Predsjednica Gradskog vijeća Rijeke

Ana Trošelj: Sad Gradskom u vijeću doista imamo ljude kojima je stalo da nam svima u Rijeci bude bolje

Damir Cupać

Ana Trošelj / Foto Marko Gracin

Ana Trošelj / Foto Marko Gracin

U prošlom sam mandatu nerijetko pomišljala čak i dati ostavku na mjesto u Vijeću jer se rasprava uglavnom otezala u beskraj s jedinim ciljem »pravljenja cirkusa«. Nadam se da ćemo se tijekom jeseni dogovoriti na zadovoljstvo svih onih koji sjede u VijećuGradsko vijeće Grada Rijeke konstituirano je iz prvoga pokušaja, iako SDP-ova koalicija nema većinu u predstavničkom tijelu. Prema međustranačkom dogovoru to mjesto pripada PGS-u, a kandidat je trebao biti počasni predsjednik te stranke Nikola Ivaniš.


No, znalo se da on neće dobiti dovoljan broj gasova, za njega ruku sigurno ne bi digli ruku Akcija mladih i Unija Kvarnera, a upitno je bi li i svi vijećnici SDP-ove koalicije.


Uoči sjednice Gradskog vijeća vijećalo se dugo u noć, Ivaniš se povukao, a predsjednica je postala PGS-ovka Ana Trošelj koja ima veliko iskustvo rada u gradskom parlamentu kao gradska vijećnica.
Prva sjednica vijeća pokazala je da se i te kako dobro zna nositi s izazovima funkcije koju je preuzela.


Pravo i RiDS


Uoči konstituirajuće sjednice Gradskoga vijeća bilo je dvojbeno do jutarnjih sati hoće li se počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš povući kada je riječ o kandidaturi i sukladno dogovoru sa SDP-om prepustiti mjesto nekom drugom iz PGS-a. Što se točno događalo i kako je došlo do vaše kandidature?


– Nije se događalo ništa neuobičajeno, budući da se radilo u jednoj vrlo delikatnoj odluci. Naime, mnogi iz rukovodstva riječkog ogranka PGS-a su, a i ja među njima, smatrali da je upravo Nikola Ivaniš najzaslužniji za odličan rezultat koji je PGS polučio na izborima za Gradsko vijeće Grada Rijeke.


Ne zaboravimo da je on bio kandidat za gradonačelnika, i to jedan od ozbiljnijih, kao i nositelj liste, što je sigurno doprinijelo rezultatu liste u cjelini. Baš kao i činjenica da je Nikola u proteklom mandatu bio zamjenik gradonačelnika, i to volonter.


Međutim, Tea i ja smo bile kandidatkinje za njegove zamjenice pa smo zajedno s njim podnijele dio tereta kampanje, a onda time i zasluge za rezultat. Naravno, uz ostale kandidate na našoj listi. Kandidat za predsjednika Vijeća doista je mogao biti bilo tko od nas troje i svi bi tu dužnost zasigurno jednako uspješno bili u stanju obnašati.


Nakon mnogo rasprava na tijelima riječkog ogranka stranke, a uz suglasnost i podršku predsjednika PGS-a Darija Vasilića, u »posljednjim sekundama utakmice« dogovoreno je da to budem baš ja.


Ne mogu reći da me takav rasplet nije iznenadio iako sam, kao što znate, dugogodišnja članica PGS-a i u nekoliko mandata gradska vijećnica Grada Rijeke. Prevladao je stav da PGS na svim razinama mora nastaviti s pomlađivanjem, a mene, na moju sreću, još uvijek očito smatraju dovoljno mladom.


Možete li se predstaviti javnosti s malo više informacija od toga da ste odvjetnica i da ste dugogodišnja članica PGS-a? Tko je Ana Trošelj privatno?


– Radu Mlade Rijeke RiDS-a, koji je kasnije prerastao u PGS, priključila sam se još kao gimnazijalka, početkom 1994. godine. Oduvijek me je intrigirala mogućnost da se ponešto mijenja na bolje, pa makar i polako, a činilo mi se da se to može jedino uključivanjem u neku organizaciju.


RiDS je bio moj prvi i jedini izbor, zbog moje ljubavi, ili čak fascinacije, Rijekom. Učlanila sam se zajedno s nekoliko prijatelja s kojima sam, u to vrijeme, redovito odlazila na utakmice na Kantridu tako da su vjerojatno Dean, Marko, Ožo i još neki koje sve ne mogu u ovom trenu pobrojati »krivi« što sam sada tu gdje jesam.


U to vrijeme sam još dvojila što ću studirati: politologiju u Zagrebu ili pravo u Rijeci. Odluka je pala na Rijeku, pravo i RiDS. Tako sam danas odvjetnica koja voli reći da joj je politika »slobodna aktivnost«. Ispunjava me mogućnost promjene stvari na bolje, od košnje trave na Vojaku ili postavljanja kante za otpad na Zametu, do nekih puno ozbiljnijih stvari.


A privatno…? Beskrajno volim svoju familiju, ili bolje reći svoje »pleme«, jer kada kažem familija ne mislim samo na mog životnog partnera, mamu, brata, nego i na tete, sestričnu, bratiće, nećake… pa i neke prijatelje koji su tu »oduvijek«.


Oni su mi, svatko od njih na svoj način, nezamjenjiva podrška i sreća. Osim toga, volim sport, dobru muziku, volim zaigrati trešetu i briškulu, more, svoj mir… I punjene paprike…


Besmislena prepucavanja


PGS je samostalno izašao na lokalne izbore. Jeste li zadovoljni rezultatom i brojem mandata i mislite li da je bilo mudro ne ići u koaliciji sa SDP-om i zašto?


– Bilo bi vrlo bahato od mene kada bih rekla da nisam zadovoljna rezultatima izbora i brojem mandata u Gradskom vijeću Grada Rijeke. Samostalno smo osvojili tri mandata, odnosno jednak broj mandata kao na zadnjim lokalnim izborima u koaliciji.


Samostalno osvojeni mandati vrijede puno više. Osim toga, ukupan broj članova gradskog vijeća se smanjio, tako da je taj naš rezultat i zbog toga vredniji. Kao i mnogo puta do sada, na političkoj sceni Grada pojavili su se i neki »novi« koji su očito nekom drugom preuzeli određeni broj birača, a ne PGS-u.Na to moram biti ponosna, kao što moram ocijeniti da se naša odluka o samostalnom izlasku na izbore, a koju odluku nisu svi s odobravanjem dočekali, na kraju pokazala dobrom. Prvenstveno za PGS, ali i za sve stranke lijevog političkog opredjeljenja.


Nije to situacija samo u Rijeci, budući da je PGS diljem naše županije osvojio 50 mandata u gradskim i općinskim vijećima, a ukupan broj vijećnika se također svugdje smanjivao, odnosno ukupno je 70-ak vijećnika manje u svim gradskim i općinskim vijećima PGŽ-a.


Odradili ste konstituirajuću i prvu sjednicu prije ljetne stanke. Kako vam se sve skupa čini i mislite li da ste donijeli ispravnu odluku kada ste se pristali kandidirati za predsjednicu Gradskoga vijeća?


– Čini mi se, odnosno nadam se, da će ovaj saziv vijeća biti ozbiljniji i konstruktivniji nego onaj prethodni. U prošlom sam mandatu nerijetko pomišljala čak i dati ostavku na mjesto u Vijeću jer se rasprava uglavnom otezala u beskraj s jedinim ciljem »pravljenja cirkusa«.


Ponekad mi se činilo da je sjediti tamo i slušati besmislena prepucavanja bilo gubljenje vremena. U nekoliko sam navrata s takvim stavom i javno istupala, pogotovo povodom posljednjih isforsiranih izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća kojima je upravo omogućeno gotovo beskrajno repliciranje, a time otezanje rasprave unedogled.


Rasprava se može i mora voditi, ali ne na način da je njezin jedini smisao samopromocija hiperambicioznih pojedinaca. Upravo stoga sam na prvom sastanku predsjednika Klubova vijećnika, održanom prije druge, a prve radne sjednice, najavila da ćemo nakon ljetne stanke održati niz sastanaka na tu temu i pokušati usuglasiti tekst novoga Poslovnika o radu Gradskog vijeća.


Nadam se da ćemo se tijekom jeseni dogovoriti i na zadovoljstvo svih onih koji sjede u Vijeću da bi zastupali svoje programe i nastojali ostvariti obećanja dana svojim biračima, donijeti Poslovnik koji će to omogućavati, a s druge strane onemogućavati destruktivne pokušaje samopromocije pojedinaca.


I da, mislim da je moja odluka da prihvatim kandidaturu za predsjednicu Gradskog vijeća bila dobra. Uostalom, PGS je izvorno riječka stranka pa mislim da je dobro da je na čelu Vijeća netko tko će nastaviti borbu za »riječku priču«.


Može li dugoročno ovaj saziv lokalnog parlamenta izdržati budući da je riječka izvršna vlast manjinska i da se ne može ni za jednu točku unaprijed znati hoće li proći?


– Mislim da može izdržati i da će upravo ovaj saziv, zajedno s novom garniturom u izvršnoj vlasti, učiniti određeni iskorak u pravcu međusobnog uvažavanja i zajedničkog rada na dobrobit građana.


Hoće li biti lako? Vjerojatno neće, ali ako svi zajedno prestanemo gledati isključivo na to od kuda dolazi pojedina inicijativa ili prijedlog i počnemo raspravljati o sadržaju, bit će to sve O.K. Uvjerena sam u to.


Kućni odgoj


Kolege iz HDZ-a, liste grupe građana Da štima grad i Mosta optužili su vijećnike Akcije mladih i Unije Kvarnera da su dio SDP-ove koalicije zbog toga što su omogućili konstituiranje Gradskoga vijeća i podržali osnivanje radnih tijela gradskoga parlamenta. Možete li pojasniti o čemu se tu radi?


– Prije svega moram naglasiti da trenutno ne postoji nešto što bi se zvalo SDP-ova koalicija, osim one predizborne koju su činili SDP i njihovi predizborni partneri HSU, IDS i HSS. Naime, PGS, a koliko je meni poznato ni ostale stranke koje su podržale moj izbor za predsjednicu Vijeća, nisu potpisale bilo kakav postizborni sporazum.


Tako to nisu učinili ni Akcija mladih i Unija Kvarnera. Jednostavno se radi o tome da su se oko konstituiranja Gradskog vijeća okupile stranke koje su ocijenile da je važno da se Vijeće čim prije konstituira i započne s radom.


Drago mi je i zahvaljujem svima onima koji su ocijenili da bih upravo ja mogla biti ta koja će kvalitetno kormilariti Vijećem. Dakle, po mojoj ocjeni, radi se o strankama koje su i svjetonazorski bliske, ali koje su spremne surađivati za dobrobit Grada.


Napadi pojedinih vijećnika na kolege iz AM i UK su bez sadržaja i suštine. Što se tiče osnivanja radnih tijela, tu doista ne bih trošila previše riječi. Ona su osnovana sukladno dobroj praksi da se u njima nađu predstavnici svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću, a temelj im je izborni rezultat pojedinih stranaka.


Na svakoj stranci je bilo da predloži stručne ljude za pojedini resor i vjerujem da su svi tako i učinili. Rasprava pojedinih vijećnika na prethodnoj sjednici Vijeća o postupku predlaganja članova radnih tijela po mojem mišljenju ne stoji, a što u konačnici dokazuje i činjenica da je velik broj odbora izglasan jednoglasno, tek nekoliko njih većinom glasova.


Pritom, većinu nisu činili samo oni vijećnici koji su podržali moj izbor za predsjednika Vijeća nego gotovo svi vijećnici.


Na prvoj sjednici Marin Miletić je prozvao vašega prethodnika Andreja Poropata da je naplatio svoje usluge SDP-u kupnjom gradskog zemljišta nakon raspuštanja prošlog saziva Gradskog vijeća, a informacija je bila potpuno netočna. Kako to komentirate?


– Nema se tu što puno komentirati, osim što je potrebno reći da bi svaki vijećnik, prvenstveno zbog samoga sebe, a onda i zbog birača koji su mu dali povjerenje, morao paziti šta priča za govornicom.


To se odnosi i na kolegu Miletića za koga sam više nego sigurna da mu glasači nisu dali glas da bi u Gradskom vijeću iznosio neistine. Članak 28. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Rijeke propisuje da član Vijeća ne može biti kazneno gonjen zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Vijeća.


Ta odredba u Poslovniku je dobra, pa čak i nužna, da bi svaki vijećnik, kao zastupnik građana koji su ga birali, imao mogućnost da bez ustručavanja ukazuje na nepravilnosti, nezakonitosti i druge anomalije iz svake pojedine teme koja se nađe na dnevnom redu Vijeća, a moguće i šire.


Međutim, ona ne postoji zato da bi netko mogao iznositi neistine bez bojazni da će za to kazneno i materijalno odgovarati.


Kada se k tome neistine iznose o osobi koja ne sjedi u tom istom Vijeću, pa na njih ne može odgovoriti, za mene je prestrašno. Ali to je već stvar kućnog odgoja. Mene su učili da se za učinjenu pogrešku, bila ona namjerna ili slučajna, treba ispričati.


Nekom dobro, nekom loše


Kakve su vaše procjene hoće li politička jesen u Rijeci biti vruća i hoće li biti prihvaćem prijedlog proračuna u prosincu ove godine?


– Po mojem mišljenju nema niti jednog razloga da jesen bude »vruća«, osim, nadam se, klimatskih. Kao što sam već ranije naglasila, u Vijeću postoji krug vijećnika koji su spremni surađivati na dobrobit Rijeke, odnosno Riječanki i Riječana.Vjerujem da će se taj krug i širiti. Nakon konstituirajuće sjednice komentirala sam da mi se čini kako ovaj put u Vijeću doista sjedi velika većina vijećnika koji nisu zaluđeni ideologijama nego im je stalo da nam svima u Rijeci bude još i bolje.


Ako se tada nisam prevarila, ne bi trebalo biti problema niti oko izglasavanja proračuna. Ne sumnjam da će prijedlog proračuna biti kvalitetan, a vjerujem i da će sadržavati mnoge stavke koje su bile zajedničke svim opcijama u predizbornoj kampanji.


Nakon Vojka Obersnela za gradonačelnika je izabran Marko Filipović. Možete li ocijeniti je li to dobro ili loše i je li Filipović sposoban pokrenuti novi ritam grada kao što je obećao?


– Kao i sve u životu, nekom dobro, a nekom loše… O sličnostima i razlikama bivšeg i aktualnog gradonačelnika već smo mnogo toga čuli posljednjih mjeseci. Jedan je izuzetno temperamentan, drugi je sušta suprotnost.


Međutim, to ne mora nipošto značiti da Marko nije sposoban pokrenuti novi ritam grada. Uostalom, ritam uglavnom nosi ritam sekcija, a ne glavni vokal. Marko jest izabran za gradonačelnika, ali on ima i svoje zamjenike, ima čitav tim ljudi koji mogu i hoće udarati taj obećani novi ritam.


Zamjenica Sandra Krpan je, primjerice, od prvih dana mandata ozbiljno prionula poslu, i to prije svega rješavanju gorućeg pitanja neupisane djece u jasličke skupine riječkih vrtića.


To je, za sada, za svaku pohvalu, a meni je osobito važno jer je rješavanje tog problema bila jedna od temeljnih točaka programa PGS-a i jedan od uvjeta za podršku Marku u drugom krugu.


I, na kraju, niti ja ne planiram biti »fikus«. Svakako ću nastaviti inzistirati na realizaciji programa PGS-a.


Vrtići – gorući problem


Na čemu će PGS inzistrati kada je riječ o projektima u sljedeće četiri godine?


– Budući da je, znamo, politika »umijeće mogućeg«, puno toga će ovisiti o gospodarskoj situaciji u Europi, Hrvatskoj, a onda i u Rijeci. Svjesni smo da je kriza uzrokovana pandemijom učinila svoje.


Međutim, postoje neke teme i problemi na koje smo ukazivali u predizbornoj kampanji, a od čijeg rješavanja nismo spremni odustati. Prije svega, tu je ranije spomenuti problem neupisane djece u riječke vrtiće.


Hoće li biti mogućnosti graditi nove vrtiće i koliko njih, hoće li se ići u prenamjenu postojećih gradskih prostora ili će se iznaći neki drugi odgovarajući model, svejedno je, ali niti jedno dijete, čiji roditelji to žele, ne bi smjelo biti zakinuto za predškolski odgoj.


Već u proteklom mandatu PGS je, kao prijelazno rješenje, predložio sufinanciranje obrta za čuvanje predškolske djece, što je ponovno aktualizirano na posljednjoj sjednici Vijeća u ovom sazivu. Inzistirat ćemo i na povećanju broja inkluzivnih skupina u riječkim vrtićima za djecu s teškoćama u razvoju.


U kampanji smo jedini govorili i o potrebi izgradnje novog Centra hitne medicinske pomoći s heliodromom, koji projekt je planiran na Rujevici, a trebao bi biti realiziran suradnjom Grada i Županije.


Tu su i neki manji projekti kao što je, primjerice, adaptacija Sportsko rekreacijskog centra Zamet. I, naravno, nešto što su u predizborno vrijeme svi akteri obećavali, a to je postupno smanjenje prireza i cijena komunalnih usluga.


Kao uvjet podrške PGS-a Marku u drugom krugu, mi smo pred kolege iz SDP-a izašli s još nekoliko važnih točaka iz našeg izbornog programa i na svima ćemo inzistirati, cijeneći finacijske okolnosti u narednim godinama.