Kao kod kuće

Antonio Franko, Andrina Frleta i ženska klapa Porto Re: Kraljevica ima sjajne i uzorne mlade ljude

Jakov Kršovnik

Andrina Frleta, predstavnice klape Porto Re i Robert Grubišić kod domaćina u Gradu Kraljevici / Snimio Sergej DRECHSLER

Andrina Frleta, predstavnice klape Porto Re i Robert Grubišić kod domaćina u Gradu Kraljevici / Snimio Sergej DRECHSLER

Franko je paratriatlonac, pobijedio je na natjecanju Svjetskog kupa u La Coruni. Frleta je pjesmom »Kvarnerska vila« osvojila treće mjesto publike na MIK-u te »Zlatni mikrofon«, a kao članica klape Porto Re nastupit će na festivalu klapa u Omišu 


 


KRALJEVICA – Po onoj popularnoj HRT-ovoj »sport i glazba« velika imena kraljevičkog (i hrvatskog!) neba Antonija Franka i Andrinu Frleta, kao i žensku klapu Porto Re, ugostila je kraljevička gradska uprava.


Prijelazni period
Antonio Franko najbolji je hrvatski paratriatlonac te je u lipnju ostvario velik uspjeh, pobijedio je na natjecanju Svjetskog kupa u španjolskoj La Coruni. Time je nastavio seriju sjajnih rezultata ove sezone koju je otvorio broncom na Europskom prvenstvu u Poljskoj, a potom je bio treći na natjecanju Svjetskog kupa u Francuskoj. Prvi dio sezone je završio, a već je ovo rezultatski najuspješnija sezona Antonia Franka dosad.


– Sad me čeka prijelazni period, malo lakši treninzi, a sljedeće natjecanje Svjetskog kupa je početkom rujna u Portugalu. Nakon njega imam završne pripreme za najvažnije natjecanje ove sezone – Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju u studenom. Naravno, glavni cilj je medalja ili rezultat u najboljih pet na Svjetskom prvenstvu, kaže Antonio Franko.


Dalibor Čandrlić, Antonio Franko, Paula Vučković, Edi Kurlot i Marino Franko / Snimio Sergej DRECHSLER

Dalibor Čandrlić, Antonio Franko, Paula Vučković, Edi Kurlot i Marino Franko / Snimio Sergej DRECHSLER


Podsjetimo, Franko je prvi hrvatski triatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto, a već je iduća sezona kvalifikacijska za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. Zato dobrim rezultatom na SP-u želi najaviti i dobru iduću sezonu. U gradsku upravu s njim su došli i njegov brat Marino Franko i prijatelj Edi Kurolt, a Franko je također zahvalio gradonačelniku Daliboru Čandrliću i gradskoj upravi na podršci, ne samo navijačkoj, nego i financijskoj.
Nakon Antonia Franka u gradsku vijećnicu stigla je Andrina Frleta koja je pjesmom »Kvarnerska vila« osvojila treće mjesto publike na ovogodišnjem MIK-u, kao i »Zlatni mikrofon«, nagradu za najbolju interpretaciju. Došao je i Robert Grubišić, autor glazbe i aranžmana, a zbog bolesti nije bilo Mirjane Bobuš koja je osvojila nagradu Čakavskog sabora za najbolji tekst za »Kvarnersku vilu«. No, osim lijepog uspjeha na MIK-u, Andrina Frleta članica je kraljevičke ženske klape Porto Re koja će u petak nastupiti na 56. izdanju Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Tim su povodom i članice klape primljene u gradskoj upravi. No, prvo MIK.
– Nisam očekivala ovako velik uspjeh na festivalu Melodija Istre i Kvarnera. Kao mladom izvođaču to mi puno znači. Kako mi glazbenici nastupamo radi publike, posebno mi puno znači nagrada publike, ali naravno i nagrada za interpretaciju, kaže Andrina Frleta.


Veliki uspjeh


Govoreći o finalu u Omišu dodaje kako je već sam ulazak velik uspjeh, jer ova postava klape zajedno djeluje devet mjeseci.
– Zato smo posebno sretne što smo ušle među 10 najboljih ženskih klapa. Iako nisu sve članice iz Kraljevice, prezentirat ćemo našu klapu i Kraljevicu, kazala je Frleta i pozvala sve da ih gledaju u petak na Drugom programu HTV-a od 21 sat. Gradonačelnik Dalibor Čandrlić na oba je primanja istaknuo kako mu je drago što Kraljevica ima sjajne mlade ljude.
– Zato ih želimo ugostiti u gradskoj vijećnici, da se ovdje osjećaju kao kod kuće. Naša je dužnost da ih promoviramo, da budu uzori drugim mladima te da ih pomognemo, i navijački i financijski, kazao je Čandrlić.