Tužba za vrijeđanje

Armada traži 75.000 kn od Željka Jovanovića: “Mašu ustaškim znakovljem, a mene tuže da im štetim ugledu”

Portal Novi list

Foto Facebook KN Armada, Darko Jelinek

Foto Facebook KN Armada, Darko Jelinek

U Hrvatskoj treba zakonom zabraniti ZDS i sve rasizme i spriječiti ovakve apsurde, poručuje Željko JovanovićKlub navijača Armada traži od Željka Jovanovića 75.000 kuna jer da ih je vrijeđao kad je u svojoj objavi na Facebooku kojom je čestitao Dan oslobođenja Rijeke spominjao “šačicu jada” i “nepismene ustašofile” na riječkom Mostu branitelja. Dogodilo se to nakon što su 30. travnja pripadnici Armade na Mostu branitelja u Rijeci izvjesili transparente “HOS – domovini na ponos” i “ZDS”.


Željko Jovanović poručio je da je danas dobio rješenje Općinskog suda u Rijeci da se očituje na tužbu KN Armada jer je svojim objavama “grubo vrijeđao tužitelja te time neupitno povrijedio tužiteljevo pravo osobnosti…”.

U Hrvatskoj treba zakonom zabraniti ZDS i sve rasizme i spriječiti ovakve apsurde da ukazivanje na ustaške zločine oni koji mašu ustaškim znakovljem tuže za naknadu “štete ugledu”, poručuje Željko Jovanović.


“Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena „Kluba navijača Armada Rijeka“, pa je samim tim ova tužba promašena.


Još gore je što zaista „šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave.


Što ću odgovoriti na ovu tužbu. Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH.Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom.


U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija Holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ”govor mržnje” per se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima.


A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se „ minorna šaka jada“ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti.


Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske”, poručuje Željko Jovanović.