Gužve

Stvaraju se gužve i redovi, Grad Rijeka apelira: Zahtjeve za blagdanske poklon-bonove predajte online ili poštom

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ako osoba mora ipak do šalter-sala, iz Grada apeliraju na strogo pridržavanje epidemioloških mjera o poštovanju fizičke distance i ispravnog korištenja maskomGrad Rijeka apelira na umirovljenike koji podnose zahtjeve za blagdanske poklon-bonove da zbog ozbiljne epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, a koja je posebno rizična za starije i bolesne osobe, iskoriste mogućnost predaje zahtjeva za poklon-bon Grada Rijeke putem pošte ili putem elektroničke pošte kako bi se smanjile gužve u šalter-sali Grada Rijeke na Titovu trgu 3.


Cenzusi


Podsjećamo, povećanjem cenzusa Grada Rijeke pravo na poklon-bon u visini od 300 kuna imaju umirovljenici s mirovinom do 2.500 kuna koji ove godine već nisu na kućnu adresu dobili poklon-bon.


Usto ti umirovljenici ne smiju u Republici Hrvatskoj posjedovati u (su)vlasništvu nekretninu osim one koja im služi za stanovanje (drugi stan/kuću, kuću za odmor ili poslovni prostor) te prosječni mjesečni prihodi kućanstva u kojem žive u posljednja tri mjeseca ne smiju biti viši od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva.
Cenzus za samca iznosi 2.875 kuna, za dvočlano kućanstvo 3.625 kuna, tročlano kućanstvo 4.875, četveročlano 6.250 kuna, a brojnija kućanstva plus 875 kuna za svakoga dodatnog člana.


Umirovljenici koji ispunjavaju navedene uvjete mogu dokumentaciju kojom to dokazuju zajedno sa zahtjevom koji se nalazi se OVDJE dostaviti do 15. siječnja 2021. godine, putem e-pošte na [email protected] ili poslati poštom na adresu Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Korzo 16, 51000 Rijeka.


U slučaju nepotpune dokumentacije umirovljenik će dobiti obavijest na kućnu ili elektroničku adresu o nedostajućoj dokumentaciji koju još mora dostaviti kako bi se moglo utvrditi može li ostvariti poklon-bon. Blagdanski poklon-bon umirovljenici će dobiti poštom na svoje kućne adrese i moći će ga iskoristiti do 28. veljače 2021. godine.


Preporuka


Kako ističu u Gradu, zahtjev se iznimno može podnijeti i osobno u šalter-sali Grada Rijeke, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Titov trg 3 (šalteri br. 4 i 5), radnim danom od 8.30 do 15.30 sati, ali takav način predaje zahtjeva trenutačno se ne preporučuje.


U slučaju da umirovljenik ipak odluči na taj način podnijeti zahtjev, iz Grada mole da se strogo pridržava preporučenih i propisanih epidemioloških mjera o poštovanju fizičke distance od 1,5 metra u svim smjerovima od drugih ljudi i ispravnog korištenja zaštitnom maskom (prekrivanje usta i nosa).