni, odnosno regionalni sustav pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora, uključujući izljeve ulja te ostalih opasnih i štetnih tvari.


Između drugih aktivnosti, kaže ravnatelj Martinić, ATRAC je jedna od šest potpisnica ugovora s Regionalnim centrom za žurne intervencije na Mediteranu (REMPEC), a u sklopu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Međunarodne pomorske organizacije (IMO), kojim se obavezuje na pružanje stručne pomoći svim državama Sredozemlja, kada one takvu pomoć zatraže.
Ravnatelj Centra Vedran Martinić, koji je poziv REMPEC-a zaprimio u petak 19. ožujka u ponedjeljak je zajedno sa stručnom suradnicom Anjom Pilepić otputovao put Beiruta te je otkrio kako im je ovo prva daleka misija jer su dosad uglavnom djelovali na području Jadrana.


– Nedavno je do obala Libanona i Izraela došla veća količina ugljikovodika, odnosno ulja, koje je zasad nepoznatog sastava i porijekla. Kroz mehanizam pružanja pomoći ATRAC je mobiliziran i upućen u Libanon radi savjetodavne pomoći u otklanjanju onečišćenja i posljedica po okoliš.


Naš je zadatak utvrditi koliko je onečišćenje i obaviti edukacije i savjetovanja, a zatim uputiti i na daljnje korake intervencije kojim bi se onečišćenje uklonilo bez utjecaja na okoliš te pripremiti projektni zadatak za uklanjanje onečišćenja, kao i procjenu troškova, rekao je Martinić te objasnio kako ih već danas očekuje obilazak i procjena situacije u Beirutu te južno prema Izraelskoj granici.


– Naime, taj dio obale najviše je onečišćen, a uz zaštićena morska područja koja se nalaze u blizini grada Tyre i aktualnom političkom situacijom u tom području koja nije nimalo stabilna, bit će izazovno odraditi misiju, rekao je.


Misija ATRAC-a u Libanonu trebala bi trajati gotovo 15 dana, a sama pomisao da takva jedna naša ustanova po pitanju zaštite okoliša odlazi raditi i savjetovati u Libanon, posebice u ovim okolnostima epidemije i političke situacije, ima veliku važnost za našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku.