Namijenjeno turistima

Astronomski centar Rijeka ima program “Starry Nights”: Upoznavanje tajni svemira i na engleskom jeziku

Sanja Gašpert

Tako turisti koji se zateknu u Rijeci srijedom mogu pogledati novi paket program »Starry Nights«, koji uključuje film Touching the Ege of the Universe u trajanju od 45 minuta, a potom i i laser program Night Sky Star Gazin u trajanju od dodatnih 30 minutaTradicionalno, Astronomski centar Rijeka tijekom ljeta, odnosno do sredine rujna, nudi program za strane turiste, odnosno program na engleskom jeziku, u svom redovnom programu za građanstvo, s početkom u 21 sat.


Tako turisti koji se zateknu u Rijeci srijedom mogu pogledati novi paket program »Starry Nights«, koji uključuje film Touching the Ege of the Universe u trajanju od 45 minuta, a potom i i laser program Night Sky Star Gazin u trajanju od dodatnih 30 minuta. Program je namijenjen starijima od 11 godina.


Film Touching the Ege of the Universe, na hrvastki jezik preveden u Dotaknuti rub svemira, je dokumentarno-edukativni film Europske svemirske agencije (European Space Agency – ESA) o svemirskim teleskopima.
Tijekom filma saznaje se više o sofisticiranim umjetnim satelitima koji su lansirani u svemir te otkrićima koji su omogućili da bolje razumijemo svijet koji nas okružuje. Film daje odgovor zašto šaljemo teleskope u svemir, kako oni rade. Također, film objašnjava koji se oblici svjetlosti proučavaju putem svemirskih teleskopa Planck i Herschel, kako izgledaju zviježđa Oriona i zbog čega je Orionova maglica interesantna znanstvenicima za promatranja. Prikazuje i kako nastaju nove zvijezde i kakav je njihov životni vijek.


Doznaje se da u svemiru, osim vidljive svjetlosti, postoji i čitav niz elektromagnetskog zračenja kao što je infracrvena svjetlost, rendgensko zračenje, gama zračenje, ultraljubičasto zračenje i slično. Ta su zračenja važna radi boljeg razumijevanja procesa u svemiru, kao i od čega se sastojao rani svemir te kako je funkcionirao.


Program se nakon filma u digitalnom planetariju nastavlja s laser programom u trajanju od 30 minuta u prirodi, odnosno parku Sv. Križ, također na engleskom jeziku pod nazivom Laser Night Sky Star Gazing. Turisti i svi ostali mogu pod stručnim vodstvom astronoma uživati u ljepotama svemira i zvjezdanog neba uz pomoć lasera te gledati u vidljiva zviježđa, zvijezde, planete…


Također, program uključuje i temu o svjetlosnom onečišćenju.